DRASTIČNE PROMJENE

Video | Stižu stroža pravila za uvoz stranih radnika: Crne liste za poslodavce, kontrole, zadužnice

Samo lani izdano je više od 170 tisuća dozvola za boravak i rad. Zakonskim izmjenama država strance želi zaštititi, ali i na tržištu rada napraviti reda

Stižu nova, stroža pravila za uvoz stranih radnika. Radne dozvole trajat će dulje, a za poslodavce se uvode strože kontrole pa i crne liste. Stranci će na tečajevima besplatno učiti hrvatski jezik.

Prije pet godina Jay je iz Filipina stigao u Hrvatsku i kao glavni kuhar radi u jednom samoborskom hotelu. “Jako sam zadovoljan i zato sam toliko dugo kod jednog poslodavca. Nisam tražio premještaj jer mi je ovdje dobro”, rekao je Filipinac Jay Juacalla za RTL Danas.hr.

Živi u gostinjskoj kući i ovdje ima besplatan obrok. Iako mu je hrvatska kuhinja bila strana, sada je priprema kao domaći. Otkrio nam je i koje mu je omiljeno jelo: “Paprikaš od divljači i od priloga njoki i kroketi.”

Samo lani izdano je više od 170 tisuća dozvola za boravak i rad. Zakonskim izmjenama država strance želi zaštititi, ali i na tržištu rada napraviti reda. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ističe: “Uvodimo obvezu dostave dokaza o kompetencijama stranih radnika i za deficitarna zanimanja, što dosad nije bila obveza.”

Radna dozvola produljuje se na tri godine, a za sezonski rad sa šest na devet mjeseci. Uvjeti u kojima strani radnici žive će se provjeravati, a za poslodavce se uvode crne liste. Tko se na njoj nađe, strance neće moći uvoziti. “Sve one kategorije gdje poslodavac ne podmiruje svoje obveze, također neće biti u prilici dobiti potrebnu radnu dozvolu”, poručio je ministar rada Marin Piletić.

Ograničenje u broju zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola

Uvodi se i ograničenje u broju zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, a uz strane – poslodavci će morati zaposliti i barem jednog domaćeg radnika.

Marko Pekčec, predsjednik Zajednice agencija za zapošljavanje pri HGK ističe:”Suštinski to i nije neka velika inovacija, samo je pitanje omjera koliko su oni u praksi primjenjivi ili nisu.”

Poslodavci negoduju jer se uvode zadužnice. Njima će jamčiti da će radnike koje su tražili, kod sebe zaista i zaposliti. “To će opet rezultirati dodatnim opterećenjem, ali i poskupiti cijeli postupak, a također uvodi i novog aktera u postupak, a to su javni bilježnici”, upozorava glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Za nekoliko dana kroz sustav vaučera, stranim radnicima će se omogućiti besplatno učenje hrvatskog jezika. Koliko je to važno upozoravaju i sindikati. “Zamislimo situaciju u kojoj domaći radnik viče stranom iz Nepala – pada greda. Ovaj se nasmije jer zapravo ne zna što to znači dok ga ta greda ne poklopi”, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Tečajevi će se provoditi u 50-ak ustanova, a trajat će do 70 sati. Upisat bi ga mogao i Jay, iako ga je osnovama naučila šefica. “Dobar dan! Kako si? Ti si dobro? Da”
Samo u siječnju dozvolu za rad dobilo je više od 14 tisuća stranaca, a prema procjenama HUP-a, do 2030. Hrvatska će imati pola milijuna stranih radnika, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari