ŠTO SE DOGAĐA?

STRUČNJACI SE BOJE Početak novog vala pandemije? U Engleskoj eksplodirao broj novozaraženih koronom!

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Broj zaraženih u tjedana dana povećao se za 42 posto, što je najveće povećanje od prosinca. Radi se o podvarijantama omikrona za koje se smatra da su još zaraznije

Posljednjih nekoliko dana u Hrvatskoj se povećava broj zaraženih koronavirusom, ali to još uvijek nije nimalo nalik onome što se događa u Velikoj Britaniji jer se broj novozaraženih Engleskoj povećao za 42 posto u posljednjih tjedan dana u odnosu na prethodni tjedan. Stručnjaci se boje da je to početak novog pandemijskog vala.

To je najveći tjedni porast broja zaraženih od prosinca kad se soj omikron pojavio u Engleskoj, donosi Slobodna Dalmacija. Broj novih slučajeva raste i u Wallesu, Sjevernoj Irskoj i Škotskoj, u svim dobnim skupinama, a jedan od zabrinjavajućih pokazatelja je da je povećan broj zaraženih i u domovima za starije i nemoćne te među hospitaliziranima starijima od 80 godina.

Podaci pokazuju da se radi o BA.4 i BA.5 podvarijantama omikrona za koje se vjeruje da su još zaraznije od početnog soja omikrona i potom njegove podvrste BA.2. Na starom kontinentu boje se predstojeće zime i kombinacije vala korone i gripe. Trenutačno Australija bilježi najgori mjesec u posljednjih nekoliko godina po pitanju gripe.

Inače, predviđanja za zimske mjesece i valove zaraznih bolesti u Europi temelje se na onome što se događa na južnoj poluci Zemlje, dalke Australiji. U svibnju je u Australiji zabilježeno 65.000 slučajeva gripe, tgo je dvostruko povećanje u odnosu na prethodni svibanjski rekord iz 2019. kad je zabilježeno 30.000 slučajeva, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari