DONOSIMO RAČUNICU

Video | Stiže nova runda državnih obveznica: Evo koliko ćete zaraditi ako uložite 500 eura

U malo više od godinu dana, kroz vrijednosne papire građani su državi posudili oko 4 milijarde eura i drže više od 8 posto ukupnog javnog duga

Od ponedjeljka nova runda državnih obveznica. Ovaj put, rok dospijeća je tri godine. Minimalan iznos uplate je 500 eura, a u godinu dana na taj iznos zaradit ćete 15 i pol eura. Kamata je osjetno viša od onih koje na štednju nude banke.

Umjesto skupih zaduživanja u inozemstvu, država se još jednom zadužuje kod građana. Ponovno se izdaju narodne obveznice. “Nemam pojma o tome, da vam iskreno kažem. Nemam vam što za reći, uopće ne znam što su narodne obveznice”, kaže Željka iz Zagreba. Narodne obveznice, uz trezorske zapise, najsigurniji su oblik ulaganja, ali i štednje. David iz Zagreba uložit će na poticaj roditelja: “Rekao je tata – probaj i vidi. Budemo probali s 500 pa kako bude. Vrijedi probati pa se možda isplati.” “Više se isplati to nego držati novce u banci s obzirom na niske kamate”, kaže njegova sugrađanka Verica.

Onima koji imaju viška, država će im omogućiti tri puta veću zaradu nego da taj novac godinu dana čuvaju na štednji u bankama. Minimalni ulog bit će 500 eura, a država izdavanjem, ovoga puta trogodišnje obveznice, planira od građana prikupiti 750 milijuna eura. Kamata će se isplaćivati jednom na godinu. “Imat ćemo tri isplate godišnje kamate, svakih godinu dana na taj datum. Prva isplata kamate ići će 25 srpnja 20205. uz prinos minimalno 3,1 posto. To bi značilo da na 500 eura – 15,50 eura”, kazao je ministar financija Marko Primorac.

Nakon tri godine s kamatom od 3,10 posto, ovo je računica: Na uloženih 500 eura zaradit ćete gotovo 50. Uplatite li 5 tisuća eura nakon tri godine, dobit ćete 465 eura, a građani koji u obveznice ulože 20.000 eura, nakon tri godine dobit će od države dodatnih 1.860 eura.

Upis se može obaviti digitalno, ali i osobno. Samo je potrebno otići s osobnom iskaznicom u neku od 170 poslovnica FINA-e. “Naši djelatnici su osposobljeni da direktno na šalteru objasne ulagačima eventualne nejasnoće”, rekao je Dražen Čović, predsjednik Uprave FINA-e.

U malo više od godinu dana, kroz vrijednosne papire građani su državi posudili oko 4 milijarde eura i drže više od 8 posto ukupnog javnog duga, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari