STRUČNJAK OBJASNIO: ‘Nitko u Hrvatskoj ne smije ograditi plažu i naplatiti ulaz’

Foto: Ilustracija (Facebook)

‘Pomorsko dobro ne može biti ničije vlasništvo, nego RH. Koncesionar upravlja plažom, ali ne može naplaćivati ulaz na plažu, koja je javno dobro, tvrdi Staničić

Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o koncesijama, nakon što ga je bez najave stavio u proceduru glasanja, pritom ignorirajući zahtjeve za trećim čitanjem i otvaranjem javne rasprave, kao i amandmane koje su uputli građani te ogranizacije civilnog društva.

Izvanredni profesor na Katedri za upravno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Frano Staničić za Večernji list komentirao je Zakonu o koncesiji, ali i nezakonitom ograđivanju plaža.

“Koncesije na pomorskom dobru već su regulirane Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama pa su povici na novi Zakon o koncesijama neopravdani. Sve se koncesije na pomorskom dobru donose po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koji daje pravo županijama da dodjeljuju koncesije na pomorskom dobru, osim ako županije za to nisu ovlastile lokalne jedinice. Zakon o koncesijama kao krovni propisuje postupak dodjele koncesija na svim područjima na kojima se mogu dodijeliti, a postupak dodjele koncesije na pomorskom dobru uređen je i bit će uređen Zakonom o pomorskom dobru”, kazao je Staničić, dodajući da kako se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ne može zakonito naplaćivati ulaz na plaže pod koncesijom.

Komentirao je i činjenicu da su neki hoteli ogradili plaže, a isto su napravili i vlasnici vila uz more.

“Pomorsko dobro ne može biti ničije vlasništvo, nego RH. Koncesionar upravlja plažom, ali ne može naplaćivati ulaz na plažu, koja je javno dobro, nego samo iznajmljivanje ležaljki i korištenje izgrađene infrastrukture. Ne može se plaža zakonito ograditi ni zabraniti ulaz na nju. Za uvalu u koncesiji možete naplatiti što se netko sidri u njoj jer naplaćujete infrastrukturu koju ste sagradili, ali nije dopušteno naplaćivati korištenje pomorskog dobra. To je uzurpacija pomorskog dobra”, poručio je stručnjak.

Takođr naglašava da se nikom ne može zabraniti ulaz na područje pomorskog dobra osim ako to nije vojna luka.

“Privatne plaže u Hrvatskoj ne postoje i ne mogu postojati po zakonu. Postoje javne i plaže pod koncesijom na kojima ne možete zabraniti ulaz jer sve spadaju pod pomorsko dobro, koje imaju pravo koristiti svi građani. Po meni maksimum dopustivog može biti da plaža pod koncesijom ima pravilo da je možete koristiti ako platite i ležaljku, odnosno korištenje izgrađene infrastrukture”, objasnio je Staničić za Večernji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari