STRANI POLICAJCI U OPHODNJAMA KVARNEROM Dušan, Roman, Mihai, Konrad i Patryk na usluzi stranim turistima

Strani policijski službenici odlaze u ophodnje s hrvatskim kolegama, nose odoru svoje policije ali ne nose oružje niti imaju policijske ovlasti, odnosno, ne sudjeluju u intervencijama

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni strani policijski službenici koji na ovom području borave u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“.

Ove godine u srpnju ovdje će raditi i boraviti Dušan Svitač i Roman Hájek, policijski službenici iz Slovačke, Dušan Ilić, policijski službenik iz Srbije i Mihai Petre Radu, policijski službenik iz Rumunjske te Konrad Zygarlicki i Patryk Pełszyk, policijski službenici iz Poljske, koji će ovdje boraviti i raditi tijekom srpnja i kolovoza.

Uz strane policijske službenike na konferenciji za novinare sudjelovali su zamjenik načelnice Policijske uprave primorsko-goranske, Jasmin Brkljača, generalni konzul Goran Petrović, GK Srbije u Rijeci, Linda Karašova, Veleposlanstvo Slovačke Republike u RH, Marko Boras Mandić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije i Anđelka Kusturin iz TZ Kvarnera.

U svojim obraćanjima svi su stranim policijskim službenicima zaželjeli dobrodošlicu, uspješan rad i ugodan boravak. Svi sudionici konferencije za novinare naglasili su važnost segmenta sigurnosti i značaj kojeg osjećaj sigurnosti ima pri odabiru turističke destinacije. Također, istaknuta je i važnost međusobne suradnje, kako između policija zemalja iz kojih dolaze i turisti i strani policijski službenici, tako i svih drugih koji dolaze u dodir s gostima.dašnjoj suradnji, a zamjenik župana čestitao je policiji na svemu što poduzima te izrazio daljnju podršku ovom projektu.

Konzulica Karašova navela je kako ovaj projekt ima jako dobar odaziv kod slovačke policije, a u njemu je dosad sudjelovalo 78 policijskih službenika iz Slovačke. Podršku projektu i daljnje sudjelovanje policijskih službenika iz Srbije istaknuo je i generalni konzul Goran Petrović, navodeći kako je svaki novi oblik suradnje između policija raznih zemalja hvalevrijedan.

Podsjećamo, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske projekt „Sigurna turistička sezona“ provodi od 2006. godine tijekom ljetnih mjeseci. Strani policijski službenici odlaze u ophodnje s hrvatskim kolegama, nose odoru svoje policije kako bi ih njihovi sugrađani lakše prepoznali, ali ne nose oružje, niti imaju policijske ovlasti, odnosno, ne sudjeluju u intervencijama.

Ovakav model suradnje sa stranim policajcima je izuzetno dobro prihvaćen kako od same policije tako i od turista, a zajedničke ophodnje hrvatskih i stranih policajaca postale su najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima.

Strani policijski službenici na području Policijske uprave primorsko-goranske boravit će i raditi do kraja kolovoza. Slovački policajci raspoređeni su u Policijsku postaju Crikvenica, policajci iz Poljske u policijsku postaju Krk, a policajci iz Srbije u Policijsku postaju Opatija. Također od sredine srpnja do sredine kolovoza u Policijskoj postaji Krk boravit će i raditi i policijski službenik iz Slovenije.

Osim policijskih službenika iz Poljske, koji ovdje ostaju tijekom srpnja i kolovoza, policijske službenike iz Slovačke, Srbije i Rumunjske u kolovozu će zamijeniti njihove kolege.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari