ZASTARA NASTUPA BRZO

Što se može dogoditi profesorima koje studenti prijave za seksualno uznemiravanje? Evo što kažu dekani…

Foto: Ilustracija

Prijave protiv predavača na brojnim fakultetima, koje sada provjerava policija, zaredale su nakon što je mlada srpska glumica Milena Radulović prijavila zbog silovanja vlasnika glumačke škole Miroslava Miku Aleksića.

Ukoliko neće biti kaznenih postupaka i ne utvrdi se krivnja optuženog, je li moguće da će ti profesori ostati raditi na fakultetima? Telegram je pitao dekane nekih fakulteta što će napraviti u takvom ili sličnom slučaju.

Problem je, naime, što se prema sadašnjem zakonu prijave za seksualno uznemiravanje mogu podnijeti najduže tri mjeseca od trenutka kada se to kazneno djelo dogodilo. Zbog tog zakonskog ograničenja nedavno su propale i optužbe protiv Bernarda Jakelića, bivšeg potpredsjednika Hrvatske udruge poslodavaca. Tužiteljstvo, kako su za Telegram tada objasnili pravni stručnjaci, zbog zakonskog ograničenja od tri mjeseca jednostavno nije moglo pokrenuti kazneni postupak protiv gospodina Jakelića.

Dakle, one studentice koje su seksualno zlostavljanje proživjele u posljednje tri godine imaju mogućnost još sada podnijeti tužbe protiv profesora zbog duševnih boli te ih tužiti zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije, jer, u slučaju da je uz neprimjerene dodire bilo i sile, ili prijetnje, moglo bi se raditi o bludnim radnjama što se mora policijski provesti po službenoj dužnosti, prenose Vijesti.hr

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković potvrdila je za ovaj list kako je dužna pokrenuti postupak utvrđivanja navoda iz pristiglih prijava koje se odnose na zaposlenike Akademije dramskih umjetnosti. “Raspon mogućih sankcija kreće se od opomene do raskida ugovora o radu”, rekla je.

I dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Šimpraga upućuje na Pravilnik o odgovornosti radnika za povrede radne dužnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukoliko povjerenstvo utvrdi da je doista došlo do takve povrede, dekan kao kaznu profesoru može izreći i otkaz: “27. siječnja zaprimljene su sve prijave o seksualnom uznemiravanju od studentske pravobraniteljice i već taj i idući dan započela s postupanjem po svim prijavama”, rekao je dekan.

S Akademije likovnih umjetnosti (ALU) poručuju da su pripremili sve korake za zaprimanje prijava koje se odnose na slučajeve zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja.

Studentima i studenticama je dostupan online obrazac pomoću kojeg mogu prijaviti događaj, bilo anonimno, bilo javno .

Veterinarski fakultet, čiji je jedan profesor također prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja više studentica, već je protiv njega pokrenuo postupak u skladu s općim aktima Fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu. Isti je profesor udaljen s fakulteta.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari