PROMJENA ZAKONA

STIŽU NOVE OSOBNE ISKAZNICE, PUNO JE PROMJENA! Moći ćemo ih koristiti i na mobitelu

Screenshot (HRT)

Većina ranijih osobnih iskaznica vrijediti do isteka roka valjanosti, dok cijena izrade ostaje ista

Iduće godine u kolovozu na snagu stupa novi Zakon o osobnoj iskaznici, a Dnevnik HTV-a doznaje da se priprema aplikacija koja će omogućiti korištenje iskaznice na mobilnim uređajima i to uz najviše standarde sigurnosti. Dobro je istaknuti da će većina ranijih osobnih iskaznica vrijediti do isteka roka valjanosti, dok cijena izrade ostaje ista.

“Moći ćemo, kao i sada, ali s mobilnih uređaja, putem mobitela ili tableta, doslovno potpisati svoje dokumente, praktički ćemo moći prodati svoju nekretninu ili kupiti nekretninu digitalnim putem iz komocije svog doma”, rekao je za Dnevnik HTV-a Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Što će se mijenjati kod osobnih iskaznica?

Provedba Uredbe EU parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosni osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje razlog je donošenja izmjena i dopuna Zakona o osobnoj iskaznici. Uredba je stupila na snagu 1. kolovoza 2019. te se izravno primjenjuje u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021.

Iz MUP-a su za Dnevnik objasnili da su novosti koje donosi izmjena i dopuna Zakona te da će osobne iskaznice na novom čipu imati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (papilarne linije kažiprsta lijeve i desne ruke) u interoperabilnim digitalnim formatima.

U skladu s odredbama Uredbe, izgled osobne iskaznice djelomično se mijenja pa će osobna na prednjoj strani imati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske, otisnutu u negativu u plavom pravokutniku koji je okružen s 12 žutih zvjezdica.

Na 70 godina podignuta dobna granica

Rok važenja osobnih iskaznica koje su izdane osobama do navršenih 70 godina bit će pet godina. Dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje su se izdavale bez roka važenja izmijenjena je izmjenama i dopunama Zakona. Sada je dobna granica podignuta s navršenih 65 godina na navršenih 70 godina starosti pa će se osobama s navršenih 70 godina osobna iskaznica izdavati s rokom važenja 40 godina.

U stvarnosti to znači kao da se toj kategoriji građana osobna iskaznica izdaje s trajnim rokom važenja, ali je važenje izraženo u godinama kako bi se rok važenja tih osobnih iskaznica lakše očitavao na uređajima za čitanje elektroničkih isprava.

Većina prethodno izdanih osobnih iskaznica ostat će u uporabi do isteka roka važenja, a neke će trebati zamijeniti u određenom roku, kako to određuje naprijed navedena Uredba. Tako će osobne iskaznice:

– izdane na temelju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici iz 2015 . godine s rokom važenja od pet godina i osobne iskaznice izdane na temelju odredbi ranijeg Zakona o osobnoj iskaznici iz 2002. godine s rokom važenja od deset godina važiti do isteka roka i neće ih trebati mijenjati.

– izdane osobama s navršenih 65 ili više godina bez roka važenja na temelju odredbi važećeg Zakona o osobnoj iskaznici (iz 2015. godine) prestati važiti 3. kolovoza 2031. godine i osobe će ih morati zamijeniti osobnim iskaznicama koje se izdaju na temelju odredbi ovoga Zakona. Iznimno, ovo se ne odnosi na osobe koje će 2. kolovoza 2021. godine imati 70 ili više godina koje će i nakon 3. kolovoza 2031. godine nastaviti koristiti svoje osobne iskaznice izdane bez roka važenja.

– izdane bez roka važenja na temelju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici iz 2002. godine građani će nastaviti koristiti i nakon 3. kolovoza 2031. godine i nisu ih obvezni zamijeniti osobnim iskaznicama koje se izdaju na temelju odredbi ovoga Zakona (takve osobe će imati 70 i više godina 2. 8. 2021. godine).

– izdane bez roka važenja na temelju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici iz 1991. godine prestaju važiti 3. kolovoza 2026. godine i osobe će ih morati zamijeniti osobnim iskaznicama koje se izdaju na temelju odredbi ovoga Zakona (zato što ne sadrže minimalne sigurnosne standarde), prenosi HTV-ov Dnevnik.

Korištenje iskaznice na mobitelima i tabletima

Sada će se omogućiti stvaranje preduvjeta za korištenje osobne iskaznice i na pokretnim uređajima, poput mobitela i tableta, dok se to do sada moglo činiti samo na računalima. Digitalne certifikate pohranjene na čip osobne iskaznice sada je moguće koristiti samo posredstvom čitača pametnih kartica, prilikom pristupanja npr. sustavu e-Građani. Poslije aktivacije elektroničkog dijela osobne iskaznice, građanin će moći preuzeti besplatno odgovarajuće programsko rješenje za pokretanje ID mobilne aplikacije. U toj aplikaciji prijavit će se na prethnodno kreirani pristup na Portalu elektroničke osobne iskaznice.

ID aplikacija će nakon toga biti spremna za korištenje i omogućit će jednostavnu prijavu na sustav e-Građani najvišom razinom sigurnosti, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem onih uređaja na kojima ne postoji mogućnost čitanja elektroničkih osobnih iskaznica (npr. tableti). Ova nova usluga odnosno programsko rješenje za pokretne uređaje se neće dodatno naplaćivati, izvještava HTV.

K tome, izmijenjene odredbe važećeg Zakona propisivale su obvezu sudjelovanja oba roditelja u postupku izdavanja osobne iskaznice djetetu. Sada se izmjenama Zakona omogućuje da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta. Osobnu iskaznicu će, prema izmjenama Zakona, morati ishoditi i osoba koja je navršila 16 godina života i kojoj je sud u izvanparničnom postupku dopustio  sklapanje braka sukladno Obiteljskom zakonu, ako ima prebivalište u RH.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari