STRUČNO POVJERENSTVO ZAVRŠILO S RADOM Donesene smjernice za upotrebu marihuane u medicinske svrhe

Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo s radom i donijelo smjernice na temelju kojih bi uskoro trebao biti donesen pravilnik kako bi upotreba indijske konoplje u Hrvatskoj postala legalna za oboljele od multiple skleroze, AIDS-a, malignih bolesti i dječjeg epileptičnog sindroma.

Smjernice za izradu pravilnika donijelo je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe. Definirane su i indikacije prikladne za liječenje medicinskim kanabisom čime su se stekli preduvjeti da se ovo područje regulira, izvijestili su iz Ministarstva zdravlja.

Sljedeći korak su promjene u Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kojima će se omogućiti liječenje lijekovima i pripravcima na bazi medicinskog kanabisa. Izmjenama pravilnika regulirat će se prava na proizvodnju i distribuciju indijske konoplje, način propisivanja i izdavanja recepata,

Promjene su u finalnoj fazi i nakon usuglašavanja unutar Vlade, bit će stvoreni preduvjeti za objavljivanje Pravilnika, navode u Ministarstvu.

U svojim smjernicama Povjerenstvo je preporučilo korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od maligne bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma.

Nije preporučena upotreba kanabinoida za druge neurološke bolesti, poput Parkinsonove bolesti i epilepsije, te psihijatrijske poremećaje, poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja.

Prikupljeni znanstveni dokazi pokazuju kako niti jedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje da se koriste, uz druge konvencionalne oblike liječenja.

Kao dodatak terapiji, kanabinoidi u slučaju multiple skleroze mogu ublažiti “simptomatsko ublažavanje spasticiteta”, kod malignih bolesnika mogu ublažiti boli, mučninu i povraćanje zbog kemoterapije, te ublažiti anoreksiju u HIV/AIDS bolesnika.

U zaključku Povjerenstva ne preporučuje se upotreba kanabinoidnih pripravaka u slučaju ostalih neuroloških oboljenja, poput Hungtingove bolesti, cervikalne distonije, Tourette sindroma, Parkinsonove bolesti i epilepsije zbog nedostatka dokaza da ti pripravci smanjuju simptome bolesti.

Nije dokazan njihov pozitivan učinak niti u slučaju psihijatrijskih bolesti – psihoza, psihotičnih stanja, shizofrenije, anksioznih i depresivnih poremećaja te PTSP-a, prenosi Hina (V.L.)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari