BEZ UNUTARNJIH KONTROLA

Video | Što nam donosi Schengen? Kada ćemo reći zbogom provjerama na granicama i hoće li cijene rasti…

Svaka država članica treba nam ponaosob reći – možete unutra

Ispunili smo kriterije za euro, sad još samo čekamo da nam netko kaže da možemo i u Schengen.

Čekamo zeleno svjetlo, imamo podršku za Schengen, ispunili smo kriterije, još malo i ući ćemo, zasad smo u čekaonici. To smo čuli već tisuću puta i možda vam je o Schengenu već dosadilo slušati, ali zapravo bi vas to itekako trebalo zanimati. Jer Schengen je jedno od najvećih europskih dostignuća, to je razlog zašto vrijedi biti član Europske Unije. Jednom kad uđemo, više nećemo čekati ni u kakvim redovima na ulazu ili izlazu recimo iz Slovenije, nitko vas neće pitati putovnicu, nego ćete samo proći. Nitko vas više neće pitati kamo idete ni zašto, jer Schengen znači slobodu kretanja, izvještava Ivan Skorin za RTL.hr.

Slavili smo svečano i početak pristupnih pregovora 2004. i prije devet godina ulazak u Uniju. Slavili smo i 2020. predsjedanje, ali nikako da proslavimo taj najopipljiviji dio članstva – povezanost bez granica.

„Vjerujem da nema nikakvih problema s ulaskom u Schengenski prostor“, kazao je Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske 2014. godine.

„Mi smo zreli i sposobni“, poručio je Zoran Milanović 2015. godine.

„Nama je cilj ulazak u Schengen“, kazao je Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova 2016. godine.

Plenković najavljivao ulazak jos 2019.

„Nama je ambicija da 2019. bude upravo ta godina“, tvrdio je Andrej Plenković 2017. godine.

Ali 2019. je odavno prošla i još ništa, a nije da se nismo trudili, kupili smo milijardu kuna opreme, džipova, termovizijskih kamera, uređaja za otkrivanje otkucaja srca. Optimistični novinari redovno su izvještavali o punoj spremnosti za čuvanje bedema Europe.

Strogoćom prema migrantima dokazivali smo se Bruxellesu i uspjeli smo. Prvo europska komisija, pa onda prije pola godine i vijeće ministara EU, svi su nam dali zeleno svjetlo, ali još nije gotovo, slijedi kompliciran proces novih EU odobrenja. No hrvatski premijer danas nakon razgovora s njemačkim kancelarom uvjeren je da smo u Schengenu iduće godine.

„Mi očekujemo u sljedećim danim i to za vrijeme francuskog predsjedništva da to dođe na dnevni red, da to onda dođe u Europski parlament i onda se to opet vraća na vijeće, a naš je cilj i ambicija da naše članstvo u eurozoni i šengenskom prostoru budu realizirani 1. siječnja 2023. godine“, izjavio je premijer Plenković.

Svaka država članica treba nam ponaosob reći – možete unutra.

Ali jednom kad sve finalno uvjerimo, stiže nam zona u kojoj će se lakše disati, bez onih famoznih kolona i kontrola. Doduše slobodni protok znači da će nestati gužve na recimo Bregani i Macelju, ali gužve na istoku bi se mogle još i povećati. I ne samo to. Čini vam se da su sada kvadrati preskupi, mogli bi biti još skuplji.

„To je također moguće jedan od efekata ulaska Hrvatske u Schengen. Cijene nekretnina bi mogle ići gore u tom slučaju, ako sam ja u pravu onda i po toj osnovi. Koliko, to je sad teško za reći“, objašnjava Luka Brkić, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Uklanjanje žice

Ali uz Schengen možda će napokon nestati žica razdora između Hrvatske i Slovenije, tko zna možda i između Hrvatske i Mađarske. Novi slovenski premijer već je rekao da se žica pokazala nehumana i neučinkovita. Kako ta nehumanost izgleda na terenu, godinu i pol je dokumentirala Tiha Gudac.

„To je zaista jedna odvratna žica, žica koja na sebi ima žilete koji režu do kosti u kraju u kojem ona ikog nije spriječila da prelazi, a uništila je zajedništvo ljudi“, kazala je Tiha K. Gudac, redateljica dokumentarnog filma „Žica“.

Inače, prostor bez unutarnjih kontrola nazvan je prema selu Schengenu u Luksemburgu, u kojem je 1985. potpisan sporazum o postupnom ukidanju kontrola na zajedničkim granicama između članica EU-a. A Bugarska i Rumunjska su još 2011 imale sva zelena svjetla i bile su u poziciji u kojoj je Hrvatska danas pa još uvijek nisu u Schengenu. Naravno, nema šanse da ćemo i mi toliko dugo biti u šengenskoj čekaonici, barem nas tako uvjeravaju, izvještava Ivan Skorin za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari