NAJNOVIJI PODACI

STOŽER OBJAVIO: U Hrvatskoj 2365 novozaraženih, preminulo je 43 ljudi. Na respiratoru su 194 pacijenta

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 2365 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali i 43 smrti povezani s epidemijom, čime se ukupan broj aktivnih slučajeva popeo na 16.929, a preminulih na 1049

Imamo 2365 novozaraženih i 43 preminulih

10:49 – “U posljednja 24 sata zabilježeno je 2365 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.929. Među njima je 1710 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. Preminule su 43 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 84.209 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1049 preminulo, ukupno se oporavilo 66.231 osoba od toga 2483 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 38.824 osobe. Do danas su ukupno testirane 619.532 osobe, od toga 8175 u posljednja 24 sata”, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

65 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

10:47 – “U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je šezdeset i pet novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o trideset i tri osobe s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Kutine, sedam osoba s područja općine Sunja, pet osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Popovače, tri osobe s područja grada Hrvatske Kostajnice, dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Dvor, jednoj osobi s područja grada Gline te jednoj osobi s područja općine Lekenik”, izvijestio je županijski stožer.

25 novozaraženih i jedna preminula osoba u Ličko-senjskoj županiji

10:45 – S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 25 je novooboljelih osoba od covid-19 te je jedna osoba preminula. 11 oboljelih osoba je s područja Gospića, 4 s područja Senja, 7 s područja Otočca te 3 oboljele osobe s područja Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U Domu za starije i nemoćne osobe LSŽ preminula je jedna osoba starije životne dobi (99 godina). Ukupno je oboljelo 824 osobe od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 178 aktivnih slučaja, 615 osoba je izliječeno te 31 osoba preminula. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 77 osoba”, priopćeno je.

138 novozaraženih i 5 preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

10:31 – U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 419 uzoraka od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 138 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (54), Valpovo (17), Donji Miholjac (13), Đakovo (12), Našice (8), Belišće (2) i Beli Manastir (1). Pet novopozitivnih osoba su s područja općine Čepin, po tri Drenje, Đurđenovac i Petrijevci, po dvije Feričanci, Podravska Moslavina i Satnica Đakovačka, a po jedna osoba je s područja općina Antunovac, Bizovac, Čeminac, Donja Motičina, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac, Podgorač, Semeljci i Viškovci.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 181 osoba oboljela od COVID-19, i to 147 u KBC-u Osijek, od kojih je 31 na respiratoru, a 34 osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

U zadnja 24 sata preminulo je pet osoba koje su bile zaražene koronavirusom. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminule su tri muške osobe (iz Piškorevaca rođen 1936. godine, iz Kotline rođen 1935. godine te iz Belišća rođen 1953. godine) i ženska osoba iz Osijeka rođena 1943. godine, dok je u Općoj županijskoj bolnici Našice preminula muška osoba iz Dalja rođena 1947. godine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 1.431 osoba koja je kontakt pozitivnih osoba”, izvijestio je stožer.

137 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

10:29 – Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristiglo je ukupno 137 pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđeni PCR uređajem) te 1 vjerojatno pozitivan (potvrđen antigenskim testiranjem).

Od ukupnog broja pozitivnih nalaza, 115 su pozitivni nalazi osoba s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji, a 22 pozitivna nalaza odnose se na osobe s prebivalištem u drugim županijama. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (42), općine Klakar i Vrpolje (po 9), grad Nova Gradiška (7), općine Davor, Garčin, Oprisavci i Sibinj (po 6), općine Donji Andrijevci i Sikirevci (po 3), općine Bebrina, Bukovlje, Cernik, Dragalić, Gornja Vrba i Podcrkavlje (po 2), općine Brodski Stupnik, Nova Kapela, Okučani, Oriovac, Slavonski Šamac i Velika Kopanica (po 1) te 22 osobe s prebivalištem u drugim županijama. Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata.

Hospitalizirane su ukupno 72 osobe (7 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 55 osoba, a u novogradiškoj bolnici 17 osoba. Deset hospitaliziranih osoba je na respiratoru (2 osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.624 osobe (238 osoba manje nego prethodni dan)”, priopćio je stožer.

Zatvaranje bi u Njemačkoj moglo potrajati cijelu zimu

10:27 – Dan uoči sastanka predstavnika savezne vlade i saveznih pokrajina, vodeći političari umanjuju očekivanja glede skorog popuštanja mjera zatvaranja u borbi protiv širenja pandemije. “Unatoč svim naporima još nismo došli do prekretnice. Broj novozaraženih je i dalje vrlo velik”, rekao je ministar gospodarstva i član tzv. koronakabineta Peter Altmaier u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Odbacio je nade u skorašnje popuštanje mjera i naslutio da bi mjere mogle trajati do kraja zime. “Mi ćemo najmanje sljedećih četiri do pet mjeseci morati živjeti s izrazitim mjerama opreza i ograničenjima”, rekao je Altmaier i dodao kako si njemačko gospodarstvo ne može priuštiti “jo-jo” otvaranja i zatvaranja.

Cilj je, kako je rekao, da se izbjegnu brojke kao u susjedstvu poput Francuske koja je bilježila i po 50.000 novozaraženih dnevno. Slično je za isti dnevnik rekao i premijer savezne pokrajine Saska Michael Kretschmer. “Moje je mišljenje da nema temelja za popuštanja mjera, s obzirom na to da je još uvijek velik broj novozaraženih”, rekao je Kretschmer.

Bavarski premijer Markus Soeder se zalaže ne samo za zadržavanje postojećih mjera zatvaranja nego i njihovo postroženje. “Ne postoje nikakve osnove za ublažavanje mjera. Tko prerano ukida mjere taj riskira Božić. Mi se dapače moramo zapitati jesu li aktualne mjere dovoljne”, rekao je Soeder.

U Austriji, koja graniči s Bavarskom se od utorka uvode mjere potpunog zatvaranja što uključuje i cjelokupnu maloprodaju s izuzetkom samoposluživanja i ljekarni te izbjegavanja izlaska iz kuće bez izričite potrebe. Od početka studenog u Njemačkoj su na snazi mjere smanjenja socijalnih kontakata što uključuje i zatvaranje ugostiteljskih i kulturnih objekata. Za sada je planirano da ove mjere na snazi ostanu do kraja mjeseca uz mogućnost produljenja.

215 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:26 – U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa je oboljelo 215 osoba, a aktivno je 2835 slučajeva, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Najveći broj novih slučajeva, njih 38, zabilježen je u Velikoj Gorici, u Samoboru je 30, Zaprešiću 19 te u Jastrebarskom 19. Samoizolacija je propisana učenicima osam razreda osnovnih škola i za tri razreda srednjih škola.

69 novozaraženih i jedna preminula osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:05 – “U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 51 novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara, po 3 novozaražene osobe s područja su općina Ivanska i Kapela, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Garešnice i općina Štefanje i Končanica, a po 1 novozaražena osoba s područja je gradova Čazma, Daruvar i Grubišno Polje te općina Nova Rača, Rovišće i Berek.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 30 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 3 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 978 osoba. Jedna osoba preminula je s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 33 preminule osobe od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije”, priopćio je stožer.

93 novozaraženih i 3 preminulih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:59 – “U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 93 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (22 osobe iz Vinkovaca, 21 iz Vukovara, 6 iz Borova, po 5 osoba iz Županje i Jarmine, 4 iz Otoka, po 3 iz Gaboša, Ivankova, Starih Jankovaca i Trpinje, po 2 iz Cerića, Cerne, Gradišta, Iloka, Ostrova i Šiškovaca, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Babine Grede, Bobote, Bogdanovaca, Retkovaca i Tovarnika). Preminule su 3 osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3199, od kojih je 2589 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 48 osoba. Trenutno je u županiji 58 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 273 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 21167. U samoizolaciji na području županije je 1121 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 71 radnika iz sustava zdravstva (19 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara, 14 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 48 radnika (12 liječnika, 22 medicinske sestre/tehničar, 7 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvena radnika)”, doznaje se.

75 novozaraženih i 4 preminulih u Karlovačkoj županiji

9:56 – “U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 75 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. S područja Karlovaca je 31 osoba, Ogulin 19, Slunj 2, Duga Resa 6, Draganić 1, Josipdol 2,Tounj 2, Generalski Stol 1, Rakovica 1, Žakanje 2, Kamanje 1. Za 7 osoba epidemiološka obrada je u tijeku te još nije utvrđeno mjesto boravka. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 2025 osoba

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 45 COVID pozitivnih pacijenata, 5 ih je na respiratoru, 2 novoprimljena, 1 otpušten sa bolničkog liječenja, a na žalost preminula je muška osoba u dobi od 71 godinu sa ranije pridruženim bolestima. U samoizolaciji se nalazi 66 djelatnika bolnice – 54 zdravstvenih i 12 nezdravstvenih.

U OB Ogulin-na COVID odjelu leži 24 bolesnika, 1 osoba je na respiratoru, a umrla su 3 pacijenta (1935., 1932., 1928. godište) sa pridruženim komorbiditetima. U samoizolaciji se nalaze 33 djelatnika bolnice. U samoizolaciji se nalazi 713 osoba – bez kršenja mjera”, izvijestio je stožer.

195 novozaraženih i jedna preminula osoba u Primorsko-goranskoj županiji

9:47 – “U Primorsko-goranskoj županiji danas 195 novozaraženih i 168 ozdravljenih osoba. Ukupno je 1555 aktivnih slučajeva COViD -19 bolesti na području PGŽ. Udio starijih osoba u ukupnom broju zaraženih niti danas ne raste već je i nešto manji od prethodnih nekoliko dana i iznosi 14 posto. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a trenutno se u bolnici od COVID-19 bolesti liječi 86 pacijenata od kojih je 11 na respiratoru. Jedna je osoba preminula”, priopćio je stožer.

22 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

9:44 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o osam osoba iz Dubrovnika, po tri iz Konavala i Župe dubrovačke, po dvije iz Smokvice i Vele Luke, po jednoj iz Blata i Opuzena te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaraženo 13 osoba muškog spola, devet osoba ženskog spola, a za njih 12 je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 37 osoba: 13 iz Metkovića, 11 iz Dubrovnika, pet iz Konavala, četiri iz Župe dubrovačke, po jedna osoba iz Kule Norinske, Ploča i Pojezerja te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 60 osoba pozitivnih na koronavirus. Jedanaest bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, pet bolesnika je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 159 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 22.322 uzorka. U samoizolaciji je 1007 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 96 slučaja kršenja samoizolacije”, priopćeno je.

U Madridu naglo pao broj zaraženih

9:43 – U Madridu, koji je obarao rekorde po broju zaraženih koronavirusom, naglo se smanjio broj zaraženih i dok mediji govore o ‘madridskom čudu’, epidemiolozi kao glavnu komponentu navode uvođenje brzih antigenskih testova, piše u nedjelju Večernji list. Madrid je krajem rujna iz dana u dan obarao neslavan rekord u broju novozaraženih koronavirusom, ostavljajući iza sebe druga španjolska područja. Tako je 29. rujna 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika iznosila 785 slučajeva, dok su druge autonomne regije bilježile manje od 500.

A onda se dogodio preokret. Brojke su počele padati i danas španjolska prijestolnica ima “tek” 300-tinjak novozaraženih u 14 dana, dok istodobno restorani i kafići rade do ponoći, a parkovi, poput EL Retira, puni su ljudi. Mediji govore o “madridskom čudu”, preokretu trenda koji nije do kraja objašnjen, ali epidemiolozi kao glavnu komponentu navode uvođenje brzih antigenskih testova. Baš pri vrhuncu drugog vala tamošnje vlasti kupile su pet milijuna antigenskih testova i počele intenzivno testiranje u problematičnim područjima.

Druge španjolske regije, poput Katalonije, u kojoj su na snazi stroge mjere zatvaranja koje jako pogađaju turizam i ugostiteljstvo, skeptične su oko madridskih brojki, no iz Madrida odgovaraju da podaci iz bolnica ne mogu lagati. Početkom listopada dnevno je na liječenje primano više od 2500 bolesnih, a ovaj tjedan dnevno tek 200-tinjak, dok je više od 300 ozdravljenih otpušteno. Antigenski testovi bili su ključni. Dali su informaciju o stanju na terenu, o incidenciji bolesti, “o ulicama i dijelovima grada”, objasnio je zamjenik ministra javnog zdravstva Antonio Zapatero. To je omogućilo vlastima da uvode ciljana zatvaranja i potom otvaranja čim bi se situacija poboljšala, donosi Večernji list.

79 novozaraženih u Istri

9:37 – “Tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 79 novozaraženih osoba s područja Istarske županije. Za 61 osobu radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 7 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (2), Bosna i Hercegovina (1), Austrija (1), Njemačka (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 11 osoba. Izliječene su 74 osobe. Trenutno je 550 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 680 osoba”, priopćio je istarski stožer.

13 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

9:26 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 243 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 224 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 653 osobe, a ukupno je testirano 14958 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 136 uzoraka, od kojih je 13 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćio je stožer.

Kaić bi uveo strože mjere još i ranije, osvrnuo se na škole

9:24 – Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom. Za razliku od mnogih, on smatra da su dodatne epidemiološke mjere trebale biti uvedene i ranije te da su možda trebale biti i strože. Pritom je kao primjer naveo alternativne modele nastave.

“Netko misli da su mjere sasvim dovoljne, neki misle da su prestroge, neki misle da su preblage ili kasno uvedene. A ja mislim da su mjere koje trenutno imamo trebale biti ranije uvedene i možda čak i strože nego što jesu sada. Mislim da bismo onda imali manje oboljelih. Međutim, potpuno razumijem i one koji donose odluke na temelju preporuka koje dobiju, jer moraju misliti i o drugim stvarima. Tko zna, možda bismo imali manje oboljelih, ali bismo imali i demonstracije na ulicama da se mene pitalo koje mjere provoditi”, rekao je Kaić.

41 novozaražena osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:05 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno  41 novi slučaj bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 394 slučajeva bolesti COVID-19, 37 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 37 osoba. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1340 slučajeva bolesti COVID-19.

Vjenčanja u Sloveniji moguća samo ako je mlada trudna

8:10 – Zbog novih restriktivnih mjera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu vjenčati, osim u “hitnim i nužnim” slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janše kao opravdani razlog razlog za hitno vjenčanje naveo je trudnoću mlade. Parovi se u izuzetnim slučajevima u vrijeme pandemije mogu vjenčati uz primjenu epidemioloških mjera i prisutnost matičara i najviše još dviju osoba, te uz dozvolu nadležnog ministra. Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosuđe u jednoj od ranijih “liberalnih” vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustit “nužno” vjenčanje, na Twitteru je odgovorio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

“Vjenčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mjesec ne bi trebalo uvjeravati da je rođeno dijete nedonošče”, odgovorio je Hojs liberalnom kolegi. Uvijek ozbiljni političar, član stranke premijera Janše, svojim je odgovorom neke nasmijao u vrijeme pandemije, a neke razljutio. Nezadovoljne reakcije navode da je ministrov odgovor potpuno neprimjeren, da se s takvim stvarima ne treba šaliti niti podcjenjivati pravne i druge dileme nakon zatvaranja skoro svih vjenčanja, a osobito svadbenih okupljanja u mračno vrijeme pandemije.

Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji se skoro polovica djece rođene u jednoj godini rodi izvan braka. Nevjenčani parovi s djetetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i više djece. Jedina zemlja u Europi koja ima više djece rođene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 posto. Mladi parovi u bivšoj Jugoslaviji često su živjeli zajedno, ali se nisu vjenčali i imali su različite adrese prebivališta jer su tako “samohrane” majke dobivale veću socijalnu pomoć i dječji doplatak.

Svjetske burze rastu i dalje zbog najava o cjepivu

8:10 – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, jer se nakon napretka u razvoju cjepiva protiv koronakrize ulagači nadaju da će koronakriza uskoro biti prošlost.

Za izbjegavanje testiranja u Hong Kongu predviđen zatvor

8:10 – U nedjelju su u Hong Kongu započela obavezna testiranja na Covid-19 za visokorizične skupine građana, a onima koji odbiju testiranje prijeti i zatvorska kazna do šest mjeseci. Postoji gradacija u kaznama pa se izbjegavanje inicijalnog testiranja kažnjava novčanim iznosom od oko 257 američkih dolara. Svako sljedeće odbijanje testiranja može donijeti novčanu kaznu veću od 3.000 američkih dolara ili šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

U subotu je Vlada najavila nove mjere koje bi trebale poslužiti u susprezanju onoga što u Hong Kongu nazivaju četvrtim valom širenja koronavirusa, a njima su zahvaćene visokorizične osobe i svi koji s njima dolaze u kontakt. Svaka takva osoba se mora testirati. Prema novim pravilima liječnici će moći zatražiti od pacijenata koji imaju simptome bolesti da se testiraju. Ovaj potez je posljedica porasta broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom, kao i lokalnog širenja među ljudima koji su epidemiološki povezani.

Od ponedjeljka će se ponovno na udaru mjera naći uslužne djelatnosti, koje su tek nedavno ponovno počele s normalnim radom. Tako će barovi, klubovi i restorani morati smanjiti kapacitet popunjenosti sa 75 na 50 posto i neće smjeti raditi iza ponoći. U barovima i klubovima će za jednim stolom moći biti najviše dvoje ljudi, a u restoranima četvero. Turisti koji dolaze u Hong Kong, a ne stižu iz Kine, Makaua ili Tajvana, morat će provesti dva tjedna u karanteni u hotelu.

Australci zabilježili tjedan bez lokalne transmisije zaraze i smrti

8:10 – Australska pobjeda u borbi s Covidom-19, dok se u mnogim dijelovima svijeta broj zaraženih i umrlih strmoglavo penje, učinila je zemlju “žrtvom svog uspjeha”, jer se mnogi Australci žele vratiti kući iz inozemstva, izjavio je u nedjelju australski ministar obrazovanja. Australija je u ožujku zatvorila granice svima, osim svojim državljanima i stanovnicima, a ograničeni broj onih koji su ulazili u zemlju, morali su dva tjedna provesti u izolaciji.

U Australiji je upravo zabilježen prvi tjedan u kojem nije bilo lokalnog prenošenja novog koronavirusa, a nije bilo ni smrtnih slučajeva koji su povezani s koronavirusom, što se dogodilo prvi put u pojave pandemije. U saveznoj državi Victoriji, koja je bila žarište pandemije, u nedjelju su već 16. dan zaredom bili bez novih slučajeva zaraze i bez umrlih.

“Kad vidimo što se događa u ostalim dijelovima svijeta sa Covidom-19, gotovo da postajemo žrtve svog uspjeha, jer se mnogi ljudi žele vratiti u Australiju”, izjavio je u nedjelju ministar obrazovanja Dan Tehan za televizijsku postaju Sky News. Premijer Scott Morrison je u petak izjavio da je s porastom broja Australaca koji se žele vratiti nastao problem s manjkom mjesta u prostorima za izolaciju za ostale, poput tisuća međunarodnih studenata. “Unutar sadašnjeg ograničenja broja, pravo prvenstva se mora dati Australcima koji se žele vratiti”, izjavio je ministar obrazovanja.

No, dodao je da su savezne države i teritoriji zamoljeni izraditi plan sigurnog povratka za međunarodne studente. Strani učenici su pridonosili australskoj ekonomiji s 35 milijardi australskih dolara pa se gradovi poput Cabberre nadaju da će se polako i njima dopustiti povratak 2021. Australija je do sada zabilježila oko 27.700 zaraženih, a od posljedica bolesti Covid-19 umrlo je 907 osoba. Ovakav uspjeh u borbi s koronavirusom Australci povezuju s rano uvedenim strogim epidemiološkim mjerama, koje su uključivale i višemjesečno zaključavanje Melbournea, drugog najmnogoljudnijeg grada u zemlji.

Beroš rekao kako lockdown i policijski sat ne dolaze u obzir

Jučer – Tijekom posjeta Varaždinskoj županiji, epidemiološki najkritičnijem dijelu Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će podržati oštrije mjere ako se stanje ne popravi te dodao da policijski sat i lockdown ne dolaze u obzir.

“Lockdown ne dolazi ni na koji način u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir. Ono na što možemo utjecati je ponovo ograničiti određena okupljanja, utjecati na radno vrijeme pojedinih ugostiteljskih i ostalih objekata”, pojasnio je.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari