POŽAR PROGUTAO ZGRADU

Strava u Španjolskoj, najmanje četvero mrtvih u buktinji: Traga se za još 19 osoba

Foto: "X"

Najmanje 14 osoba je ozlijeđeno, uključujući šest vatrogasaca i malo dijete.

Ogromni požar usmrtio je najmanje četiri osobe u visokoj stambenoj zgradi u španjolskom gradu Valenciji, kažu hitne službe. Vatra je zahvatila blok od 14 katova u četvrti Campanar i proširila se na susjednu zgradu. Vatrogasci su spašavali brojne ljude s balkona. Devetnaest osoba se smatra nestalima. Najmanje 14 osoba je ozlijeđeno, uključujući šest vatrogasaca i malo dijete.

Jaki vjetrovi raspirivali su vatru, ali postoje i sumnje da su vrlo zapaljive obloge omogućile brzo širenje vatre. Više od 20 vatrogasnih ekipa gasilo je požar, javlja BBC.

Ljude se upozorava da se drže dalje od tog područja. Zgrada ima 138 stanova i u njoj je živjelo 450 stanovnika, izvijestio je list El Pais pozivajući se na upravitelja zgrade.

Lokalna izvješća kažu da su vatrogasci spasili nekoliko stanara pomoću dizalica, uključujući par koji živi na sedmom katu. Jedna je žena izjavila za TVE da je vidjela vatrogasce kako pokušavaju spasiti tinejdžera zarobljenog na prvom katu zgrade. Postavljala se pitanja o materijalima korištenim u izgradnji zgrade. Esther Puchades, potpredsjednica Fakulteta industrijskih tehničkih inženjera u Valenciji, rekla je za španjolsku novinsku agenciju Efe da je prethodno pregledala zgradu. Kaže da je vanjski dio izrađen od poliuretanskog materijala koji više nije u širokoj upotrebi zbog straha od zapaljivosti.

Jedan čovjek koji živi na drugom katu zgrade rekao je za TV kanal La Sexta da se plamen brzo širio nakon što je požar izbio, navodno na četvrtom katu.

“Vatra se proširila u roku od 10 minuta”, rekao je, dodajući da je možda uzrok širenja požara materijal na fasadi zgrade.

Luis Ibáñez, koji živi u obližnjoj zgradi, rekao je za TVE da je pogledao kroz prozor i vidio kako plamen guta blok “u roku od nekoliko minuta”, rekavši da je izgledalo “kao da je napravljen od pluta”. “Nisam mogao vjerovati što vidim”, rekao je. “Gorila je cijela strana zgrade nasuprot, od prvog do šestog i sedmog kata. Puhao je jako jak vjetar i vatra se velikom brzinom širila lijevo”, kazao je.

Foto: “X”

Jedan stanovnik po imenu Vicente rekao je da se vratio i zatekao zgradu u plamenu, rekavši za TVE da misli da su svi sigurno evakuirani. “Mislim da su svi izašli”, rekao je.

Žena koja vodi obližnju cvjećarnicu rekla je za javnu televiziju da zgrada nije bila starija od 14 godina i da je imala više od 100 stanova koji su svi bili zauzeti. “Ono što je uzrokovalo širenje požara bio je uglavnom vjetar”, rekla je, opisujući prizore “kaosa”.

Pišući na X, španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je da je “šokiran užasnim požarom” i da je u kontaktu s gradonačelnikom i regionalnim čelnikom “kako bi ponudili svu potrebnu pomoć”, te izrazio sućut svima koji su pogođeni požarom, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari