ČEKA SE ODGOVOR

Poslodavci Mariću iznijeli svoj prijedlog: ‘Za radnika koji zarađuje nešto više od 6000, plaća bi bila veća za oko 500 kuna’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Prema ideji HUP-a, radnicima bi se trebao povećati neoporezivi dio plaće, smanjiti najniža stopa poreza na doprinos, imat će više novca za dar djetetu te prigodnu nagradu

Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je poduzetničku poreznu reformu za koju smatra da će tom intervencijom velika većina zaposlenih imati koristi.

“Za radnika koji zarađuje nekih 6 i nešto tisuća kuna, plaća bi bila za oko 500 kuna veća. Ako govorimo o poreznom rasterećenju, paket je težak oko 2 milijarde kuna. Za one koji imaju minimalnu plaću, porez bi bio oko 200 kuna”, rekao je za Dnevnik.hr predsjednikom HUP-a Mihael Furjan.

Radnicima bi se trebao povećati neoporezivi dio plaće, smanjiti najniža stopa poreza na doprinos, imat će više novca za dar djetetu te prigodnu nagradu. Furjan je o reformi već razgovarao sa ministrom financija Zdravkom Marićem. Na pitanje o tome je li Marić sklon u sljedećem paketu Vladinih mjera ići na rasterećenje plaća ili smanjivanje poreza, Furjan je istaknuo kako je ovo prvi put da su uopće imali priliku prezentirati njihov prijedlog.

‘Marić nije ništa obećao’

“Oni će izmjeriti efekte toga što to znači za državni proračun. Nije tu ništa obećao. On je spomenuo da je Vlada već nekoliko puta radila porezno rasterećenje, što i jest istina. U međuvremenu smo imali COVID, rat, inflaciju. Imamo nevjerojatan skok rasta cijena energenata za naše prilike”, rekao je Furjan u Dnevniku Nove TV.

‘Ako Vlada nešto hitno ne napravi, moguće je zatvaranje gradilišta’

Komentirao je Furjan i stanje u građevinarstvu koje je u ozbiljnom problemu zbog poskupljenja materijala.

“Građevinski sektor je jedan od najvažnijih sektora u Hrvatskoj. U njemu je zaposleno preko 100.000 ljudi. Ugovori u građevinarstvu se sklapaju dvije godine unaprijed i sklopljeni su po cijenama iz 2020. Sada riskiramo sve ugovore koji su sklopljeni u prethodnom razdoblju. Ako Vlada nešto hitno ne napravi, moguće je zatvaranje gradilišta”, zaključio je Furjan, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views