POGLEDAJTE KOLIKO ĆE KOŠTATI

Stižu nove cijene goriva od utorka, dio vozača ima razloga za brigu

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Cijene goriva u Hrvatskoj su veće nego u Sloveniji i Mađarskoj, ali te dvije zemlje su zamrznule cijene, dok će kod nas dizel pojeftiniti, a benzin poskupjeti

Od utorka u ponoć hrvatske će građane čekati nove cijene goriva. Dnevnik.hr piše kako bi dizel i plavi dizel trebali biti jeftiniji za četrdesetak lipa po litri, odnosno za dvadesetak kuna po spremniku. S druge strane, benzin bi trebao poskupjeti za 14 lipa po litri, a spremnik tog goriva bi po ovoj računici trebao biti skuplji za sedam kuna.

Prevedeno u konkretne brojke, litra dizela bi trebala koštati oko 13 kuna, dok bi cijena litre benzina trebala skočiti na otprilike 13,40 kuna.

Prevedeno u eure, koje bi smo od sljedeće godine trebali usvojiti kao novu valutu, litra eurosupera trenutno košta 1,71 euro, a dizela 1,85 eura. Za usporedbu, u Sloveniji litra benzina dođe 1,56 eura, a u Mađarskoj 1,25 eura. Što se tiče dizela, on u Sloveniji košta 1,66, a u Mađarskoj 1,40 eura.

Razlog tomu što je gorivo kod nas skuplje nego u te dvije susjedne zemlje leži i u tome što su ondje cijene – zamrznute. “Da nije bilo vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, dizel skoro dvije kune, vidjet ćemo, s obzirom na okolnosti, može li se tu još nešto učiniti, jer zadnja dva do tri tjedna bilježimo kontinuirani rast cijena”, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari