PREMINUO 5. VELJAČE

Srpski znanstvenici dokazali kako je prvi slučaj koronavirusa u Europi bio u Srbiji, a ne u Francuskoj

Photo: Ilustracija/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Rad srpskih znanstvenika s Medicinskog fakulteta objavljen je 19. siječnja ove godine pokazao je kako je 56-godišnji muškarac koji je u Srbiji umro 5. veljače prošle godine zapravo preminuo od novog koronavirusa. 

Profesor dr. Slobodan Savić s Medicinskog fakulteta koji je sudjelovao u istraživanju zajedno s dr. Oliverom Stojkovićem s Instituta za sudsku medicinu i Milenkom Bogdanovićem, asistentom na Medicinskom fakultetu, kaže da je takvih slučajeva vjerojatno bilo i ranije, ali da oni za sada nisu potvrđeni, piše Blic.

Podsjetimo, prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je 6. ožujka, a u vrijeme smrti 56-godišnjeg muškarca nije se znalo, niti se moglo utvrditi da se radi o smrti uzrokovanoj koronavirusom, Vijesti.hr

Član srpskoh Kriznog štaba epidemiolog dr. Predrag Kon prokomentirao je istraživanje svojih kolega i rekao kako je ovo važno otkriće koje potvrđuje da je virus bio u cirkulaciji mnogo prije nego što je službeno potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji.

Siječanj 2020.

4.siječnja 2020: Svjetska zdravstvena organizacija na svom Twitteru objavila je kako u Wuhanu postoji klaster slučajeva upale pluća bez smrtnih slučajeva. 9. siječnja 2020. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako je epidemija uzrokovana novim koronavirusom, a 11. siječnja su kineski mediji izvještavaju o prvom smrtnom slučaju. 23. siječnja Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako je prijenos virusa moguć sa čovjeka na čovjeka. 24. siječnja u Europi je potvrđen prvi slučaj, točnije u Francuskoj, a krajem siječnja srpski liječnici primijetili su čudne slučajeve pneumonije, ali nitko nije posumnjao na koronavirus.

Veljača 2020.

1. veljače u Srbiji 56-godišnji muškarac s početka priče, dobio je visoku temperaturu te je imao otežano disanje, kašalj i krvavi ispljuvak. 5. veljače je primljen u jutarnjim satima u bolnicu gdje mu je potvrđena obostrana upala pluća i akutni respiratorni sindrom. Muškarcu se pogoršalo te je preminuo. 7. veljače na Institutu za sudsku medicinu profesor Slobodan Savić s Medicinskog fakulteta radi obdukciju 56-godišnjeg pacijenta koja je pokazala ono što su liječnici već utvrdili, da je imao tešku obostranu upalu pluća, s akutnim respiratornim sindromom, a utvrđeno je da se radi o prirodnoj smrti. Sačuvani su uzorci krvi, mokraće i tekućina staklastog tijela iz oka.

Ožujak 2020.

6. ožujka 43-godišnji muškarac je prvi pacijent u Srbiji kod kojeg je dokazan koronavirus, potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 11. ožujka održan je prvi medicinski skup na kojemu se prvi put počelo razmišljati o tome da postoje slučajevi smrti u Srbiji koje je uzrokovao koronavirus i prije nego što je služeno potvrđen prvi slučaj, rekao je za Blic profesor dr. Savić. Krajem ožujka formiran je tim koji je bio zadužen za istraživanje svih smrti uzorkovane koronavirusom prije prvog službenog slučaja:

“Kada se počelo govoriti o koroni, kada sam pročitao više o tome, ja sam s kolegama razgovarao i rekao da mi je jako sumnjiv (stari) slučaj covida, ali nismo mogli to potvrditi. Mi smo imali zamrznut uzorak staklastog tijela i kada smo (naknadno) posumnjali na covid, bila je ideja da pokušamo da iz te tekućine izoliramo virus”, kaže profesor Savić.

Travanj i svibanj 2020.

Krajem travnja, početkom svibnja srpski s dvije metode dokazuju prisustvo novog koronavirusa u uzorcima staklastog tijela iz oka 56-godišnjeg muškarca i počinju s pisanjem rada: “Napravili smo PCR prajmere koji su pokazali da je u pitanju koronavirus kod čovjeka kod kog je rađena obdukcija 7. veljače”, kaže prof. dr. Oliver Stojković, profesor s Medicinskog fakulteta.

Ljeto 2020.

U lipnju, srpnju i kolovozu u svijetu izlaze radovi koji su isključivali mogućnost prisustva virusa u staklastom tijelu, međutim kada su se počeli pojavljivati rezultati, pokazalo se da kod 16 do 20 posto pacijenata postoji i zahvaćenost staklastog tijela virusom

“Mi smo rad napisali veoma brzo i već u lipnju, srpnju smo ga počeli slati svim priznatim svjetskim časopisima. Međutim, on nije objavljen iz dva razloga. Pod jedan, nitko ranije nije objavio da se virus nalazi u tekućini staklastog tijela. Raniji radovi nisu to dokazivali. Drugo, krajem rujna su se pojavile dva nova rada koja su pokazala da je u oko 16 do 20 posto slučajeva prisutan virus u staklastom tijelu”, kaže dr. Stojković.

19. siječanj 2021.

19. siječnja ove godine tim od 13 srpskih znanstvenika na Medicinskom fakultetu objavio je znanstveni rad kojim se potvrđuje da je prva dokazana smrt povezana s koronavirusom u Europi bila u Srbiji, 5. veljače prošle godine. Rad ne dokazuje da se koronavirus počeo širiti Europom iz Srbije ni da je 56-godišnji pacijent bio nulti pacijent. Liječnici vjeruju kako se koronavirus neprimjetno širio među populacijom kao virus obične gripe.

Podsjetimo, prvi službeni slučaj u Europi potvrđen je u Francuskoj 15. veljače prošle godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari