NOVI PROBLEMI S VODOSTAJIMA?

Stiže nagla promjena vremena: Vakula upozorava da će se zbog jednog fenomena povećati broj zdravstvenih tegoba

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Tijekom subote u unutrašnjosti jačanje jugozapadnjaka te sve češća kiša, osobito na Jadranu i područjima uz njega i obilnija. Na Jadranu će nevolje mnogima prouzročiti i jako jugo, gdjekad vjerojatno i olujno

U četvrtak nas očekuje pretežno i djelomice sunčano te razmjerno svježe, u unutrašnjosti ujutro po kotlinama i uz rijeke lokalno magla, a danju promjenjiva naoblaka, prognozira za četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Sredinom dana i poslijepodne ponegdje kratkotrajna kiša ili pljusak, ponajprije u Slavoniji i Baranji. Na Jadranu umjerena do jaka bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima, slabjet će i poslijepodne na srednjem i južnom dijelu prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura od 14 do 19, na Jadranu od 19 do 24 stupnja.

Što nas čeka za vikend?

Prognoze su do vikenda prilično postojane, do petka razmjerno svježe, osobito na kopnu tijekom često maglovitih jutara. I pritom na Jadranu sunčano uz još uglavnom u četvrtak jaku buru s olujnim udarima, a u većini unutrašnjosti promjenjiva naoblaka, u četvrtak uz gdjekoju kišnu kap, možda čak kratkotrajni pljusak praćen grmljavinom, objašnjava Zoran Vakula s HRT-a.

Tijekom subote u unutrašnjosti jačanje jugozapadnjaka te sve češća kiša, osobito na Jadranu i područjima uz njega i obilnija. Na Jadranu će nevolje mnogima prouzročiti i jako jugo, gdjekad vjerojatno i olujno. Pritom će porasti temperatura zraka, osobito najniža tijekom noći i jutra, ali vjerojatno i napetosti u komunikaciji te se povećati brojnost zdravstvenih tegoba s obzirom na to da će biometeorološki uvjeti biti znatno nepovoljniji nego do petka.

A vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, od nedjelje će ponovno rasti i vodostaji nekih rijeka na zapadu Hrvatske. Naravno, koliko će točno centimetara i gdje vodostaj porasti teško je i nezahvalno prognozirati ne samo više od četiri dana unaprijed, nego i samo dan, dva unaprijed. No, opasnost svakako postoji pa sljedećih dana valja pozornije pratiti vremenske i hidrološke prognoze DHMZ-a i Hrvatskih voda. Obilnije kiše ponovno će biti i u Sloveniji i u gorju, uključujući i Gorski kotar, gdje je ovaj mjesec već pala ponegdje i rekordna količina kiše.

U pretežno vedar petak još razmjerno svježe za doba godine, na Jadranu uz buru pa maestral, a za vikend jača jugo, osobito u nedjelju, kad ponegdje može biti i olujno. Uz sve više oblaka od subote će sve češće i obilnije kiše biti na sjevernom Jadranu, a od nedjelje i južnije, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari