UZGOJ 'NA BALKONU'

UNOSNA ZARADA: Sve više Hrvata ima vlastitu farmu – glista, a evo i zašto!

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Za uzgoj ne trebaju polja, dovoljan je komadić zemlje, pa bio on čak i na balkonu.

Čuli ste za farme svinja, krava, kokoši, no jeste li znali da postoje i farme glista? Primjerice, kalifornijske gliste koriste se u proizvodnji organskog gnojiva, a zarada je u ovom biznisu šest puta veća od proizvodnih troškova.

U Hrvatskoj se ovim poslom ozbiljno bavi desetak poljoprivrednika, no sve je više onih koji gliste drže zbog vlastitih potreba. Za njih ne trebaju polja, dovoljan je komadić zemlje, pa bio on čak i na balkonu.

Na prvi pogled nitko ne bi rekao da se u ovih 12 takozvanih bazena, kriju stotine tisuća životinja. Riječ je o kalifornijskim glistama poznatima po tome što najbrže razgrađuju bio otpad i od njega stvaraju humus, najkvalitetnije prirodno gnojivo na svijetu. Da bi ga proizvele, potreban im je stajski gnoj.

“Uzgajaju se tako da jednostavno dodajemo gnoj koji smo vidjeli na početku. Taj stajnjak ili bilo koji drugi biomaterijal koji se može razgraditi oni koriste kao hranu”, kaže Josip Mijaković, uzgajivač glista. Jedan dio koriste za svoje potrebe,rast, razvoj i razmnožavanje, a veliki dio izlazi kao taj nusproizvod – glistal.

Više pogledajte u prilogu.