STIŽE STROŽI ZAKON O PROMETU! Za tri pijanstva na liječnički, mladi vozači na udaru

Skupe li mladi vozači devet negativnih prekršajnih bodova u roku od dvije godine, poništava im se dozvola

Nedavno je MUP najavio kako će novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama uvesti obavezu liječničkog predmeta za vozače iznad 65 godina, no naletjevši na oštre kritike Sindikata umirovljenika, ta je stavka ipak povučena iz prijedloga, piše Večernji.

Umjesto toga, u novom nacrtu navodi se kako će pri produljenju valjanosti vozačke dozvole na obavezan liječnički morati oni sa navršenih 70 godina i iznad toga.

Od ostalih novosti u prijedlogu, vrijedi izdvojiti kako bi vozači i instruktori vožnje koji su tri puta pravomoćno kažnjeni zato što su vozili pijani morali ići na izvanredni liječnički pregled.

Novost je i odredba kojom se za nova vozila ukida nulti tehnički pregled i prvi će biti nakon dvije godine, izuzev za vozila Hitne pomoći, taksi-vozila, teretnjake i kombije, koji će na tehnički morati nakon godine.

Vozaču koji u roku od dvije godine skupi 12 negativnih bodova dozvola će se poništiti i sljedeće dvije godine neće moći ponovno polagati vozački. Mladi vozači morat će biti na dodatnom oprezu. Skupe li devet negativnih prekršajnih bodova u roku od dvije godine, poništava im se dozvola.

Onaj koga policija ulovi da je vozio prije nego što je imao pravo ponovno polagati platit će od pet do 15 tisuća kuna kazne ili završiti u zatvoru na dva mjeseca. Pozitivna stavka za sve vozače s ‘dosjeom’ jest ta da će negativni bodovi do primjene novog zakona biti obrisani, piše Večernji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja