V. BRITANIJA NAPUŠTA EUROPSKU UNIJU! 51,9 posto Britanaca izjasnilo se za Brexit!

David Cameron se obratio britanskoj javnosti: poručio kako daje ostavku na mjesto premijera

Većina škotskih birača glasovala je za ostanak u Europskoj uniji, kao i glasači u Sjevernoj Irskoj. Glasači u Škotskoj izabrali su ostanak sa 62 posto, a u Sjevernoj Irskoj s 56 posto.

Nigel Farage, čelnik britanske eurofobne stranke UKIP, izjavio je da premijer David Cameron mora podnijeti ostavku nakon što je njegova kampanja za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji pretrpjela poraz, dok ministar vanjskih poslova Philip Hammond kaže da će Cameron ostati na toj dužnosti unatoč rezultatima referenduma.

“Mislim da nije prihvatljivo da taj čovjek ostane”, istaknuo je Farage za ITV News. “Mislim da nam treba premijer koji je bio za Brexit”, rekao je Farage. Dodao je da bi novi premijer trebao biti iz redova istaknutih konzervativnih pristaša izlaska Britanije iz EU-a.

“To bi moglo biti takmičenje među Michaelom Govom (ministrom pravosuđa), Borisom Johnstonom (bivšim gradonačelnikom Londona) i Liamom Foxom”, kazao je.

Dodao je da Europska unija umire, te da bi i druge europske zemlje mogle slijediti primjer Ujedinjenog Kraljevstva.

Hammond je izjavio za Sky News da će Cameron ostati na svojoj dužnosti i “provesti odluku britanskog naroda. Bilo je jasno da će on nastaviti i to će učiniti.”

Velika Britanija izglasala je na referendumu u četvrtak napuštanje Europske unije što je prvi puta u povijesti da neka zemlja napušta tu integraciju.

Konačni rezultati: 51,9 posto Britanaca izjasnilo se za Brexit

Konačni rezultati referenduma o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su da se 51,9 posto Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1 posto, priopćilo je u petak ujutro izborno povjerenstvo a prenose svjetske novinske agencije.

Nekadašnji gradonačelnik Londona, Boris Johnson, koji je vodio kampanju za izlazak iz EU, smatra se vodećim kandidatom za Cameronovu smjenu.

Nakon ‘braka’ koji trajao više od 40 godina, UK i EU moraju izgraditi nove odnose pune neizvjesnosti

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a dovodi obje strane u do sada neviđenu situaciju i primorao ih da izgrade nove odnose pune neizvjesnosti nakon braka koji je trajao više od 40 godina.

Mnogi euroskeptici u Europskoj uniji priželjkivali su da će Britanci na referendumu u četvrtak glasovati za izlazak iz Europske unije i da će to izazvati domino efekt u drugim državama članicama, no je li to doista moguće?

Najodvažniji među njima poručuju da su spremni upustiti se u avanturu izlaska iz EU-a.

Nizozemski političar Geert Wilders, čija krajnje desna Slobodarska stranka (PVV) vodi u anketama, proglasio je razlaz s “totalitarnom” Europskom unijom jednim od svojih prioriteta u slučaju da pobijedi na izborima.

Ne boji se, čini se, ni vođa Sjeverne lige Matteo Salvini, koji drži da, “ako je Europa ovo, bolje biti sam nego u lošem društvu”. Italija ima čak dvije euroskeptične stranke – Pokret pet zvijezda ostvario je protekli vikend novi uspjeh na lokalnim izborima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari