NAJNOVIJI PODACI

STOŽER: Imamo 357 novih slučajeva zaraze, preminule tri osobe. Više je žarišta, dvoje zaraženo na maturalcu!

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskoj su u četvrtak zabilježene nove 304 oboljele i dvije preminule osobe, zbog čega su se međimurski i dubrovačko-neretvanski Stožeri civilne zaštite odlučili uvesti strože epidemiološke mjere, a Danska nas staviti na narančastu listu, dok je Poljska zabranila letove iz naše zemlje

    • U četvrtak su zabilježene 304 novooboljele i 2 preminule osobe; ukupno 2420 aktivnih slučajeva i 177 smrti
    • Dubrovačko-neretvanska i Međimurska županija donijele su nove epidemiološke mjere
    • Danska će od 29. kolovoza staviti Hrvatsku na narančastu listu epidemiološki sigurnih zemalja
    • Slovačka će od 1. rujna staviti Hrvatsku na crvenu listu
    • Belgija je odlučila staviti Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju na crvenu listu

Stožer potvrdio 357 novozaraženih i 3 preminulih

14:10 – Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite na konferenciji za medije su objavili najnovije podatke o epidemiološkom stanju u Hrvatskoj.

Krunoslav Capak je naveo da se pojavilo nekoliko novih žarišta, vjenčanja, rođendan i maturalno putovanje u dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Davor Božinović je podsjetio da je HZJZ oslobodio obveze nošenja maski osobe koje imaju respiratorne problem, no nije htio komentirati navode da prijevoznici inzistiraju na nošenju maski. Ministar Beroš nije imao konkretne podatke koliko je zdravstvenog osoblja i u kojim zagrebačkim bolnicama oboljelo.

Capak je rekao da je u kontaktu sa splitsko-dalmatinskim epidemiolozima vezano uz zarazu u teretanama. Dodao je kako nije moguće utvrditi da su se osobe doista u teretanama zarazile. Dodao je da će ići u češće kontrole te da bi se teretane u kojima se pronađu zaraženi zaposlenici trebale zatvoriti.

Iako je preporuka WHO-a da se testiraju svi kontakti, bez obzira na simptome, Capak tvrdi da kontakti svejedno moraju biti u samoizolaciji, pa da su nakon negativnog testa nakon 24 ili 48 sati znali zaraziti druge ljude. Dodao je da će se stožer prilagoditi preporukama WHO-a.

Božinović kaže da su odluke prepuštene lokalnim stožerima zbog razlike u situaciji sada i s početka epidemije. Inicijative lokalnih stožera su otvorene od početka i miistar smatra da je to najbolji put, bez obzira što je moguće napraviti neku grešku. Dodao je da nitko u europi ne razmišlja o zatvaranju kakvo je bilo. Istaknuo je da će se lokalna žarišta gasiti lokalno dokle god to daje rezultate. “Mislim da je to najrealniji pristup, jer nikom nije u interesu da se bilo koja gospodarska aktivnost obustavi, ali svi moraju poštivati mjere, ne zato što to netko naređuje, nego zato jer je to jedini način da se opstane”, rekao je Božinović i dodao da je HZJZ napravio preporuke za niz gospodarskih djelatnosti i raznih okupljanja. Istaknuo je kako horizontalno zatvaranje nije dobro, pogotovo za one koji su uspjeli održati povoljnu ekonomsku situaciju i poštovali mjere.

12 novozaraženih u dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:55 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije ženske osobe i jednoj muškoj osobi iz Dubrovnika koji su kontakti prethodno poznatog slučaja, šest muških osoba iz Metkovića (od kojih su četiri kontakti ranijih slučajeva), jednoj ženskoj osobi iz Metkovića također kontaktu ranijeg slučaja. Zaražena je i jedna muška osoba iz Vela Luke, te jedna osoba s prebivalištem u Zagrebu koja je trenutno na području Župe dubrovačke.

Izliječeno je 10 osoba – četiri iz Dubrovnika, dvije iz Korčule, dvije koje nemaju prebivalište u našoj županiji, te po jedna iz Konavala i Župe dubrovačke. U OB Dubrovnik hospitalizirano je sedam osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 9070 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 381 osoba, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije”, priopćio je stožer.

Kurz predvidio normalizaciju stanja sljedećeg ljeta

13:48 – Austrijski konzervativni kancelar Sebastian Kurz rekao je u petak u Beču kako očekuje normalizaciju stanja u ljeto sljedeće godine, nakon teške jeseni i zime obilježene pandemijom koronavirusa.

“Ukratko, rekao bih na temelju onoga što danas znamo, da je vjerojatno da bi sljedeće ljeto moglo biti uobičajeno i da bi trebalo biti”, izjavio je pred novinarima. “Ali istovremeno, mora nam biti jasno da će sljedeći mjeseci biti teški. Početak školske godine, zima i brojne aktivnosti se iz vanjskih prostora premještaju u zatvorene. A stiže i val gripe”, dodao je.

Austrija želi izbjeći nove opće zabrane kretanja i namjerava pojačati prevenciju zaraze, dok broj zaraženih raste s rekordnih više od 300 novooboljelih dnevno ovog tjedna nakon postupnog ukidanja mjera. Beč je jako rano, sredinom ožujka, donio odluku o ograničenju kretanja i počeo popuštati mjere od sredine travnja, najprije otvaranjem prodavaonica, zatim kavana, restorana i kazališta, da bi u srpnju odredio obvezu nošenja maski u trgovinama.

Austriju s jako dobrim bolničkim sustavom, pandemija koronavirusa je do sada relativno poštedjela u odnosu na druge europske zemlje. Od izbijanja epidemije do petka od te bolesti je u zemlji od gotovo devet milijuna stanovnika umrlo 733 osoba, a oboljelo je oko 26.400 osoba, prema službenim podacima.

Amsterdam i Rotterdam ukidaju obvezno nošenje maski na otvorenom

13:33 – Amsterdam i Rotterdam ukidaju obvezno nošenje zaštitnih maski za lice kao mjere u borbi protiv širenja koronavirusa na mjestima na kojima se okuplja mnogo ljudi, objavile su u petak gradske vlasti. Od ponedjeljka maske više neće biti obvezne na trgovačkim ulicama, tržnicama ili u četvrtima u kojima rade prostitutke.

Obveza je uvedena početkom kolovoza u trenutku dok je broj zaraženih rastao a minimalna udaljenost među ljudima od 1,5 metra nije se mogla održati zbog velikih gužvi koje su stvarali posjetitelji i turisti na tim lokacijama.

Vlasti očekuju poboljšanje situacije sa zahlađenjem i završetkom godišnjih odmora. Obvezno nošenje maski na otvorenim prostorima bio je eksperiment, a nošenje maski u Nizozemskoj obvezno je samo u javnom gradskom i međugradskom prometu i na trajektima.

U BiH 293 novozaraženih i devet preminulih

13:11 – U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđen je koronavirus kod 293 osobe. U Federaciji BiH od 1.309 uzoraka koronavirus je potvrđen kod 214 osoba. Preminulo je sedmero ljudi. U Republici Srpskoj novozaraženih je 79, a umrle su dvije osobe. Do sada je testirano ukupno 116.204 uzorka, a virus je potvrđen kod 11.763 osobe.

Posljednji potez japanskog premijera – želi osigurati pola milijarde doza cjepiva

13:09 – Na dan kada je najavio ostavku zbog zdravstvenih problema, japanski premijer Shinzo Abe najavio je kako će Japan osigurati cjepivo za COVID-19 za sve građane do prve polovice 2021. godine. Japan ima oko 125 milijuna stanovnika, no država će osigurati 521 milijun doza pet različitih cjepiva. Kao i druge bogate zemlje, Japan potpisuje više ugovora jer bi neka cjepiva mogla propasti u kliničkim ispitivanjima ili zahtijevaju više od jedne doze. “Morate se ravnomjerno kladiti da vam se ne dogodi da ne dobijete ništa,” kazao je direktor Japanskog nacionalnog instituta za javno zdravstvo Tomoya Saito.

Dio analitičara smatra kako žurba Japana da osigura zalihe u velikoj mjeri vođena političkom željom da se pokaže svijetu kako su potpuno posvećeni olimpijskim igrama koje bi se idućeg ljeta trebale održati u Tokiju. “Plan je, nadati se čudu i onda iskoristiti to čudo”, rekao je Michael Cucek, profesor politologije na Sveučilištu Temple u Japanu. “Ali vremenski okvir za to postaje sve uži i uži.”

Dužnosnici ministarstva zdravlja i kabineta Ureda nisu odgovorili na upite je li ovaj potez da se osigura cjepivo povezan s Olimpijskim igrama. Glavni tajnik kabineta Yoshihide Suga ranije je rekao da Japan surađuje s organizatorima OI na tome kako nastaviti s Igrama, vežući svoj trud s potrebom da se osigura cjepivo. Abe se obvezao da će povećati kapacitet ispitivanja na 200.000 dnevno, zajedno s osiguravanjem zaliha cjepiva. Također, je rekao da će zabrana putovanja u Japanu, jedna od najstrožih na svijetu, biti smanjena 1. rujna. Od tog datuma stranci koji imaju vizu mogu napustiti i ponovno ući u zemlju, uz prethodno odobrenje. Oni također, moraju pokazati negativan rezultat koronavirusnog testa u roku od 72 sata nakon povratka u Japan.

Na OI u Tokiju nastupit će oko 11.000 sportaša, a očekuje se i oko 600.000 posjetitelja. Održavanje Olimpijskih igara zahtijeva “masovne količine djelotvornog cjepiva”, rekao je Kenji Shibuya, direktor Instituta za zdravlje stanovništva na King’s Collegeu u Londonu. Održavanje Olimpijskih igara u pandemiji bit će veliki logistički izazov, jer će sportaši morati trenirati i putovati na događaje, a tisuće navijača planira doputovati u Japan.

“Vrlo, vrlo bitan faktor bit će kada će učinkovito cjepivo biti spremno i kako će se distribuirati,” rekao je guverner Tokija Yuriko Koike za Reuters. “Dat ćemo sve od sebe da spriječimo koronavirusne infekcije ovdje u Japanu i također da pozdravimo sportaše iz cijelog svijeta,” dodao je.Shinzo Abe, najdugovječniji premijer u japanskoj povijesti, u petak je objavio svoj odlazak s te funkcije zbog zdravstvenih problema, završivši time svoj mandat na čelu treće najveće svjetske ekonomije u kojem je pokušavao vratiti gospodarski rast i ojačati vojsku.

ILUSTRACIJA- Cjepivo za Korona virus. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Britanski znanstvenici istražuju trajanje imuniteta nakon zaraze COVIDOM-19

13:05 – S obzirom na to da još uvijek nije u potpunosti jasno na koji način ljudski imunosni sustav reagira na koronavirus, znanstvenici iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji nastoje pronaći odgovore na pitanja o tomu koliko traje imunitet nakon zaraze i zbog čega je toliko teških slučajeva infekcije, piše BBC. Novoosnovani britanski Imunološki konzorcij (UK-CIC) koji se bavi koronavirusom kaže da će proučavanjem ljudskog imuniteta pridonijeti borbi protiv epidemije. Za tu svrhu ustanova je od Britanskog centra za istraživanje i inovacije i Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja dobila 6,5 milijuna funta.

Virologinja i imunologinja, prof. Mala Maini s londonskog University Collegea, koja vodi istraživački tim, kaže da “odgovor našega imunosnog sustava na virus određuje kako ćemo reagirati kad se njime zarazimo”. “O tomu ovisi koliko ćemo se ozbiljno razboljeti kada dobijemo akutnu infekciju, koliko ćemo dugo biti zaštićeni nakon infekcije i kako ćemo reagirati na cjepivo. Ključna reakcija na virus je u našemu imunosnom sustavu”, kaže prof. Maini.

Od pojave virusa znanstvenici se natječu u nastojanju da što prije otkriju na koji način naš organizam reagira na infekciju. Blage do umjerene slučajeve zaraze koronvirusom prof. Maini naziva “školskim udžbeničkim primjerom” odgovora imunosnog sustava. “Čini se da svi ključni dijelovi toga složenog imunosnog sustava u ovom slučaju zajedno dobro funkcioniraju”, smatra ona.

No konzorcij stručnjaka nada se da će uspjeti otkriti ulogu imunosnog sustava i u težim slučajevima zaraze. Traže i odgovor na pitanje o tomu koliko traje imunitet nakon ‘preležane’ infekcije. Ovaj su tjedan znanstvenici iz Hong Konga evidentirali prvi slučaj ponovne zaraze u jednog pacijenta. Prof. Paul Moss, jedan od članova konzorcija i stručnjak sa Sveučilišta u Birminghamu kaže kako se radi o “prvome slučaju među milijunima, što bi svakako trebalo uzeti u obzir kako bismo bili svjesni koliki je to omjer”.

Prisutna je i zabrinutost da imunitet na koronavirus tijekom vremena postupno opada. No činjenica da zaražena osoba iz Hong Konga tijekom druge infekcije nija pokazivala nikakve simptome ukazuje na to da bi stečeni imunitet mogao biti učinkovit u sprečavanju ponovnog razvoja bolesti. Članovi konzorcija će istraživati i jesu li neki ljudi jednostavno imuni na virus, čak i ako mu nisu nikada bili izloženi. Nekoliko ranije provedenih studija pokazalo je da prethodna izloženost nekom od koronavirusa koji izazivaju običnu prehladu omogućuje imunosnom sustavu prepoznavanje i novoga koronavirusa. Profesor Moss kaže da je ključno pronaći odgovor na sljedeće pitanje – može li vas zaraza drugim, blagim koronavirusima zaštititi od toga da obolite od covida-19 ili će bolest upravo zbog toga biti još teža.

13 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

12:52 – “Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 28.08.do 11 sati evidentirana je 421 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o trinaest osoba više, a šesnaest je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 126 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 284 osobe, a 11 ih je preminulo”, javili su iz županijskog stožera.

Troje novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:51 – U Karlovačkoj županiji u posljednjih 24 sata od ukupno 92 pristigla nalaza, imamo tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Karlovca koja je kontakt već prije oboljele osobe te jednoj muškoj osobi starije životne dobi iz Draganića također kontakt već prije oboljele osobe. Jedna mlađa muška osoba s prebivalištem na području općine Draganić zarazila se na području druge županije gdje je i u samoizolaciji i nema kontakata u našoj županiji. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 170 osoba i trenutno imamo 33 aktivna slučaja. U OB Karlovac na hospitalizaciji se nalaze četiri osobe. U samoizolaciji se nalaze 164 osobe”, priopćeno je.

Četvero novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

12:09 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su od pristiglih nalaza potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba ozdravila. U ovom trenutku je ukupno 28 aktivnih slučajeva na području županije.

Tri novooboljele osobe su s koprivničkog i đurđevačkog područja i razvili su simptome nakon kontakta s ranije zaraženim osobama, a jedna osoba je s križevačkog područja po povratku s ljetovanja. U tijeku je epidemiološka obrada novooboljelih osoba, a trenutno se 110 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji, priopćio je županijski stožer.

15 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

12:08 – “U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 15 osoba oboljelo je od zarazne  bolesti COVID-19; osam osoba ima prebivalište na području Grada Knina, dvije na području Grada Drniša, te po jedna u Šibeniku, Vodicama, Skradinu i Kistanjama.

Također, oboljela je i jedna osoba koja trenutno boravi u Drnišu, a prebivalište joj je u drugoj županiji. Većina novooboljelih je srednje životne dobi, a epidemiološka obrada je u tijeku. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 527 osoba i svi su kontakti oboljelih.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 166 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se šest osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 131 aktivni slučaj oboljenja od COVID-19 infekcije”, priopćeno je.

114 novozaraženih i jedna preminula osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:05 – Reporter HRT-a je prilikom javljanja u Dnevnik otkrio kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno 114 novih slučajeva zaraze. To je potvrdio i Stožer u svome priopćenju.

“Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 878 obrađenih testova danas je 114 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 62, Imotskog 6, Kaštela 7, Makarske 2, Omiša 3, Sinja 6, Solina 3, Suptera 1, Trogira 2, Dicma 1, Dugog Rata 2, Dugopolja 2, Hrvaca 2, Klisa 1, Otoka 2, Podbablja 1, Podgore 1, Podstrane 1, Postira 1, Prološca 3, Runovića 1, Segeta 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 2 osobe.

Od 114 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1337 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 48 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. 4 osobe se nalaze u karanteni. Prema izvješću KBC-a Split preminula je muška osoba stara 60 godina koja je uz niz drugih komorbiditeta bila pozitivna i na COVID infekciju”, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Devetero novozaraženih u Varaždinskoj županiji

11:50 – “U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tri slučaja povezana su sa svadbom u ivanečkom kraju 15. kolovoza, jedan slučaj povezan je s radnim mjestom u Zagrebu, tri slučaja su bliski kontakti ranije zaraženih osoba, a dvije osobe se povezuje s ljetovanjem. 59 je aktivnih slučajeva u županiji, od čega se pet osoba liječi u OB Varaždin, a jedna u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu”, priopćio je stožer.

“U prvom valu, od 1. ožujka pa do 4. svibnja, imali smo 47 slučaja zaraze, a samo u proteklih osam dana brojka je 48 pozitivnih. U istom razdoblju testiran je 1.001 uzorak, što znači da je pojavnost među testovima 4,8 posto”, rekao je načelnik stožera, Robert Vugrin.

Nizozemci zatvaraju farme kuna zbog širenja COVIDA-19

11:49 – Više od stotinu nizozemskih farmi kuna bit će zatvoreno do ožujka 2021. godine nakon što su se životinje na desetak lokacija zarazile koronavirusom. Kune se uzgajaju zbog krzna a od početka pandemije koronavirusa u Nizozemskoj i drugim europskim zemljama usmrćeno ih je na stotine tisuća.

Nizozemska je i prije pandemije namjeravala zabraniti uzgoj kuna do 2024. a odlučila je ubrzati taj proces nakon što je nekoliko zaposlenika farmi zaraženo koronavirusom.Vlada je izdvojila 180 milijuna eura za naknadu uzgajivačima, navodi nizozemska novinska agencija ANP, pozivajući se na izvore.

Prema nizozemskom udruženju proizvođača krzna, Nizozemska godišnje u Kinu i druge zemlje širom svijeta izvozi krzno kuna u vrijednosti oko 90 milijuna eura. Prema podacima statističkog ureda, u zemlji posluje oko 130 farmi s otprilike 900.000 životinja.

U Crnoj Gori zbog lokalnih izbora dopušten izlazak iz samoizolacije

11:48 – Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je uputstva za pridržavanje epidemioloških mjera tijekom parlamentarnih izbora koji se u toj zemlji održavaju u nedjelju. U Crnoj Gori 30. kolovoza održavaju se parlamentarni i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju. Kako navode u ministarstvu, birači koji su smješteni u karantenu ili samoizolaciju, a nisu pozitivni na koronavirus, mogu u nedjelju izaći i glasati na biračkom mjestu uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera. Ministarstvo ističe i da se u nedjelju od sedam do 20 sati moraju poduzeti dodatne mjere zaštite birača koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije smješteni u karantenu ili samoizolaciju.

“Moraju se poduzeti dodatne mjere zaštite i birača koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom, kao i birača koji se nalaze u bolnici radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom tog virusa”, kazali su iz ministarstva.

Iz tog vladinog resora su pojasnili da birači mogu izlaziti samo u vremenu potrebnom za glasanje, uz obavezno nošenje zaštitne maske i fizičku udaljenost od dva metra. “Birači koji su smješteni u karantenu ili samoizolaciju jer imaju pozitivan rezultat PCR testa na korona virus i imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti, mogu samo glasati putem pisma u obiteljskom smještaju ili drugom objektu u kojem su smješteni”, kazali su iz Ministarstva.

Ističe se i da se birači koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom, a koji glasaju putem pisma, dužni se tijekom glasanja obavezno pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. iz Ministarstva su kazali da nepostupanje po tim mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti. “Zadužuju se nadležni državni organi da pojačaju kontrolu poštovanja mjere samoizolacije, u skladu s ovom naredbom i rješenjima sanitarne inspekcije”, kazali su iz Ministarstva.

Studija: Djeca iznimno rijetko teško obolijevaju ili umiru od COVIDA-19

11:46 – U djece i mladih ljudi puno su rjeđe teške posljedice infekcije COVIDOM-19 u odnosu na odrasle, a smrtni ishod od ove bolesti iznimno je rijedak, rezultati su britanskog istraživanja objavljeni u četvrtak. Istraživanje provedeno na pacijentima s COVIDOM-19 primljenim u 138 britanskih bolnica pokazalo je da je među njima bilo manje od jedan posto djece, a od njih je umrlo samo jedan posto ili ukupno šestero djece. Britanski liječnici ističu da su sva djeca otprije patila od težih bolesti ili pratećih zdravstvenih poremećaja. Nešto veći rizik zamijećen je među pretilom djecom, novorođenčadi i crnačkom djecom.

“S velikom sigurnošću možemo reći da COVID sam po sebi nije opasan za školsku djecu u značajnijoj mjeri”, rekao je prof. Malcolm Semple, dječji epidemiolog na britanskome Sveučilištu u Liverpoolu i jedan od autora studije. “U djece zaražene koronavirusom razvoj težeg oblika COVIDA-19 iznimno je rijedak, a smrtni ishod još rjeđi i to bi trebalo na neki način utješiti roditelje koji razmišljaju o tomu jesu li im djeca izravno ugrožena sada kada počinje školska godina”, kazao je Semple.

Globalni podaci o širenju pandemije koronavirusa ukazuju na to da djeca i mladi čine samo jedan do dva posto slučajeva oboljelih od COVID-19 širom svijeta. Velika većina prijavljenih infekcija kod djece je blaga ili asimptomatska, s vrlo malo zabilježenih smrtnih slučajeva. U sklopu studije, čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu BMJ, Sempleov je tim pregledao podatke o 651 novorođenčetu i djetetu mlađem od 19 godina. Svi su oni u britanskim bolnicama s dijagnozom covida bili hospitalizirani između 17. siječnja i 3. srpnja.

Šestero umrle djece otprije je patilo od teških bolesti i pratećih zdravstvenih poremećaja i radi se o iznimno niskoj stopi smrtnosti u usporedbi sa smrtnim ishodom od 27 posto u svim ostalim dobnim skupinama, odnosno odraslim pacijentima koji su u bolnicama boravili u istom razdoblju.

“To je iznimno niska stopa smrtnosti i u usporedbi sa smrtnošću djece od ostalih infekcija poput gripe, vodenih kozica, meningitisa ili streptokokne sepse, kao i od nekih drugih uzroka smrti djece, primjerice u prometnim nesrećama”, rekla je dr. Liz Whittaker s londonskoga Imperial Collegea,

I dok je ukupan rizik od razvoja teškog oblika COVIDA-19 u djece iznimno malen, kod pretile djece i djece crne rase rizik je bio nešto veći, a do sličnih su podataka došla i ranija istraživanja provedena na odraslim osobama. Studija je pokazala i da su najčešći simptomi kod djece primljene u bolnicu bili vrućica, kašalj, mučnina ili povraćanje i otežano disanje, a starija djeca češće su se žalila na bolove u trbuhu, na glavobolju i upalu grla.

27 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji, pripremaju se nove mjere

11:30 – “U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 što je do sada najveći broj novozaraženih osoba na dnevnoj razini. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (14), općina Staro Petrovo Selo (4) te po 1 osoba s područja grada Nove Gradiške i općina Davor, Vrbje, Oriovac, Brodski Stupnik, Bebrina, Sibinj, Bukovlje i Klakar.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 379, dok je broj aktivnih slučajeva 135 (podatak na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 7 osoba (1 više u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalaze 794 osobe (35 osoba više u odnosu na prethodni dan), od čega se u županijskom karantenskom objektu trenutno nalaze 2 pozitivne osobe.

Tijekom današnjeg dana održat će se sastanci sa gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite, a nakon toga i sjednica županijskog stožera civilne zaštite na kojoj će se donijeti prijedlog o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije, a koji će odmah biti dostavljen nacionalnom Stožeru CZ radi donošenja Odluke”, priopćio je stožer.

Četvero novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:21 – “Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 320 osoba od kojih su 4 osobe pozitivne na koronavirus. Jedna je s područja Općine Gorjani, druga s područja Općine Čepin, treća iz Belog Manastira, a četvrta osoba je iz Osijeka.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 17 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili tri nova kontakata, pa su trenutno na području naše županije u samoizolaciji 302 osobe.

Policijska uprava osječko-baranjska potvrdila je kršenje samoizolacije prema jednoj dojavi na području Osijeka, a samoinicijativno su provjerili 36 osoba i nisu utvrdili kršenje mjere samoizolacije i to na području Osijeka.

I inspektori Civilne zaštite obilaze teren, nadzor su vršili na 20 lokacija od kojih je na pet utvrđeno kršenje propisane mjere maksimalnog broja osoba u prostoru. Za ova su kršenja izdali upozorbe”, priopćeno je iz stožera.

Dvoje novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

11:10 – “Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19. Jedna oboljela osoba je s područja grada Gospića dok je druga s područja općine Perušić. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 55 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 15 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirane su 24 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 81 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19″ kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera”, priopćeno je iz stožera.

71 novozaraženih u Zagrebu

11:07 – Zagrebački Stožer civilne zaštite održao je redovnu tiskovnu konferenciju na kojoj je obznanio podatke o epidemiološkoj situaciju u posljednja 24 sata.

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je rekao kako je tijekom jučerašnjeg dana dijagnosticirana 71 COVID-pozitivna osoba. Kroz domove zdravlja prošle su 572 osobe, 13 osoba je u samoizolaciji, a 252 uzorka su uzeta.

“U NZJZ Andrija Štampar provedena su 384 testiranja, a 226 osoba je dobilo mjere samoizolacije. Od novozaraženih 22 su povratnici s godišnjih odmora, devet su kontakti ranije oboljelih osoba, 13 ih ima negativne anamneze, 10 je importiranih (od čega devet iz BiH i jedan iz Francuske), a za sedam osoba je obrada u tijeku. Trenutno je aktivno 594 slučaja i 1427 osoba u samoizolaciji, poručila je zamjenica ravnatelja, Sandra Šikić.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Belgija dodala Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju na crvenu listu

10:59 – Belgija je dodala Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju na crvenu listu područja iz koji se putnici pri dolasku u zemlju moraju obvezno testirati ili otići u 14-dnevnu samoizolaciju.

Kao država, Hrvatska je i dalje na belgijskoj zelenoj listi, ali su se tamošnje vlasti odlučile za regionalni pristup epidemiolškim mjerama, baš kao i Njemačka koja je još ranije na svoju crvenu listu dodala iste dvije županije.

U Sloveniji 42 novozaraženih

10:44 – U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 1338 testova potvrđene 42 nove zaraze koronavirusom, devet više nego prethodni dan, a nije bilo novog smrtnog slučaja, objavila je slovenska vlada u petak na Twitteru. Time se ukupni broj zaraza od početka epidemije povećao na 2797, aktivno zaraženih je trenutno 428, a broj preminulih od posljedica covida-19 ostaje 133, prema podacima ministarstva zdravstva.

Hospitalizirana su trenutno 22 pacijenata, od čega je jedan na intenzivnoj njezi. U četvrtak su hospitalizirana tri novooboljela bolesnika, a otpuštena četiri oporavljena. Najviše novozaraženih u zadnja 24 sata bilo je u Celju i Mariboru (po pet slučajeva), te u Ljubljani gdje su zabilježena četiri nova slučaja.

Zaražen načelnik požeško-slavonskog stožera

10:28 – Na području Požeško-slavonske županije potvrđena su dva nova slučaja koronavirusa, a među njima i načelnik županijskog Stožera Vedran Neferović, izvjestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Neferovićev pozitivni nalaz na koronavirus potvrđen je u četvrtak, a u samoizolaciju su otišli njegovi kontakti iz županijske uprave s kojima je održao sastanak.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izjavio je na konferenciji za novinare županijskog Stožera da se ne očekuju novi slučajevi koronavirusa vezani uz taj izvor. Među osobama koje su bile u kontaktu s Neferovićem je i županijska pročelnica za društvene djelatnosti, ali Tomašević ne očekuje da će to utjecati na pripreme za početak školske godine.

“Sukladno smjernicama Nacionalnog stožera pokrenuli smo postupak nabavke zaštitnih maski pa će sve škole dobiti isporuku kroz tri-četiri dana. Naručili smo 10.000 paketa, po dvije maske za svakog učenika”, istaknuo je Tomašević. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 40 osoba pozitivno na koronavirus, a dvije osobe su na bolničkom liječenju.

Zasad nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:17 – “U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada nema novozaraženih koronavirusom. Danas do 10 sati stigla su tri negativna nalaza dok se 59 nalaza još očekuje. U našoj županiji trenutno je 10 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19 budući da se jedna osoba oporavila i skinuta je s evidencije oboljelih.U samoizolaciji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 121 osoba”, priopćeno je.


23 novozaraženih i jedna preminula osoba u Zadarskoj županiji

10:15 – “Na području Zadarske županije 23 su nova slučaja zaraze koronavirusom. Devetoro novozaraženih je iz općine Kali, a uglavnom je riječ o starijim osobama koje su bile u međusobnom kontaktu. Osam je novooboljelih iz grada Zadra, tri su osobe iz općine Sv. Filip i Jakov, dvije iz općine Sukošan i jedna s područja općine Zemunik Donji.

Na Covid JIL odjelu Opće bolnice Zadar noćas je preminula starija ženska osoba koja je bila kronični bolesnik.  U samoizolaciji je 659 osoba, nadzor je istekao za njih 6066, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 224 uzorka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 17 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru. Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije”, priopćeno je iz Stožera.

Sedmero novozaraženih i jedna preminula osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:49 – “U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je sedam novih pozitivnih osoba na COVID-19 (četiri osobe iz Vrbanje i po jedna osoba iz Vinkovaca, Županje i Cerne), a jedna osoba je preminula. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 605, od kojih su 519 osoba izliječene, a ukupno je 13 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 17 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 103 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8069. U samoizolaciji na području županije je 160 osoba”, priopćeno je iz Stožera.

Četvero novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:45 – “Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, dok su tri osobe s područja grada Petrinje te je kod svih osoba poznat izvor zaraze”, priopćeno je iz stožera.

Infektolog: ‘Važno je nositi bilo kakve maske, ne samo izraelske’

9:43 – Čak tri neovisna laboratorija potvrdila su učinkovitost izraelskih maski s bakrenim oksidom protiv koronavirusa, no domaći stručnjaci apeliraju na pridržavanje epidemioloških mjera i pravilno nošenje bilo kakvih maski.

 

Učitelji poslali pismo Fuchsu oko organizacije nastave

9:40 – Sindikat hrvatskih učitelja poslao je otvoreno pismo ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu u kojemu su mu prenijeli deset najčešćih pitanja koja dobivaju s terena, a tiču se organizacije nove nastavne godine.

“Pozdravljamo Vašu želju da čujete mišljenje struke te se nadamo da ćete to mišljenje i uvažavati. Zato Vam predlažemo i ukazujemo na moguća rješenja u nadi da ćemo zajedničkim snagama u što skorijem roku iznaći adekvatne načine za što sigurniji i kvalitetniji početak nastavne godine”, pišu na početku otvorenog pisma.

 

Kvarnerski i istarski ugostitelji najavili štrajk upozorenja zbog koronakrize

9:38 – Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre koja trenutno okuplja 400-tinjak članova, najavljuje štrajk upozorenja koji će se održati 10. rujna, javlja N1.

Akcija pod nazivom “5 do 12” krenut će točno pet do podne. Svi koji se priključe zatvorit će svoje ugostiteljske objekte na sat vremena. Cilj je upozoriti na krizu koju zbog aktualne situacije izazvane koronavirusom proživljavaju svi u ugostiteljskoj branši. Zbog toga su mnogi dovedeni na rub egzistencije, a njihovo poslovanje je na koljenima.

Anketa koju je Udruga provela na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske, pokazala je da gotovo 60 posto ugostitelja bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto. Oko 40 posto ih se suočava s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do iduće sezone. Istraživanje je pokazalo da će čak 80 posto poslodavaca biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora o radu djelatnicima, a brojke u narednom periodu mogu biti samo gore.

Ravnateljica splitsko-dalmatinskog NZJZ-a u samoizolaciji

9:32 – Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Željka Karin od danas je u samoizolaciji nakon što je doznala da je član njene obitelji pozitivan na koronavirus. Splitsko-dalmatinski stožer civilne zaštite priopćio je kako je doktorica Karin obavila testiranje i da je njen nalaz negativan.

U slučaju nove karantene Hrvatska ima mesa za manje od 6 mjeseci

9:29 – Pandemija koronavirusa teško je pogodila i one koji se bave svinjogojstvom. Cijene su drastično pale, a meso, kažu, nemaju kome prodati. No, u trgovinama svinjetine ima jer Hrvatska 40 posto svojih potreba rješava uvozom.

Stočari i mesari upozoravaju da je situacija ozbiljnija nego što se misli. Prema njima, u slučaju neke nove karantene Hrvatska bi ovisila o svom mesu, a njega ne bi imala ni za pola godine. Na hrvatskim farmama danas se proizvede milijun tovljenika, a tome treba dodati i 500 tisuća odojaka s kojima se sve skupa dolazi do samodostatnosti od tek 60 posto.

 

Nacionalni stožer održat će konferenciju za medije

9:24 – Nacionalni stožer civilne zaštite danas će u 14 sati održati konferenciju za medije.

Foto: POOL/FAHFoto: Foto: POOL/FAH

U Vinici zaražen svećenik, popisane nove mjere

9:22 – Epidemiologinja Katica Čusek Adamić poziva mještane općine Vinica u Varaždinskoj županiji koji su bili u kontaktu s lokalnim župnikom od 19. do 24. kolovoza da se žurno jave u Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Predsjednik općinskog Stožera civilne zaštite Miroslav Kelemenić i općinski načelnik Marijan Kostanjevac pozivaju mještane na pojačani oprez i potrebu pridržavanja ojačanih epidemioloških mjera u sljedeća dva tjedna.

Ujedno su im propisane nove, strože mjere: nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru i dezinfekcija ruku, socijalna distanca među stanovnicima, kontrola  rada i okupljanja u ugostiteljskim objektima u kafićima, restoranima, klubovima i sl., kontrola okupljanja i druženja ispred trgovina i dr. sličnih objekata, odgoditi organizirane manifestacije koje su predviđene u Općini od različitih društava (DVD, KUD i sl.), pojačati kontrolu i trijažu djece prilikom prijema u vrtić (ne primati djecu roditelja koji su u samoizolaciji), zatvoriti staračke domove za posjete i izlaske i pojačati kontrolu zdravstvenog stanja zaposlenog zdravstvenog i nezdravstvenog osoba koje rade uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera, pojačani oprez u zdravstvenim ustanovama koje rade u Općini uz strogu trijažu ulazaka u Ustanove i primjenu adekvatne zaštitne opreme, rad u trgovinama organizirati na način da imaju između smjena stanku za čišćenje i dezinfekciju, odgoditi treninge i nogometne utakmice svih kategorija s područja Općine u sljedeća dva tjedna do smirivanja epidemiološke situacije, javno obavijestiti stanovnike o potrebi da se jave na broj pripravnosti Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije 099 211 98 02, a bili su u neposrednom kontaktu sa svećenikom koji su primali pričest, obavljali savjetovanja, kućne posjete, pogrebe i ispovijedi od 19.08. do 24.08. 2020. Naglasak na misu u nedjelju za one koji su bili čitači, ministranti i aktivni sudionici na misi i oni  koji su primili pričest.

Dvoje novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:55 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 40 slučaja zaraze koronavirusom, 38 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a dvije osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 257 osoba, a ukupno je testirano 5478 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 106 uzoraka, od kojih su dva pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćeno je iz stožera.

Devet novozaraženih u Istri

8:54 – “Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 472 uzoraka briseva (330 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno devet novozaraženih osoba. U šest slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznatih pozitivnih osoba. Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak na području srednje Dalmacije. Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada. Trenutno je 94 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 312 osoba”, priopćio je županijski stožer.

Sedmero novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

8:52 – Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima i povratnicima s godišnjeg odmora, javlja tamošnji stožer.

Znanstvenici: ‘Preporuke o distanci su zastarjele’

8:51 – Skupina britanskih i američkih znanstvenika dovela je u pitanje učinkovitost razmaka od dva metra s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa i ukazuje na to da bi svjetske vlade trebale uvesti situacijske preporuke o distanci umjesto jednog pravila za sve.

“Postojeća pravila o sigurnoj fizičkoj distanci temelje se na zastarjeloj znanosti”, napisali su znanstvenici s britanskog Oxforda i američkog MIT-a u časopisu British Medical Journal.

Većina svjetskih vlada trenutno preporučuje da svi građani izvan svojeg doma budu na dva metra razmaka od drugih, bez obzira na to gdje se nalazili. Umjesto univerzalnog razmaka trebalo bi uvesti situacijsku distancu ovisnu o određenim čimbenicima. Primjerice, radi li se o otvorenom ili zatvorenom prostoru, o tome koliko se dobro prostor prozračuje, nose li ljudi maske i govore li, viču ili pjevaju, kažu znanstvenici.

“To bi zajamčilo veću sigurnost u okolnostima većeg rizika, ali i donijelo veću slobodu u okolnostima s manje rizika i potencijalno omogućilo povratak u normalnost u nekim aspektima društvenog i ekonomskog života”, napisali su.

Autori napominju da se distanca od dva metra u obliku sugestije pojavila još 1897., a ukorijenjena je istraživanjima iz 40-ih godina prošlog stoljeća na tadašnjim virusnim zarazama. Od tada je nekim istraživanjima utvrđeno da čestice u nekim okolnostima mogu letjeti dulje od dva metra. Odbacujući postojeću preporuku od dva metra kao pojednostavljenu, ova skupina znanstvenika savjetuje da se vlade okrenu uravnoteženijem modelu distanciranja, ovisno o broju ljudi u prostoriji, prekrivanju lica, ventilaciji i sličnim faktorima.

Hrvatska 5. u Europi po stopi oboljelih na 100.000 ljudi

8:26 – Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Hrvatska je po stopi oboljelih na 100.000 stanovnika stigla na neslavno peto mjesto. Kod nas je na 100.000 ljudi zaraženo njih – 74, čime smo pretekli Francusku u kojoj je ta brojka 70.

Primjera radi, prvi susjedi Slovenci imaju 20 zaraženih na 100.000 stanovnika, a Mađari tek pet. Najlošije u EU-u kotira Španjolska sa 192 zaražena na 100.000 stanovnika, slijedi Malta sa 123, Luksemburg sa 102 i Rumunjska s 84,8 zaraženih.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Indija prijavila rekordnih 77.266 novozaraženih

8:24 – Indija je prijavila rekordni dnevni porast oboljelih od koronavirusa u petak, koji iznosi 77.266, zbog čega je ta brojka porasla na 3.39 milijuna, dok diljem zemlje raste broj slučajeva, pokazali su podaci saveznog ministarstva zdravstva.

Indija od 7. kolovoza svaki dan ima najveći dnevni porast broja novozaraženih na svijetu, pokazuju podaci Reutersa, a radi se o trećoj najpogođenijoj zemlji poslije SAD-a i Brazila. Smrtnost od covida-19 je u posljednja 24 sata skočila za 1.057 slučajeva, te je ukupna brojka umrlih porasla na 61.529.

Više od 7 milijuna zaraženih u Latinskoj Americi

8:23 – U Latinskoj Americi broj zaraženih koronavirusom prešao je brojku od sedam milijuna u četvrtak, iako neke zemlje počinju pokazivati blago opadanje broja novozaraženih u regiji s najvećom razinom zaraze u svijetu, prema službenim podacima latinoameričkih zemalja. Prosječan broj dnevnih slučajeva na kontinentu pao je na približno 77.800 u posljednjih sedam dana do srijede, dok je prošli tjedan ta brojka iznosila 85.000, pokazali su vladini podaci.

Šest mjeseci otkad je prvi slučaj potvrđen u Brazilu, zemlja s najvećim brojem zaraženih nakon SAD-a u četvrtak je prijavila 44.235 novih slučajeva i 984 smrti u posljednja 24 sata, zbog čega je ukupan broj zaraženih skočio na 3.761.391, a umrlih na 118.649. Unatoč uznemirujućim brojkama, brazilske vlasti kažu da opadaju brojke novozaraženih, dok raste dnevni broj umrlih.

Meksičke vlasti rekle su da se suočavaju sa stalnim opadanjem slučajeva, iako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je razina pandemije u drugoj najmnogoljudnijoj latinoameričkoj naciji potcijenjena.  WHO je kazao da Meksiko i druge zemlje u regiji trebaju povećati testiranje te je izrazio zabrinutost po pitanju visoke razine koronavirusa među mladim ljudima.

Brazil, Peru, Meksiko, Kolumbija i Čile među deset su zemalja s najvećim brojem oboljelih na svijetu, tim redom. S više od 28 tisuća smrti, Peru također ima najveću smrtnost po broju stanovnika od covida-19 u regiji. Argentina je u međuvremenu u srijedu prešla brojku od 10 tisuća dnevnih slučajeva prvi put otkad je izbila pandemija, ali i u četvrtak, porast koji je doveo do toga da zemlja postroži mjere karantene u nekim provincijama.  Argentina je prijavila vrlo visoku stopu pozitivnih slučajevima, iznad 40 posto, među onima koji se testiraju, što je uz Meksiko i Boliviju jedna od najviših u svijetu.

U 13 dana dogodio se porast slučajeva sa šest na sedam milijuna u Latinskoj Americi, što su dva dana više nego zadnji put kad je zaraza porasla za milijun slučajeva.

Četvero novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

8:20 – “Prema dobivenim podacima, s područja Virovitičko-podravske županije, od 41 poslanog uzorka za srijedu 26. kolovoza, 37 ih je bilo negativno, a četvero je novozaraženih na virus SARS CoV-2, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Od njih četvero, muškarac srednje životne dobi je kontakt već od ranije zaražene osobe. Drugi muškarac se zarazio u svatovima, dok se za mlađu djevojku i muškarca, još utvrđuje gdje su „pokupili virus“. Svi imaju blagu kliničku sliku i nalazi su u kućnoj samoizolaciji. Do sada je s područja Virovitičko-podravske županije testirano 2.988 osoba”, naglasili su kasno sinoć u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Sociolog otkrio zbog čega bi ljudi mogli tajiti simptome zaraze

8:02 – Sociolog Ivan Balabanić u razgovoru za Večernji list isktaknuo je kako postoji opasnost od prešućivanja moguće zaraze koronavirusom. Naime, ocijenio je da je u nas i dosad bila praksa da ljudi kod viroza, pa i gripe, nisu bili brižni prema drugima i pazili da ih ne zaraze, već su odlazili na posao, bojeći se smanjenja plaće tijekom bolovanja ili otkaza. Poslodavci su također smatrali da viroze nisu razlog za nedolazak na radno mjesto.

“Može se očekivati da će ljudi koji nisu u rizičnoj skupini niti članovi njihovih obitelji zbog egzistencijalnih razloga, smanjivanja plaće u samoizolaciji skrivati simptome COVID-a. Mnogi zaraženi ni sada ne žele otkriti kontakte koji ih mole da ih ne odaju zbog odlaska u samoizolaciju ili drugih razloga. I prema dosadašnjim iskustvima epidemiologa i Stožera, ljudi su i dosad izbjegavali otkriti kontakte jer bi im to, primjerice, omelo odlazak na odmor. Nova bolest i nosi stigmatizaciju i ljudi će odvagnuti koja im je osobna korist i šteta od (ne)prijavljivanja simptoma, pa ako je veća financijska šteta za njihovu obitelj nego korist bit će skloniji neprijavljivanju i pritom neće vidjeti štetu po druge ljude. No, ako procjene da je sankcija zbog neprijavljivanja zaraze ili sumnjivih kontakata veća od koristi koju će time dobiti, onda tome neće pribjegavati”, govori Balabanić.

HZJZ do daljnjega zabranio posjete učeničkim i studentskim domovima

7:54 – Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je objavio nove upute za sprječavanje širenja epidemije COVIDA-19 u učeničkim i studentskim domovima. Istaknuli su kako je važno držati se općih preporuka o sprječavanju širenja bolesti.

Posebno su naglasili kako je potrebno sve aktivnosti provoditi tako da se smanje susreti uživo, a do daljnjega su zabranjeni svi posjeti domovima, osim onih nužnih za zaštitu zdravlja, sigurnosti i obrazovanja.

 

Hrvatska od 1. rujna na slovačkoj crvenoj listi

7:46 – Slovačko vijeće epidemiologa objavilo je nova pravila za borbu protiv širenja koronavirusa koja će vrijediti od 1. rujna i dodalo nekoliko zemalja na crvenu listu rizičnih odredišta među kojima i Hrvatsku, prenijeli su u petak slovački mediji. Nakon rasta broja novozaraženih u zemlji, među kojima ima i veliki broj uvezenih slučajeva – najviše iz Češke i Hrvatske – vijeće epidemiologa odlučilo je proširiti popis rizičnih zemalja koji sada uključuje i Hrvatsku, Francusku, Španjolsku, Nizozemsku, Belgiju i Maltu, prenose mediji.

Ministar zdravstva Marek Krajči rekao je da su identificirana najkritičnija područja zemlje – Bratislava i okolica, Trenčin i Rožnava – te da će ključna mjera u predstojećem periodu biti nošenje maski. “Ne želimo striktne mjere karantene zbog utjecaja na ekonomiju”, rekao je Krajči. Među zemljama na crvenoj listi nije se zasad našla Grčka, premda slovačke vlasti od rujna ne preporučuju turistička putovanja u tu zemlju. Krajči je rekao da se očekuje kako će se i u toj zemlji situacija pogoršati pa bi i Grčka mogla uskoro biti dodana na crvenu listu.

Za dolaske iz zemalja s crvene liste obavezna je karantena u trajanju od deset dana, a najranije petog dana po dolasku moguće je obaviti test na covid-19. Ako je test negativan karantena više nije obavezna. Iznimka od ovog pravila dopušta se za sve koji se ne uspiju naručiti za test prije isteka 10-dnevne karantene a došli su u zemlju iz neke od članica EU-a i nemaju baš nikakve simptome bolesti. Vlasti očekuju da bi se takva situacija mogla dogoditi u prvom tjednu rujna kad će se mnogi slovački turisti vratiti u zemlju.

“Ako se deseci tisuća turista vrate odjednom u zemlju, naši kapaciteti za testiranje neće biti dovoljni”, rekao je Krajči. Vlasti zasad neće koristiti aplikaciju za karantenu, već će se oslanjati na odgovornost građana. Kršenje karantene ipak predstavlja kazneno djelo i prekršitelji mogu biti kažnjeni.

Poljska zabranjuje letove iz 46 zemalja, među njima i Hrvatska

Jučer – Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, stoji u nacrtu zakona objavljenom u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom. Ta je odluka dio ciljanih mjera poljske vlade koja ovaj puta pokušava obuzdati virus bez potpune karantene.

Hrvatska na danskoj narančastoj listi

Jučer – Hrvatsko veleposlanstvo u Kopenhagenu objavilo je na Facebooku da Hrvatska zajedno s Francuskom prelazi u narančastu kategoriju preporuka za putovanje. “Hrvatska, uz Francusku, će od 29. kolovoza u ponoć biti u narančastoj kategoriji preporuka za putovanje. Molimo hrvatske državljane da se od tada ponovno detaljnije informiraju i o uvjetima ulaska u Dansku za državljane iz država u narančastoj kategoriji.”

U Međimurju preporučeno otkazivanje većih manifestacija

Jučer – “S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Međimurskoj i susjednim županijama, početak nastavne godine, Stožer civilne zaštite Međimurske županije manifestacije na kojima se okuplja veći broj osoba, smatra visoko rizičnima kada je riječ o pojavi i širenju virusa. S ciljem očuvanja zdravlja stanovništva, odnosno sprječavanja širenja virusa Stožer CZ MŽ-a do daljnjega preporučuje odgodu svih planiranih manifestacija na kojima se okuplja veći broj osoba i koje nije moguće nadzirati, tj. kod kojih nije moguće provoditi nadzor u smislu kontrole provođenja svih propisanih epidemioloških mjera i evidentiranja prisutnih osoba na istima (primjerice proštenja, sajmovi, koncerti na otvorenom, zabavni parkovi…)”, savjetovao je međimurski Stožer civilne zaštite.

Nove mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Jučer – Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, Joško Cebalo predstavio je prijedlog nužnih epidemioloških mjera, koje je uputio Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

“Broj osoba na svadbenim svečanostima se ograničava na 50, isto je i na komemoracijama i pogrebima, a ožalošćenima se ne može obratiti bliskim kontaktom. Privatne svečanosti mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima ne smije biti više od 20 osoba. Vjerski obredi, manifestacije, izložbe i slični događaji se mogu održavati i dalje, ali uz provođenje svih sigurnosnih mjera, no ako su u zatvorenim prostorima, nužno je držati distancu od dva metra i nositi maske. Naš prijedlog je da se mjere primjenjuju od ponedjeljka na rok od 14 dana”, izvijestio je Cebalo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari