USKORO NEĆEMO NI PITATI ZA CIJENU?

Stručnjak smatra da Vlada teško može spriječiti rast cijena goriva, ali to nije najgore što nas čeka: ‘Bojim se..’

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

‘Kad se spoji sve to, doći će do velike nestašice dizela, a istovremeno do porasta njegove cijene. Koliko će Vlada moći spriječiti to, bojim se da će to biti skokovite promjene’, rekao je Davor Štern, prenosi Net.hr.

‘Dizel je poskupio, poskupjet će još više i bojim se da će doći do nestašice dizela. Naime, ovo što se događa u Europi s dizelom je očekivano i objašnjivo, ali to nam ne pruža neku utjehu. U Francuskoj je izvanredna situacija, od šest rafinerija pet ne radi, radnici su u štrajku, dizela nedostaje na tržištu, istovremeno se radi skupog plina dizel koristi za proizvodnju energije. Kad se spoji sve to, doći će do velike nestašice dizela, a istovremeno do porasta njegove cijene. Koliko će Vlada moći spriječiti to, bojim se da će to biti skokovite promjene”, rekao je za N1 televiziju stručnjak za energetiku Davor Štern koji smatra da Vlada teško može spriječiti rast cijena goriva.

“To nije sve, bojim se da će s dizelom biti još puno problema, pogotovo ovaj tjedan, dok se ne okonča štrajk u Francuskoj”, rekao je.

Postoji rješenje, ali…

Hrvatska, rekao je energetski stručnjak, nema ništa s francuskim rafinerijama, ali imala bi rješenje, da ima aktivnu rafineriju.

“Da imamo jednu aktivnu rafineriju, kao što je Rijeka, koja radi punim pogonom na bazi uvozne nafte, čija cijena pada, imali bismo dizela koliko hoćemo. Međutim, da bi se to dogodilo, treba doći do dogovora s drugim većinskim vlasnikom u Ini. Mislim da farse s Inom trebaju prestati i da trebamo naći konačno rješenje kako koristiti Inu za dobrobit hrvatskog gospodarstva”, rekao je Štern i zaključio: “Trebamo shvatiti da imamo alate uz svojim rukama, samo ih trebamo upogoniti.”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views