ORGANIZACIJA NA OSNIVAČIMA

VideoSvi osnovnoškolci imat će jedan besplatan obrok: Kakav će biti, ovisit će o nekoliko faktora

Kuhano ili ne i što će točno učenici jesti još se ne zna. Sigurno je samo da besplatni obroci stižu na početku drugog polugodišta

Na jelovniku za ručak tjestenina s mljevenim mesom i salata od cikle. Svakog dana ova školska kuhinja pripremi 240 ručkova. Besplatan obrok za sve učenike pozdravljaju, ali pripremiti ga, bit će pravi izazov, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

“Pitanja je mnogo jer imamo organizacijskih i tehničkih zahtjeva, trebamo vidjeti na koji način sada u školi pripremati obroke za 600 učenika,hoće li nam trebati dodatna zapošljavanja i hoćemo li imati ostalih resursa za takvo nešto”, kaže Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu.

Topli obrok uglavnom imaju učenici u produženom boravku, a oni stariji u školi mogu jesti mliječni obrok.

“To bude neki namaz i kruh, pekarski proizvod, a ako ćemo dobiti besplatni obrok bilo bi dobro da bude kuhani, pravi ručak”, kaže Petra Boroje, učenica 7. razreda OŠ Trnsko u Zagrebu.

Za besplatan obrok vlada daje 10 kuna po učeniku, a kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole. Organizacija je na osnivačima – gradovima i županijama.

“Ne možemo inzistirati da budu kuhani obroci svugdje u školama ako za to ne postoje preduvjeti. I sada postoje modeli da u nekim školama se dovozi topli obrok, negdje je to varijanta dobrog hladnog obroka, uvjeti su različiti”, kaže Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

35 posto učenika nema školski obrok jer školsku kuhinju nema čak 15 posto matičnih i još 58 posto područnih škola.

Cijene školskog obroka u Hrvatskoj trenutačno se kreću od 7 do 11 kuna. 102 tisuće učenika plaća punu cijenu obroka, njih 41 tisuća ima djelomičnu subvenciju, a za 62 tisuće učenika školski obrok je besplatan.

Više od dvije godine upozoravaju i bore za pravo djeteta na školsku prehranu. I uspjele su – 311 tisuća učenika imat će besplatan obrok.

“Jako je puno djece kojima je školski obrok jedini cjelovit obrok u danu. Svako 4 dijete u riziku je od siromaštva, u osnovnim školama to je 80 tisuća djece”, kaže Olja Družić Ljubotina iz inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok.

Kuhano ili ne i što će točno učenici jesti još se ne zna. Sigurno je samo da besplatni obroci stižu na početku drugog polugodišta, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views