UVOĐENJE SISTEMATSKIH PREGLEDA

Stiže novi paket zdravstvenih zakona! Pacijenti bez dopunskog osiguranja plaćat će skuplje, izmjene i u pravu na bolovanje

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti, predlaže se uvođenje sistematskih pregleda za sve kategorije osiguranika

U srijedu kasno popodne u javno savjetovanje pušten je dugoočekivani paket zdravstvenih zakona u kojemu su nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, piše Večernji list.

Prema predloženim izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, bila bi povećana participacija za određene zdravstvene usluge koju plaćaju osiguranici bez dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Sistematski pregledi za sve osiguranike

Primjerice, kirurški zahvati u dnevnoj bolnici bi s 25 kuna poskupjeli na 33 kune, a troškovi bolničke zaštite sa 100 na 134 kune. Radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti, predlaže se uvođenje sistematskih pregleda za sve kategorije osiguranika, što će deteljanije biti razrađeno pravilnikom.

Također, piše Večernji list, pacijenti koji trebaju zdravstvenu uslugu koju ne mogu dobiti u javnom zdravstvu u Hrvatskoj moći će, umjesto odlaska u inozemstvo, dobiti u domaćoj privatnoj ordinaciji koja nudi tu zdravstvenu uslugu, čime će se smanjiti troškovi liječenja.

Doktori medicine radit će godina dana u ‘primarnoj’

Pravo na bolovanje imat će osobe do 70, a ne više samo do 65 godina, uz uvjet navršenih 15 godina mirovinskog staža. Novost je i da će kontrolori privremene nesposobnosti za rad moći prekinuti bolovanje u slučaju kada utvrde da za nastavak bolovanja ne postoje medicinske indikacije.

Za doktore medicine uvodi se obaveza jedne godine rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a ministar zdravstva moći će odobriti dodatni broj specijalizacija i užih specijalizacija koje nisu obuhvaćene Nacionalnim planom specijalističkog usavršavanja, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views1 Views