PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Srpanj je bio jedan od najtoplijih od početka mjerenja. U kolovoz ulazimo s puno sunca i visokim temperaturama

Foto: Riportal/ Hrvoje Skočić

Na kopnu kratkotrajni pljusak u utorak, dok od srijede velike vrućine. Na moru obilje sunca, a visoke temperature će se sve teže podnositi

Iako je predah od vrućina pred sam kraj mjeseca malo ublažio srpanjsku iznadprosječnu toplinu, ovogodišnji će srpanj u cjelini uz dva toplinska vala biti u većini krajeva označen kao ekstremno topao. I ne samo to, nego će to biti vrlo vjerojatno među 3 ili 4 najtoplija srpnja od početka mjerenja. Nismo se približili apsolutnom rekordu temperature, ali se u Kninu ostalo svega jednu desetinku ispod 40 °C. Bilo je i nekoliko pravih naglih ljetnih pogoršanja, pa i orkanske bure, ali nedovoljno za značajnije ublažiti višemjesečnu sušu.

Atmosfera se tako početkom kolovoza stabilizirala, prema nama se sa zapada širi polje vedrine, tj. anticiklone uz ponovni dotok sve toplijeg zraka.

PONEDJELJAK

Ujutro i prijepodne pretežno vedro i sunčano, ali u središnjim i gorskim krajevima prolazno će biti umjerene pa i povećane naoblake. U Slavoniji slab do umjeren sjeverozapadnjak, a na srednjem i južnom Jadranu još mjestimice pojačana bura i tramontana.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima većinom sunčano, vrlo rijetko uz razvoj oblaka i tek malu šansu za koji izolirani pljusak uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab, a temperatura oko 30 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, ali uz lokalni razvoj oblaka na zapadu. Sjeverozapadnjak slab do umjeren samo u Podunavlju, a posvuda će biti vruće.

U Dalmaciji sunčano i vrlo vruće. Malo će ugodnije biti uz umjeren maestral, koji kasnije popodne na šibenskom i dubrovačkom području može biti jak pa će prema otvorenome moru biti i valovito.

Na sjevernom Jadranu sunce i vrućina, ali u unutrašnjosti Istre, riječkom zaleđu te osobito Gorskome kotaru može biti razvoja oblaka, a moguć je tako i koji kraći pljusak. Vjetar uglavnom slab, na moru do umjeren jugozapadni ili zapadni.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U utorak u unutrašnjosti neće biti baš sasvim stabilno pa valja računati na koji grmljavinski pljusak, uglavnom u zapadnim krajevima. Od srijede sunčano uz sve izraženiju vrućinu, ali i noćnu toplinu.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu pravi ljetni tjedan. Obilje sunca i vedrine, ujutro uz tek ponegdje slab burin, a danju slab do umjeren maestral. No, visoke će se temperature u drugom dijelu tjedna ipak malo teže podnositi, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari