PROGNOZA VREMENA

Video | Sredinom tjedna stiže veća promjena vremena! No, je li time ljeto gotovo? Evo što kaže meteorologinja

Većinom sunčano te vrlo toplo i vruće, prognoza je za ponedjeljak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Ujutro u unutrašnjosti ponegdje kratkotrajna magla. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 29 do 33 stupnja.

Utjecaj anticiklone popustit će tek u srijedu pa ćemo do tada uživati u suncu i vedrini neba, a temperatura u cijeloj zemlji ostaje oko vrućih 30 stupnjeva. A da je ljeto u smiraju vidimo po noćima koje su ugodne, osobito u unutrašnjosti, javlja Damjana Ćurkov Majaroš za Danas.hr RTL-a.

Minimalna temperatura na kopnu od 9 do 15 stupnjeva, a uz obalu većinom iznad 20. Od jutra će biti pretežito sunčano, tek je mjestimice u kopnenim krajevima moguća magla, osobito po kotlinama i uz rijeke. Puhat će slaba i umjerena, podno Velebita i pojačana bura, a sredinom dana vjetar s mora.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima pretežno sunčano, uglavnom i vedro. Vjetar će izostati, a temperatura će se kretati od 29 do 31 stupnja pa ćemo i u novi tjedan ući pravim ljetnim vremenom. Slično i na istoku zemlje – sunčano, vedro i vruće. Temperatura će ovdje biti do najviše 32 stupnja, a vjetar tek mjestimice slab.

U Dalmaciji vedro, tek ponegdje će biti visoke naoblake koja ne remeti dojam vedrine. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, navečer burin. A temperatura bez veće promjene u odnosu na jučer. Na sjevernom Jadranu sunčano i vedro, a u gorju će povremeno biti nešto visokih oblaka. Puhat će slab do umjeren vjetar s mora, podno Velebita bura.

Temperatura u gorju od 25 do 29, a na moru i do 31 stupanj.

Idućih dana na kopnu i moru

Još utorak će biti bez veće promjene. Trebalo bi biti pretežno sunčano, ujutro po kotlinama i uz rijeke magla, a zatim će se uz južinu skupljati više oblaka pa će već u srijedu poslijepodne na zapadu biti lokalnih pljuskova. U četvrtak se očekuju povremena kiša i pljuskovi u većem dijelu unutrašnjosti, a i temperatura će se sniziti pa će u drugom dijelu tjedna biti ugodnije.

Na Jadranu u utorak sunčano, zapuhat će vjetar s juga pa će i ovdje naoblaka rasti. Pljuskova će biti u četvrtak uglavnom na sjevernom dijelu, dok će u Dalmaciji ostati većinom suho. U drugom dijelu tjedna i ovdje manje vruće.

HAK upozorio na pojačan promet i maglu

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti, a promet je pojačan na gradskim cestama i obilaznicama, posebice zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7), izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Tijekom dana pojačan promet očekuje se i na pojedinim dionicama autocesta, Jadranskoj magistrali (DC8), cestama u Istri, otoku Krku i Krčkom mostu te na pojedinim graničnim prijelazima.

Zbog povećane gustoće prometa povremeno usporena vožnja i zastoji mogući su na gradskim cestama i dionicama gdje traju radovi. HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Promet osobnih vozila povremeno je pojačan na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, u oba smjera. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari