UKRAINE WEAPONS TRACKER

Što je palo na Poljsku? Stručnjaci za oružje: ‘Ovo je dio ukrajinskog raketnog sustava, ali…’

Foto: Twitter

Na profilu Ukraine Weapons Tracker, koji prati oružje korišteno u ratu u Ukrajini, analizirali su prema dostupnim fotografijama ostatke projektila koji su pali u Poljskoj

Što je točno palo na selo Przewodow kod poljsko-ukrajinske granice, tko je ispalio projektile i od kuda? Zapadne zemlje su za sada oprezne u vezi s okolnostima pada rakete u Poljskoj koje su ubile dvoje ljudi iako toj zemlji članici NATO-a pružaju bezrezervnu podršku.

Varšava službeno tvrdi da su rakete ruske proizvodnje dok je američki predsjednik Joe Biden s Balija, gdje se održava summit G20, poručio da je zbog putanje malo vjerojatno da su projektili ispaljeni iz Rusije, ali da ne može ništa konkretno reći o daljnjim potezima dok istaga ne završi.

“Moramo utvrditi što se zapravo dogodilo”, rekao je Joe Biden. “Zatim ćemo zajednički odlučiti o koracima koje ćemo poduzeti”. Rusija naravno tvrdi da rakete nisu njezine i da netko pokušava uvući NATO u rat.

Međutim, na Twitter profilu Ukraine Weapons Tracker, koji prati oružje korišteno u ratu u Ukrajini, analizirali su prema dostupnim fotografijama ostatke projektila koji su pali u Poljskoj i zaključili kako su oni ukrajinskog podrijetla.

“Analizirali smo dostupne fotografije fragmenata i došli do jasnog zaključka da oni pripadaju motoru 48D6 rakete serije 5V55 iz sustava S-300 AD – ukrajinskog”, naveli su na svom Twitter profilu, prenosi danas.hr.

Međutim, ogradili su se kako su im dostupni samo ovi podaci.

“Ovdje je važno napomenuti da je ovdje ID samo ovog fragmenta; ne možemo biti sigurni je li ništa drugo palo u Poljskoj ili kako se to točno dogodilo”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari