22 GODINE OD NAPADA

Dan koji je promijenio svijet: Kaos u New Yorku i 102 minute užasa. ‘Blizanci’ se urušili, stradalo 4 Hrvata

U terorističkom napadu 11. rujna poginulo je 2996 ljudi, dok ih je 6000 bilo ranjeno. Među žrtvama je najviše bilo civila, a stradala su i 340 vatrogasaca koji su pomagali iz ruševina u plamenu spasiti svoje sugrađane, kao i 72 policajca, 55 pripadnika vojske i 19 otmičara. Najmlađa žrtva bila je dvogodišnja djevojčica Christina Lee Hanson

Prošle su 22 godine od najgoreg terorističkog napada u povijesti, ujedno i najšokantnijeg jutra u američkoj povijesti i dana nakon kojeg svijet više nije bio isti.

Tog kobnog 11. rujna 2001. godine uvježbani napadači samoubojice Al Kaide oteli su američke putničke zrakoplove i zabili ih u njujorške Blizance, simbole američke moći.

U tim je napadima ubijeno gotovo tri tisuće ljudi, a prizori užasa urezali su se u pamćenje cijeloga svijeta koji je s nevjericom promatrao kako Blizanci nestaju u plamenu.

Činilo da se će to biti prekrasan sunčani utorak u New Yorku. Ono što je naizgled trebao biti običan dan, postao je simbol terorizma i opasnosti.

Boeing 767 American Airlinesa tog je jutra iz Bostona trebao poletjeti za Los Angeles, ali je u međuvremenu otet. U 8 sati i 46 minuta po američkom vremenu zabio se u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra, između 93. i 99. kata. Procjenjuje se da je u tornjevima u tom trenutku bilo više od 17 000 ljudi.

Iz tornja je počeo sukljati gusti, crni dim, no nitko nije znao što se zapravo dogodilo. Uvjeti za letenje su bili savršeni, ali isprva se mislilo da je riječ o nesreći.
Na stotine ljudi ostalo je zarobljeno u vatri i dimu, a neki su u očaju skakali u sigurnu smrt.

Ni 20 minuta kasnije, u 9 sati i tri minute drugi se Boeing zabio u južni toranj brzinom od 950 kilometara na sat Udario je između 77. i 85. kata te je tada postalo jasno da nije riječ o nesreći, već da se Amerika našla na meti terorističkog napada. Nepunih sat vremena od udara, južni se toranj urušio, a golemi oblak prašine gutao je ulice donjeg dijela Manhattana.

Tog su dana oteta ukupno četiri aviona koja su se trebala srušiti na simbole američke moći. Nakon udara u Blizance, treći se avion zabio u zapadnu stranu Pentagona, sjedišta američke vojske. Vatra je progutala dio zgrade nakon čega se i urušio.

Četvrti oteti avion, inače let iz New Jerseya za San Francisco jedini nije uspio pogoditi svoju metu. Pretpostavlja se da je trebao udariti u Bijelu kuću ili zgradu američkog Kongresa. Ta je katastrofa izbjegnuta zahvaljujući putnicima koji su pokušali preuzeti kontrolu od otmičara te se avion naposljetku srušio u polju u Pennsylvaniji.

U terorističkom napadu 11. rujna poginulo je 2996 ljudi, dok ih je 6000 bilo ranjeno. Među žrtava je najviše bilo civila, a stradala su i 340 vatrogasaca koji su pomagali iz ruševina u plamenu spasiti svoje sugrađane, kao i 72 policajca, 55 pripadnika vojske i 19 otmičara. Najmlađa žrtva bila je dvogodišnja djevojčica Christina Lee Hanson koja je poginula u jednom od aviona zajedno sa svojim roditeljima.

Oni koji su preživjeli i danas se bore s nezamislivom traumom koju su doživjeli tijekom najveće tragedije u američkoj povijesti, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari