SNIJEG NA BOŽIĆ?

Stiže veliko zahlađenje i snijeg? Nakon dugo vremena neki krajevi će uživati u bijelom Božiću…

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ovogodišnji prosinac ide stopama jednog od najtoplijih u povijesti meteoroloških mjerenja.

Izuzev samog početka, temperature zraka konstantno su iznad prosjeka, ponajprije zahvaljujući izostanku jačih jutarnjih mrazeva.

Iako je klimatološka zima počela prije 18 dana, prave zime u Europi još nema. Snijeg u višem gorju ili u Alpama zaista ne možemo pripisati zimskom vremenu, jer na tom području snijeg zna padati i na početku lipnja, prvog mjeseca klimatološkog ljeta. Snijeg nije padalina koja je rezervirana samo za zimu.

U nekim krajevima velika mogućnost bijelog Božića

Oko Božića stiže nam meteorološki preokret. Sve je izglednija hladna fronta, a iako do tada ima još nekoliko dana, prognostički modeli slažu se kako nas očekuje barem kratkotrajni te vrlo oštar pad temperature zraka uz oborine.

Pritom je ponegdje moguć i bijeli Božić, no prema trenutnim projekcijama ponajprije u gorju i susjednoj BiH, ali i dijelu nizina unutrašnjosti Hrvatske. Samim time, postoji velika vjerojatnost da snijeg iznenadi i šire područje sjevernog Jadrana.

Dakle, nakon dugo vremena neki krajevi mogli bi uživati u bijelom Božiću! Predviđanja prognostičkih modela zasigurno će se još mijenjati, no mogućnost je za razliku od prijašnjih godina vrlo opipljiva.

Nakon Božića moguće jake južine, ali i zimske ciklone

Nakon Božića su “otvorene sve karte”. Velika je vjerojatnost razvoja blok situacije na Atlantiku, što je preduvjet za ozbiljnije udare zime u našem dijelu Europe, no u prognozama valja biti oprezan jer se točan položaj sustava još uvijek ne može sa sigurnošću predvidjeti.

Naime, postavka bloka zapadnije kao što to predviđa ECMWF uz razvoj “mega ciklona” našim bi krajevima donijela višednevne južine i kiše, dok bi hladnije od prosjeka bilo u Španjolskoj i Portugalu otkuda bi vjerojatno stizala izvješća o snijegu.

Samim time za detaljnije predviđanja razvoja vremenskih prilika između Božića i Nove godine trebat ćemo pričekati još nekoliko dana, piše Istramet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari