IZ NEUGODE U NEUGODU

Stižu nam dvije drastične promjene vremena, ne zna se koja je gora! Sprema se i prvi toplinski val

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Kasno navečer sa sjeverozapada stiže jače naoblačenje s češćom i izraženijom kišom, najprije na krajnjem sjeveru zemlje, a zatim u noći na subotu i u ostatku unutrašnjosti

Nakon nekoliko dana izrazito toplih, tipično ljetnih dana, ali i nestabilne srijede koja je donijela nevrijeme s tučom na sjeveru zemlje, Hrvatsku u idućim danima čekaju dvije vrlo drastične promjene vremena. Danas se nastavlja iznadprosječna toplina, primjerenija kraju lipnja, ali to je samo predah pred nešto dugotrajniju promjenu koja stiže sa sjevera kontinenta i donosi osjetno hladniji zrak u danima vikenda, kaže u vremenskoj prognozi RTL-a meteorolog Dorian Ribarić.

Danas vruće i sparno, a onda zahladnjenje

Danas ujutro i prijepodne većinom će biti sunčano, uz samo povremeno nešto promjenjive naoblake na kopnu. Poslijepodne će u unutrašnjosti, prvenstveno u zapadnim predjelima, početi sporadično nicati tornjasti oblaci iz kojih lokalno može pasti kraći pljusak, najizglednije uz granicu sa Slovenijom. Do tada će biti vruće i sparno, kako na kontinentu, tako i na Jadranu. Kasno navečer sa sjeverozapada stiže jače naoblačenje s češćom i izraženijom kišom, najprije na krajnjem sjeveru zemlje, a zatim u noći na subotu i u ostatku unutrašnjosti.

Produženi vikend (u ponedjeljak je Dan državnosti, državni praznik) na kopnu će biti prilično nepovoljan, kaže se u prognozi RTL-a. Posvuda će biti oblačno povremeno s kišom i razmjerno vjetrovito. U subotu u noći još može biti i grmljavine. Temperatura će biti gotovo dvostruko niža nego danas. U nedjelju tek malo iznad 15 °C, što je ispod višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. Prestanak oborina i smanjenje naoblake očekuje se tijekom ponedjeljka, a stabilizacija vremena tek od utorka, kada će temperatura ponovno osjetnije porasti.

Temperature će se ‘prepoloviti’

Na Jadran će pogoršanje stići malo kasnije – potkraj subote. Najprije u Istri i na Kvarneru u obliku neverina pa i izraženijih grmljavinskih pljuskova. U nedjelju promjenjivo i nestabilno češće u Dalmaciji, osobito u drugom dijelu dana kada je u zaleđu moguće i jače nevrijeme. Puhat će umjerena i jaka, ponegdje u noći na nedjelju olujna bura, podno Velebita moguće s orkanskim udarima. I na Jadranu će biti osjetno svježije – u subotu već na sjevernom dijelu, a u nedjelju i drugdje.

Da stiže žestoka promjena vremena u prognozi televizije N1 upozorila je i meteorologinja Tea Blažević. I ona najavljuje da večeras sa sjevera stiže pogoršanje vremena s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koje će tijekom noći na subotu zahvatiti veći dio unutrašnjosti. A lokalno je moguće i nevrijeme s tučom! Subota će, kaže meteorologinja televizije N1, na kontinentu većinom biti kišovita i pljuskovita, a oborine će zahvatiti i sjeverni Jadran. Na moru će zapuhati jaka i vrlo jaka bura, osobito pod Velebitom, stoga su izgledni problemi u prometu. I nedjelja će biti vjetrovita, a pljuskova će, osim na sjevernom Jadranu, biti i u Dalmaciji.

Prijeti prvi ozbiljan toplinski val

Portal Istramet piše, pak, kako će razdoblje iznadprosječne topline u subotu nakratko prekinuti hladna fronta. No, Istramet upozorava da će svi koji se nadaju konkretnoj kiši u Istri ostati razočarani. Suša uzima maha i prema svemu sudeći uzet će svoj danak već u prvoj trećini klimatološkog ljeta – piše Istramet.Image

Izvor: Istramet

Isti portal ističe kako nas s prvim danom lipnja očekuje izraženo zatopljenje, a prijeti i prvi ozbiljan toplinski val i to odmah na početku klimatološkog ljeta. Prodor izrazito vrućeg afričkog zraka mogao bi zahvatiti veći dio jugozapadne i središnje Europe te Balkan.

Temperature zraka porast će iznad prosjeka i za više od 10 stupnjeva Celzijevih pa prijete i meteorološki ekstremi, ali moguće je da se takva prognoza u međuvremenu ublaži, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari