VRIJEDNO PRIZNANJE

Najbolji učitelj na svijetu: ”Tek sad sam svjestan nagrade; Ponosan sam na svoje učenike, i oni su dio ove priče”

Foto: Printscreen/RTL

Nakon globalnih izbora između kandidata iz 110 zemalja, Hrvatska ima najboljeg profesora na svijetu.

Dejan Nemčić, profesor geografije u Osnovnoj školi Ive Andrića u Zagrebu, gostovao je u RTL-u Danas.

Koliko vam znači ova nagrada?

”Znači toliko da sam tek sad svjestan, već je prošlo dva mjeseca da sam dobio nagradu, tek danas kad je bila cijela ceremonija, svjestan sam tog uspjeha i jedva čekam da dođem sutra u svoju učionicu i da kažem učenicima koliko sam ponosan na njih jer su i oni dio ove priče”.

Vaša virtualna učionica prošla je gotovo cijeli svijet, imate li savjet kako da online bude dostojna zamjena za školu u klupama?

”Online nastava nikad neće zamijeniti fizičkog učitelja pred učenicima. Ja kažem da je najbolja reforma je onaj učitelj koji stoji pred svojim učenicima i gleda ih u oči i to ne može nitko zamijeniti. Sad je teška situacija u svijetu i ono što govorim i svojim učenicima svaki dan na satovima geografije je da je ovo jedna kušnja, problem koji će proći i da ćemo se mi ponovno vratiti na one stare staze gdje smo radili prije, ali dobro je da djeca uče da život nije bajka. Ovakvih pandemija i problema će biti možda i u budućnosti i pokazujemo da ono iskustvo koje ćemo sada steći je zapravo dobro za daljnje učenje i pohađanje geografije”.

U ovoj pandemiji reforma školstva je pala u drugi plan – Što mislite što smo dobro izvukli u prošloj i ovoj godini?

”Pala je u drugi plan jer je zdravlje ne samo učenika i učitelja, nego i roditelja vrlo bitno i razumijem Ministarstvo da je palo u tamo neki treći, četrvti plan, ali ono što smo naučili i što su djeca naučila je koliko su učitelji bitni i kad vi vidite tu djecu koja ne idu jedno vrijeme u školu i kad se vrate koliko su sretni, to se ne može zamijeniti, napokon su shvatili da škola nije četiri zida, da to nije jedna prostorija nego je škola smisao života”.

Više u videoprilogu: