STIGLO OZBILJNO UPOZORENJE: I Rijeka, Kvarner i Istra ovo ljeto na udaru zika virusa?!

Velike vrućine i veliki broj turista dobri su za hrvatsko gospodarstvo, ali bi mogli biti problem za zdravstvo

Znanstvenici švedskog sveučilišta Umea tvrde da bi zika virus – nakon južne Amerike – mogao postati problem i južne Europe.

Visoke temperature s velikim brojem turista i još većim brojem komaraca – zajedno čine rizik od zloglasnog zika virusa.

Ovog ljeta oprezan treba biti na španjolskoj, francuskoj, talijanskoj, grčkoj, ali i hrvatskoj obali.

Kako se ovo ljeto zaštiti od zika virusa – objašnjava stručnjakinja.

“Zbog mogućnosti unosa zika virusa u Hrvatsku trebamo svi skupa koristiti repelente, a u vrijeme sumraka i noći boraviti u prostorima s mrežama na prozorima i vratima, a na otvorenom duge rukave’, savjetuje dr. spec. epidemologije Iva Pem Novosel.

Zika virus opasan je za trudnice jer je dokazano da zaraza kod beba može uzrokovati mikrocefaliju i druge poremećaje.

“Ljudi bi trebali prakticirati siguran seks osam tjedana nakon što se vrate iz rizičnih područja. Dok muškarci koji planiraju trudnoću, a bili su zaraženi, trebaju čekati barem šest mjeseci nakon ozdravljenja da bi radili na djetetu”, kaže glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Christian Lindmeier.

Utješna je informacija da u Hrvatskoj nema tigrastih egipatskih komaraca koji su posebno dobri prenositelji zika virusa.

“To je dobra vijest, i zapravo su znanstvenici franskuskog Pasterovog instituta dokazali da taj komarac ima daleko manji afinititet prema zika virusu”, kaže Iva Pem Novosel.

Posebno upozorenje ide trudnicama ili ženama koje bi mogle postati trudne. Njima se savjetuje da ne planiraju odlazak na Olimpijske igre u Brazil, niti u druge zemlje južne Amerike.
Marina Barukčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari