CILJ IM JE OLAKŠATI ŽIVOT

Video | Uređaj za otkrivanje raka, ekološka ambalaža… Mladi umovi predstavili ideje u Dubajiju!

Žiri u Dubaiju na globalnom događaju pod nazivom Prototipi za čovječanstvo razmatra radove studenata znanosti, tehnologije i dizajna s 450 sveučilišta, od Amerike do Brazila, Indije i Afrike

Da im se ponudilo na vrijeme, možda bi te probleme nogometaša riješili neki od najpametnijih mladih umova svijeta koji u Dubaiju predstavljaju svoje ideje koje bi mogle promijeniti naš način življenja. A ako ih ostvare, u budućnosti nas čekaju: uređaj za otkrivanje raka u 15 sekundi, ekološka ambalaža od otpadaka banane, sprečavanje prometnih nesreća…

Žiri u Dubaiju na globalnom događaju pod nazivom Prototipi za čovječanstvo razmatra radove studenata znanosti, tehnologije i dizajna s 450 sveučilišta, od Amerike do Brazila, Indije i Afrike.

“Jedna od najuzbudljivijih stvari oko Prototipa za čovječanstvo je da djeluje kao povećalo nad problemima. Ono što vidite je refleksija briga koju studenti imaju diljem planete”, govori Teadeu Baldani, direktor globalnog događaja Prototip za čovječanstvo.

Pitaju se studenti i kako smanjiti ogroman problem bacanja hrane, baci se više od 1,3 milijarde tona na godinu. Isto tako gledaju i kako iskoristiti obnovljive izvore energije i kako spriječiti ulazak plastičnog otpada u rijeke i oceane. Zanima ih i korištenje mikroorganizama za zaštitu koraljnih grebena. Okoliš je samo jedna od kategorija, a najbolji od najboljih dobiti će novčanu nagradu.

“Dat ćemo 100 tisuća dolara nagrade u četiri kategorije, okoliš, zdravstvo, društvo i korporativna rješenja kako bi oni mogli raditi značajna istraživanja na svim tim frontovima”, dodaje Baldani.

Studenti su pokazali kako se može zamisliti i stvoriti projekt s visokom, ali i niskom razinom tehnologije za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, ali i za cijelo čovječanstvo.

“Smatram da su oni koji su se istaknuli – oni koji su adresirali inkluzivnost i invaliditet. Primjer je i sustav plaćanja za slijepe osobe koje su u određenim godinama i važno je da i tada dobro žive”, kazao je voditelj UNICEF-a za inovacije i član odbora Afričke mreže za inovacije, Kristoffer Grandrup – Marino.

Olakšati život jedni drugima, njima je cilj. Uz ove umove, budućnost donosi poneke svijetle primjere, za danas.hr iz Dubaija prenosi Donna Diana Prćić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari