PODIZANJE SVIJESTI

Što mislite o službenom sloganu kampanje za cijepljenje? Osmislio ga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo…

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Objavljen je službeni slogan kampanje za poticanje građana na cijepljenje: ‘Misli na druge. Cijepi se!’

Uoči početka cijepljenja, uskoro će početi i javnozdravstvena informativno-edukativna kampanja koju je osmislio HZJZ. “Misli na druge. Cijepi se!”, službeni je slogan kampanje za podizanje svijesti o važnosti cijepljenja.

Epidemiologinja HZJZ Sanja Kurečić-Filipović rekla je u utorak kako će se u prvoj fazi cijepljenja protiv koronavirusa građani cijepiti na licu mjesta, a da još nije do kraja definirano kako će se provesti cijepljenje ostalog pučanstva.

„To je otvorna tema o kojoj se raspravlja, još uvijek ništa nije zaključeno“, no vjerujem da će se odluka brzo donijeti“, rekla je predstavnica HZJZ na upit kako se planira provesti cijepljenje, kroz domove zdravlja ili na određenim „punktovima“, poput dvorana?

„U prvoj fazi, u nedjelju i ponedjeljak, 27. i 28. prosinca, u pravilu će se cijepiti na licu mjesta“, rekla je Kurečić-Filipović na Hrvatskom radiju, podsjetivši da u Hrvatsku za početak stiže simbolična količina cjepiva od 9750 doza, koja će se raspodijeliti na najugroženije korisnike, one u domovima za starije i zdravstvene djelatnike koji rade s Covid pacijentima.

Razrađen sustav cijepljenja

Napominje da u Hrvatskoj, zahvaljujući sustavu cijepljenja protiv gripe, postoji razrađen sustav cijepljenja u kojem domovi zdravlja i liječnici imaju iskustva, ali da zbog karakteristika novog cjepiva, poput potrebe da se čuva na niskim temperaturama, neki liječnici smatraju da bi bilo bolje organizirati cijepljenje kroz određene punktove. No, to je još na razmatranju, rekla je Kurečić-Filipović.

Virusni imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Stipan Jonjić nada se da će se postići što veća procijepljenost, barem oko 70 posto. Ako postignemo 70 i više posto, to bi bilo relativno dobro, no bilo bi bolje da bude 80 posto, kaže Jonić i predlaže da se u provedbi cijepljenja razmisli o „punktovima“, točkama koje bi imale sve potrebne sadržaje.

Iako cijepivo dolazi, a brojke zaraženih su u padu, razloga za opuštanje nema, poručuje Marijo Parčina, klinički mikrobiolog i epidemiolog zaraznih bolesti s Kliničke bolnice u Bonnu. Razloge za opuštanje nema. Mora se cijepiti u dvije doze i mora se puno ljudi cijepiti, brzina procjepljivanja je jedan od važnih faktora, rekao je Parčina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views