OPOZIV PROIZVODA

Što se to događa?! Svakodnevno se povlače jogurti, čokolade, sladoledi, krekeri… Ministarstvo objasnilo zašto!

Ilustracija (RTL)

Više nego uobičajeno, zbog etilen oksida s hrvatskog tržišta posljednjih tjedana povučeno je više proizvoda. Povlače se jogurti, čokolade, sladoledi, krekeri itd. Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je za N1 da je u proteklim tjednima na dnevnoj razini doista prisutan povećan broj opoziva hrane.

Iz Ministarstva su objasnili da se veći broj proizvoda morao povući s tržišta zbog pesticida etilen-oksida u aditivu, gumi od rogača jednog turskog dobavljača, koji je u procesu priozvodnje ugrađen u više proizvoda na teritoriju većeg broja članica EU-a. “S obzirom na ovaj incident, inspekcija, osim svojih uobičajenih nadzora, provodi i dodatna uzorkovanja hrane”, poručuju iz Ministarstva za N1.

Provedba kontrole

Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da je za ispravnost proizvoda odgovoran proizvođač, a da kontrolu ispravnosti provode nadležna tijela u skladu s vlastitim propisanim procedurama, piše Net.hr

VIDEO DANA:

“Ovisno o tome tko radi kontrolu, subjekti kontrolu provode na osnovi svojih pisanih procedura dok inspekcija nadzore provodi u skladu s izrađenim godišnjim Planovima, po prijavi te nasumično odabranim pošiljkama posebno na granici kod uvoza.

Nakon što subjekt u poslovanju s hranom, tijekom svojih samokontrola, ili nadležna inspekcija tijekom nadzora, uzorkuju određeni proizvod i utvrdi se da proizvod nije u skladu propisanim uvjetima, isti se povlači s tržišta. Ukoliko konzumacija takvog proizvoda predstavlja određeni rizik po zdravlje potrošača radi se i opoziv”, odgovorili su iz Ministarstva.

Na što se potrošači najčešće žale?

Potrošači se najčešće žale na pronalazak stranog tijela u proizvodu, pojave simptoma trovanja hranom, ili moguće alergijske reakcije kod proizvoda na kojima nisu označeni alergeni, prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede.

Jednom kada je opozvan, proizvod se teško može vratiti na tržište. Neki se proizvodi mogu vratiti na tržište, ali u prerađenom obliku. Zna biti dovoljno promijeniti ili nadopuniti pogrešnu ili nepotpunu deklaraciju, a neka hrana se može prenamijeniti u hranu za životinje ili iskoristiti kao gorivo za biopostrojenja.

Popis opozvanih proizvoda možete pronaći na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u dijelu Potrošački kutak te putem mobilne aplikacije HRana koja o opozivu proizvoda informira u realnom vremenu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari