PROCURILO SLUŽBENO IZVJEŠĆE

Što je Kina znala i zataškavala prvih mjeseci pandemije o koronavirusu?

Pixabay

Dokumenti označavaju najznačajnije curenje informacija od početka pandemije

U javnost je procurio službeni dokument od 117 stranica s nizom otkrića o zataškavnju slučajeva zaraze koronavirusom Centra za prevenciju i kontrolu bolesti kineske provincije Hubei na početku pandemije koronavirusa, napisao je Nick Paton Walsh eksluzivno za CNN.

U velikom izvješću, označenom s riječima: ”interni dokument, molimo da ostanu povjerljivi”, stoji da su lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, koja je bila epicentar zaraze, naveli ukupno 5918 novootkrivenih slučajeva 10. veljače, više nego dvostruko od dostupnog broja potvrđenih slučajeva službeno potvrđenih javnosti. Ta brojka nikad nije otkrivena u to vrijeme kako bi se umanjila ozbiljnost nadolazeće zdravstvene krize.

Sporost dijagnosticiranja pacijenata

Dokumenti označavaju najznačajnije curenje informacija od početka pandemije te pružaju prvi jasan uvid u interna saznanja koja su imale lokalne vlasti u toj provinciji. Kineska vlada odbacila je optužbe SAD-a i zapadnih zemalja da namjerno zataškavaju informacije koje imaju o novom virusu te su izjavili da su od početka izbijanja virusa bili transparentni.

U dokumentima se navodi nefleksibilan zdravstveni sustav ograničen birokracijom i postupcima koji nisu poboljšali pripremu za borbu s koronavirusom. Jedan od najvećih problema koji se navodi jest sporost dijagnosticiranja lokalnih Covid-19 pacijenata unatoč tome što su vlasti u provinciji Hubei svoje djelovanje prikazivali kao učinkovito i transparentno. Podaci izvješća iz početka ožujka pokazuju da je prosječno vrijeme od pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana.

”Jasno je da su pogriješili”

Zdravstveni stručnjaci komentirali su izvješće te su rekli zašto su saznanja koja je Kina imala prvih mjeseci pandemije zašto važna. ”Jasno je da su počinili pogreške. I nije se radilo samo o pogreškama koje se događaju kada imate posla s novim virusom, nego i birokratske i politički motivirane greške u načinu na koji su vodili krizu” komentirao je Yanzhong Huang, stariji suradnik za globalno zdravstvo Vijeća za vanjske odnose. Huang je dodao da je to imalo globalne posljedice i da se ne radi samo o namjernom zataškavanju, nego da ih je s novim virusom sputavala tehnologija i drugi problemi.

Izvješće je provjerilo i verificiralo šest neovisnih stručnjaka. Europski sigurnosni dužnosnik sa znanjem kineskih internih dokumenata i procedura potvrdio je za CNN da su dokumenti autentični.

Možda su htjeli prikriti nepripremljenost

Kina je 10. veljače izvijestila o 2478 novih slučajeva širom zemlje, ali ovi dokumenti pokazuju kako je u provinciji Hubei zapravo zabilježeno ukupno 5918 novih slučajeva. Analitičari smatraju da je metodologija obrađivanja podataka u Hubeiju rezultirala zavaravajućim podacima.

”Brojevi koje su davali bili su konzervativni i to ukazuje na činjenicu koliko je situacija bila zbunjujuća, složena i kaotična”, rekao je Huang.

Direktor Kineskog studijskog programa na Sveučilištu Johns Hopkins, Andrew Mertha rekao je da su kineski dužnosnici možda time htjeli prikriti nedovoljno financiranje i pripremljenost u lokalnim zdravstvenim tijelima.

U izvješću se, između ostalog, navodi i da virus nije proizveo čovjek i da je stvoren u laboratoriju, niti su kineski službenici sumnjali da će izbijanje virusa prerasti u globalnu pandemiju. Na današnji dan prije točno godinu dana zabilježen je prvi pacijent s koronavirusom u Wuhanu, a broj zaraženih i umrlih diljem svijeta raste iz dana u dan.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari