Štrajk je završen! Od sutra ujutro povratak učenika u škole!

Foto: RTL

Postignut je kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro, rekao je Plenković

U Banskim dvorima završio je sastanak sindikalista i predstavnika Vlade o sporazumu kojim bi se trebao prekinuti štrajk u školama.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je postignut “kvalitetan kompromis” s prosvjetnim sindikatima koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro”.

“Sada smo ponudili i sindikati su prihvatili da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi trokorak: od 1. prosinca ove godine povećava se koeficijenta za 3 posto, za dodatnih 1 posto će biti 1. lipnja 2020. Na taj ćemo način u 2020. doći do povećanja od 4 postotna boda. Konačno, dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1 siječnja 2021. godine”, kazao je Plenković.

“U četvrtak se mijenja uredba o koeficijentima gdje ćemo definirati ovo o čemu govorio”, kazao je Plenković i dodao da će na drugi način definirati povećanje plaća nenastavnom osoblju. “Kroz uredbu o koeficijentima ćemo riješiti i položaj tajnika, računovođa i ravnatelja”, kazao je Plenković.

“Želimo riješiti i neka pritanja koja nisu samo materijalna. Ono što želimo je usvojiti Akcijski plan protiv nasilja u školama te riješiti kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji i problem anonimnih prijava koje izazivaju dosta negovodavanja i problema za brojne nastavnike”, kazao je Plenković.

Predsjednik sindikata Branimir Mihalinec je kazao da su konačno definirali kompromisno rješenje. “Ovo je dobro, kompromisno rješenje, kojim smo postigli konačni cilj koji smo postavili na početku – a to je zaostajanje plaća od 6,11 posto koje smo razlomili u tri koraka. I konačni cilj će biti realiziran za godnu i mjesec dana. Time smo ispunili naše ciljeve i zato su tijela sindikata mogla mirno prihvatiti takvu odluku”, kazao je Mihalinec te dodao da su dogovorili i povećanja plaća kroz dodatke za nenastavno osoblje.

“Prihvaćanjem takvog sporazuma sindikati Vladi jamče socijalni mir u sustavu odgoja i obrazovanja”, kazao je Mihalinec. “Mogu najaviti da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na svoja radna mjesta i svi odrađuju svoj posao”, rekao je Mihalinec.

“Mi smo naš posao odradili i zadovoljni smo što smo našli kompromisno rješenje”, kazao je Mihalinec.

Vijesti.hr

Foto: RTL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari