NAJCRNJI SCENARIJ

Što ako Rusi otmu ili ubiju Zelenskog? Prvi nasljednik je jasan, ali potom se javlja se problem…

Foto: Twitter/ Russian Embassy in Ghana/ Lady Sarah-Louise

Ukrajinski Ustav nije jasan po pitanju tko predstavlja legitimnu vlast nakon predsjednika i šefa parlamenta

Amerikanci su pokušali nagovoriti ukrajinskog šefa parlamenta Ruslana Stefančuka da se skloni na sigurno, ali je on to odbio, kao i predsjednik Volodimir Zelenskij prije njega. New York Times piše da američke obavještajne službe prave planove kako pomoći Ukrajincima u slučaju da Kijev padne u ruske ruke, a i u slučaju da nastrada predsjednik Zelenskij, prenosi Jutarnji list.

Amerikanci žele osigurati jasan prijenos vlasti u slučaju da Zelenskij bude otet ili ubijen, a problem im je što su ukrajinski dužnosnici neskloni odlasku na sigurna područja, a ukrajinski Ustav nije jasan po pitanju tko predstavlja legitimnu vlast nakon predsjednika i šefa parlamenta, prenose RTL Vijesti.

I u slučaju da padne Kijev i Rusi postave marionetsku vladu, važno je da ukrajinska vlada zadrži legitimitet, jer to bitno otežava instaliranim nasljednicima da se nametnu. Osim toga, tako će zapadnim saveznicima biti lakše slati pomoć i oružje, svejedno bila ukrajinska vlada na jugu zemlje ili u egzilu u Poljskoj ili Rumunjskoj. “Trebam oružje, a ne izlaz”, odgovorio je Zelenskij kad je odlučio ostati uz svoje ljude. No američki dužnosnici demantiraju da su mu ponudili evakuaciju.

Izvor lista prenosi da su Amerikanci uspjeli natjerati Ukrajince da ne dozvole svojim visokim dužnosnicima da se dulje vrijeme zadržavaju na jednom mjestu. Još jednom su ih pozvali da odu na sigurnija mjesta izvan Kijeva. SAD inzistiraju da Ukrajinci odrede gdje bi moglo biti sjedište vlade ukoliko padne Kijev. Razmatra se predsjednička vila na Karpatima, ali još nije jasno ima li ta rezidencija dovoljno sigurno sklonište i potrebne komunikacijske kapacitete.

Ukrajinski političari ponavljaju da su koncentrirani na na borbu i pobjedu u ratu, te da ih ne zanimaju rasprave o tome tko bi koga trebao naslijediti. Zelenskij je u četvrtak održao konferenciju za novinare u prostoriji s vrećama pijeska naslaganim uz prozore, svjestan da je u životno riskantnoj situaciji. NYT piše da je ukrajinski predsjednik, suprotno svojoj retorici, i prije ruske invazije ozbiljno shvatio upozorenje američkih obavještajaca da ga Rusi namjeravaju zarobiti ili ubiti, prenosi Jutarnji list.

Khrystyna Holynska, Ukrajinka koja radi kao znanstvenica u RAND Corporationu, rekla je da je nesumnjiva velika uloga Zelenskoga u trenutnim okolnostima. No treba misliti korak unaprijed. “Ako mu se nešto dogodi, bilo bi vrlo važno poslati kristalno jasnu poruku o tome tko sada vodi državu”, ističe znanstvenica. Osim toga da Zelenskog nasljeđuje predsjednik parlamenta Stefančuk, linija nasljeđivanja nije jasna. Kad su se i Zelenski i Stefančuk 2020. razboljeli od covida, ukrajinski pravnici tumačili su da je premijer Denis Šmihal taj koji postaje predsjednik ako Zelenskij i Stefančuk budu spriječeni obavljati dužnost. “Ljudi moraju znati tko je na vlasti. Trenutno je Zelenskij jako u fokusu. On je u vijestima, posvuda je. Gubitak vođe ne bi bio dobar za otpor, za volju za borbom, za duh u Ukrajini”, upozorava Holynska.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari