Stiže nacionalna mirovina: 800 kuna za starije od 65 godina bez prihoda

Ilustracija (Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Prijedlog zakona trebao bi se već u siječnju ili veljači naći u Vladinoj proceduri

Stariji od 65 godina koji nemaju nikakvih prihoda, a moguće ni imovine, od 2021. trebali bi primati 800 kuna nacionalne mirovine mjesečno. Na tu mirovinu bi moglo računati 8000 do 22.000 građanki i građana koji nemaju drugih prihoda ako imaju najmanje 20 godina neprekidnog prebivanja u Hrvatskoj.

Trenutno, mirovinu ne prima oko 59.000 starijih od 65 godina, no većina ipak raspolaže određenim prihodima i imovinom pa se ne bi našli među primateljima i primateljicama nacionalne mirovine.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ubrzano radi na donošenju novog zakona o nacionalnoj mirovini, a prema informacijama državne tajnice Majde Burić, zakonski prijedlog bi se trebao u siječnju ili veljači naći u Vladinoj proceduri i donosit će se u redovitom postupku, piše Večernji list.

U Ministarstvu rada objašnjavaju da buduća mirovina ne bi smjela demotivirati građane da svoj materijalni status u starosti pokušaju popraviti stjecanjem redovne mirovine, koja za minimalnih 15 godina staža iznosi oko 1020 kuna. Stoga se i predlaže manji iznos od te minimalne mirovine proizašle iz radnog odnosa.

Osim toga, u Hrvatskoj se isplaćuje i zajamčena minimalna naknada koju prima oko 72.000 građana, među kojima je oko 8000 osoba starijih od 65 godina. Zajamčena minimalna naknada za radno nesposobnog samca iznosi 920 kuna, a na osobe koje je primaju primjenjuje se i imovinski cenzus.

“Neće biti dvostrukog primanja i mogućnosti da jedna osoba prima nacionalnu mirovinu i zajamčenu minimalnu naknadu”, ističe Bujić.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari