KORISNE INFORMACIJE

Što učiniti ako ste pozitivni na koronavirus ili bliski kontakt? HZJZ pripremio kratke upute, evo što preporučaju

Igor Kralj/PIXSELL

Upute se odnose na ono što treba napraviti u slučaju da ste se zarazili ili da vas je zaražena osoba obavijestila da ste bliski kontakt

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za osobe pozitivne na COVID-19 i osobe koje su prijavljene kao bliski kontakt oboljelih osoba.

Za one koje su zarazili upute su sljedeće:

  • trebaju ostati kod kuće i izolirati se od svojih ukućana. Trajanje izolacije je 10 dana pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije.
  • telefonski obavijestiti svoga liječnika ili putem emaila za daljnje upute o postupanju
  • oboljele osobe moraju obavijestiti svoje bliske kontakte o pozitivnom nalazu, a oni će se onda morati javiti svom liječniku ili epidemiologu radi karantene, odnosno, samoizolacije. Samoizolacija za bliske kontakte je također 10 dana.
  • Moraju pripremiti popis bliskih kontakata s informacijama koje uključuju ime i prezime osobe, adresu stanovanja, kontakt mobitel ili telefon, zanimanje, odnosno, radno mjesto i opis samog kontakta (koliko je trajao, mjesto i vrijeme te vrsta kontakta). Bliski kontakti su sve osobe s kojima je oboljeli/a bio/la u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma.
  • oni koji su zaposleni u ustanovama za zdravstvo ili socijalnu skrb, primjerice domovima za starije i nemoćne, a koji su se zarazili, odmah moraju obavijestiti svog poslodavca koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar ustanove.

Bliski kontakti trebaju postupati na sljedeći način:

  • trebaju ostati kod kuće i izolirati se od ukućana te obavijestiti svog liječnika koji će od njih zatražiti podatke o zaraženoj osobi radi provjere
  • trebaju ostati u samoizolaciji 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene.
  • isto kao i oboljele osobe, ako bliski kontakt radi u ustanovama za socijalnu skrb ili zdravstvo, o tome treba obavijestiti svog poslodavca za upute o daljnjem postupanju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari