NA KOALICIJSKOM SASTANKU

Stiže novi Zakon izbornim jedinicama: Plenković otkrio kada će biti usvojen

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Zaključak je da definitivno neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora

Premijer Andrej Plenković kazao je na posljednjem koalicijskom sastanku svojim partnerima da će “uz najmanje štete i s najmanje intervencija” do rujna biti donesen novi Zakon o izbornim jedinicama. Pritom je, rekao da si HDZ neće dopustiti izlazak na izbore koje bi netko proglašavao neustavnima, istaknuo da on poštuje odluke Ustavnog suda te da će na sljedećim izborima glas svakog birača vrijediti jednako, neovisno u kojoj izbornoj jedinici glasuje, javlja u subotu ujutro Jutarnji list.

Tom Plenkovićevom najavom koalicijski partneri dobili su poruku kako prijevremenih parlamentarnih izbora neće biti.

Krajem prošle godine, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da ne može zamisliti da bi se i sljedeći izbori održali prema postojećem zakonu, jer bi bili neustavni. Na velika odstupanja u broju birača između pojedinih izbornih jedinica koja su veća od pet posto u odnosu na prosjek, što se po zakonu može tolerirati, Ustavni je sud upozorio još 2010. i pozvao Sabor da to otkloni.

Smanjenje broja stanovnika i posebno velika iseljavanja iz pojedinih krajeva, poput Slavonije, dodatno su smanjili broj birača u dijelu izbornih jedinica, pa je u nekim krajevima zastupniku za izbor potrebno znatno manje glasova nego u drugima.

Plenković na sastanku nije konkretno rekao što će mijenjati, već je samo naveo da postoji nekoliko mogućnosti te da će im ih predstaviti.

Jedna je mogućnost da granice izbornih jedinica ostanu iste, ali da se korigira broj zastupnika koji se bira u njima. U toj bi varijanti 4. izborna jedinica (obuhvaća Osječko-slavonsku županiju) birala dva zastupnika manje, a peta (Vukovarsko-srijemska županija) jednog zastupnika manje. Ovakvim prijedlogom žestoko se protivi osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Druga je opcija da se i dalje u svakoj jedinici bira 14 zastupnika, ali bi se morale pomaknuti granice pa bi se slavonske izborne jedinice proširile na županije u središnjoj Hrvatskoj, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari