PROVJERITE POLICE

Stručnjaci upozoravaju: Povlači se sve više proizvoda koji sadrže ovaj sastojak; Objasnili što se događa

Ilustracija: Riportal.hr

U posljednje vrijeme s polica trgovina povlači sve više proizvoda, a najveći broj njih sadrži otrovan sastojak, pesticid etilen oksid.

U većini slučajeva riječ je o o proizvodima iz Indije, poput sjemenki sezama ili gotovim proizvodima koje sadrže sezam, poput krekera, grickalica, smjesa za kruh te namaza.

Stručnjaci iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) za Zagrebinfo otkrili su što je uopće etilen oksid te zašto je štetan.

“Prema podacima navedenim na ECHA web stranicama (European Chemicals Agency) etilen oksid je dopušten za primjenu kao biocid. U obliku plina koristi se za industrijsku sterilizaciju medicinskih uređaja, koji se drugačije ne mogu sterilizirati. U Europskoj uniji nije dozvoljen za primjenu na hrani ni za dezinfekciju skladišta prehrambenih proizvoda”, otkrivaju stručnjaci, pišu Vijesti.hr

Naglašavaju kako je etilen oksid visoko reaktivni plin koji je opasan za zdravlje ljudi. Razvrstan je kao mutagen 1B kategorije, kancerogena tvar 1B kategorije i reproduktivno toksična tvar 1B kategorije. Toksičan je ako se proguta i otrovan ako se udiše, izaziva iritaciju dišnog sustava, može izazvati pospanost ili vrtoglavicu. Etilen oksid nagriza kožu i uzrokuje teško oštećenje oka. Većina navedenog odnosi se na izloženost tijekom/nakon primjene plina etilen oksida. Ono što je u ovom slučaju, unosa putem hrane, bitno je njegov dugoročni (kronični) utjecaj.

Stručnjaci ističu da etilen oksid, kao pesticid, nije dopušten za primjenu u EU, uključujući i Hrvatsku. Niti jedan prehrambeni proizvod ne smije u ili na sebi sadržavati ostatake pesticida etilen oksida. Maksimalno dopuštena koncentracija od 0,05* mg/kg na sezamu predstavlja zakonsku i sigurnosnu granicu ostataka. Primjerice maksimalna dopuštena koncentracija za etilen oksid na jabukama iznosi 0,02* mg/kg.

Zato je Europska komisija donijela odluku da svi uzorci sezama i ostalih proizvoda koji sadrže sezam, u kojima su nađeni ostaci etilen oksida iznad zakonske granice od 0,05 mg/kg ne smiju biti distribuirani na tržište.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari