VESELJE KRAJEM MJESECA

Stižu uskrsnice u državnim službama, ali i kod nekih privatnika. Evo koliko daju HAC, HŽ, HEP…

Osim učitelja, na 100 eura ovog Uskrsa može računati svaka medicinska sestra, zapisničari na sudu, policajci – više od 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama

Ako ste zaposleni u državnim i javnim službama prvi put dobit ćete – uskrsnicu. Svih 240 tisuća zaposlenih mogu računati na 100 eura, dok se iznosi u državnim firmama penju u odnosu na lani. Uskrsnice će isplatiti i 70 posto privatnika.

Čak 35 godina radi kao učitelj, a ovo će mu biti prva godina s uskrsnicom. Iznos od 100 eura dobit će gotovo 60 tisuća učitelja i profesora, ali i svi drugi zaposleni u školama. “Više znači nekako emocionalno, nego samo materijalno – ali nema veze, pokrit će troškove, kupovanje jaja, šunkice i svega što ide uz uskrsnu košaricu“, kaže Davor Dinter, strukovni učitelj elektrotehnike u Tehničkoj školi Ruđer Bošković u Zagrebu za RTL Danas.

Osim učitelja, na 100 eura ovog Uskrsa može računati svaka medicinska sestra, zapisničari na sudu, policajci – više od 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama.

“100 je veće od nula, do jučer je bilo nula – danas je 100. Možda će za godinu biti 150 ili 200 – vidjet ćemo. Uglavnom, pomaka ima. Ovo je prvi put u povijesti da smo dobili uskrsnicu, i mi smo zadovoljni“, kaže Jelenko Krešo, dopredsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske.

Razlog za veselje imaju brojni zaposlenici hrvatskih tvrtki kojima će račun u ožujku biti znatno podebljan. Tako će primjerice radnici Hrvatskih autocesta umjesto dosadašnjih 150 eura ove godine dobiti 200, a 150 eura dobit će zaposleni u Hrvatskim cestama. Radnici HŽ Putničkog prijevoza dobit će četverostruko veće uskrsnice nego lani – 143 eura, koliko očekuje i radnike HŽ infrastrukture. Osam tisuća zaposlenika INA-e dobit će 132 eura, koliko ove godine iznosi uskrsnica u HEP-u i JANAF-u.

Uskrsnice i za zaposlene kod privatnika

“Pretežito će to sve skupa završiti u hrani. Međutim, kako god se okrene – ljudi imaju toliko toga za poplaćati jer su cijene izuzetno visoke, posebice hrane. ove godine mi očekujemo da će biti rekordna visina uskrsne košarice, najave su takve da je to već vidljivo“, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Spas na kraju mjeseca očekuju i zaposleni u privatnom sektoru.

“Ja sam kod privatnika, u novoj sam tvrtki tako da ćemo vidjeti što će biti”, kaže Kristina iz Zagreba.

“Kao vozač autobusa dobivao sam 300 eura i božićnice i uskrsnice, tome se nadam i ove godine”, rekao je Josip.

Iako je svi priželjkuju, neće svi slaviti.

“Negdje oko 70 posto poduzetnika će svojim zaposlenicima putem neoporezivih primitaka uplatiti od 100 do 200 eura”, rekla je Branka Prišlić, glavna tajnica udruge Glas poduzetnika.

Neki poduzetnici i ove će godine uskrsnice svojim zaposlenicima dati u bonovima, ali većini su ipak najdraži euri, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari