HEP OBJAVIO CJENIKE

Struja će za većinu kućanstava poskupjeti više od onog što je najavio Plenković

18.02.2022., Rijeka - Panorama grada Rijeke. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

HEP je objavio cjenike koji sugeriraju da će poskupljenje većini građana koji imaju dvotarifna brojila biti veće od očekivanoga

Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je nove cjenike za električnu energiju koji će biti u primjeni od 1. travnja, a struja će ipak glavnini poskupjeti više od onoga što je najavio premijer Plenković sredinom veljače, piše energetika-net.com.

Poskupljenje će zahvatiti većinu od 1,43 milijuna kućanstava koliko ih je u zemlji bilo prošle godine, jer HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi.

Naime, Vlada je sredinom veljače donijela mjere za utjecaj na cijenama energije, prema kojima ostaje PDV na električnu energiju 13%, a premijer Plenković je objavio da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti do 9,6%. Bez vladinih mjera rast cijena za kućanstva bio bi 23%, jer je cijena električne energije na burzama u godini dana učetverostručena.

Međutim, objavljeni cjenici HEP-a sugeriraju da će poskupljenje većini građana, koji imaju dvotarifna brojila u svojim domovima, prema kalkulacijama biti i veće od očekivanoga.

„Rast cijene struje od 9,6% je vjerojatno u prezentaciji korišten kao određeni mix raznih potrošača, ali on se ne odnosi na sve potrošače kategorije ‘kućanstvo’. Kad se primjene tarifne stavke koje je objavila HEP Elektra (univerzalna usluga) i HERA, kućanstva će kod tog opskrbljivača od 1. travnja dobiti više račune za 8% za jedno tarifnim brojilom (TM plavi, kojih u Hrvatskoj ima oko 31%), dok će dvotarifni (TM bijeli) dobiti 11% veće račune. Za konačni saznanje da li će troškovi još i više rasti, ovisi o odluci HEP-a, da li će započeti s naplatom solidarne naknade, koju do sada nisu naplaćivali. U tom slučaju, računi za jedno tarifne (plave) bi rasli 11%, a za dvotarifne (bijeli), 14%. Što se pak tiče HEP Opskrbe (HEPI), tu će prosječan rast biti 14%, a ako se počne naplaćivati solidarna naknada, onda rast ide na 17%. Ove kalkulacije uključuju i PDV“, rekao je za portal Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari