MOSKVA REAGIRALA

Video | Šeler o ‘200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini’: ‘Ne možete skupiti toliko Hrvata da prosvjeduje za veće plaće’

Šeler o ‘200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini’: ‘Ne možete skupiti toliko Hrvata da prosvjeduje za veće plaće’

Denis Šeler kao dragovoljac proveo je šest godina u Ukrajini i kaže kako ga je iznenadio otpor koji je pružio narod. Zadnja tri dana, kaže, Rusi rade odmazdu nad civilima

Nakon što je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je agenciji Tass da se oko 200 plaćenika iz Hrvatske pridružilo ukrajinskim borcima te da je zbog toga vojni ataše hrvatskog veleposlanstva u Moskvi pozvan u rusko ministarstvo obrane, sve je komentirao Denis Šeler koji je šest godina proveo u vojsci u Ukrajini i vratio se lani.

Za njega, kaže, to je sve smiješno, izvještava Katarina Dimitrijević Hrnjkaš za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Glupost, kakvih 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini? To je apsurd, očito imaju bujnu maštu. Ne možete skupiti 200 Hrvata Jelačićevu trgu koji bi prosvjedovali za povećanje plaća, kamoli da idu u drugu zemlju”, komentirao je za RTL.hr.

Nastavio je da nitko nije išao u Ukrajinu, bilo organizirano, bilo “na svoju ruku”.

“Jedino što je postojao poziv ukrajinskog predsjednika da im se pridruže svi dobrovoljci iz drugih zemalja pa je tako par mlađih dečki krenulo, ali su ih vratili s granice. Za sada nemam informaciju da je itko od naših u Ukrajini”, rekao nam je.

Na pitanje s koje su ih granice vratili, odgovorio je da nije siguran, ali da je to informacija koju ima.

Nastavio je da je bilo zainteresiranih da odu u Ukrajinu, da su i njega pitali, ali da im je odgovorio da “ne zna ništa o tome i da ne brije na to”.

“Netko u afektu i kaže da bi išao, kad gori u njemu želja, ali kada to treba napraviti, realnost postane drugačija”, govori nam.

Komentirao je i poziv vojnog atašea hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi u rusko Ministarstvo obrane.

“Hrvatska im je jako zanimljiva i misle da će napraviti neki pritisak na hrvatskog premijera. Hrvatska je poslala pomoć Ukrajini, odobrila je dolazak izbjeglica. Stali smo na stranu Ukrajine kao i cijela Europa te svijet. Rusi ovime žele potpiriti vatru i strašiti Hrvatsku. No informacija da je netko od naših otišao, glupost je, nonsense i iskreno mi je smiješno”, rekao je Šeler.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prije nekoliko dana pozvao je preko društvenih mreža da se svi, koji žele iz drugih zemalja, pridruže obrani Ukrajine.

“To je bio otvoreni poziv, nema tu nikakve plaće, o kakvim plaćenicima ovi govore? To je smiješno”, još jednom je komentirao istup glasnogovornika ministarstva obrane Rusije Konašenkova.

Šeler je u Ukrajini bio u vojsci kao dobrovoljac, vratio se lani i kaže da je u kontaktu s ljudima u toj zemlji te je prokomentirao stanje.

“Rusija nije uspjela u naumu da u par dana osvoji zemlju, Ukrajinci pružaju veliki otpor. Koliko sam upućen, Rusi imaju velike gubitke i zadnja tri dana jedino što se događa je odmazda prema civilnom stanovništvu koje raketiraju topništvom”, rekao je.

Nastavio je da je ponosan na “dečke u Ukrajini”.

“I očekivao sam da će se dobro boriti, ali najviše me iznenadio narod, kako su se suprotstavili. Ranije sam skretao pažnju da ukrajinska vojska nije ona iz 2014., sada je to druga priča, ulagali su u sebe osam godina. I zato me ne iznenađuje otpor koji su pružili. Ali kako se narod organizirao… Malo sam se i ja iznenadio”, rekao je naš sugovornik.

Inače, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Konašenkov rekao je da je u Ukrajini “200 plaćenika koji su stigli preko Poljske i koji su se pridružili jednoj od bojnih nacionalista na jugoistoku Ukrajine”, izvještava Katarina Dimitrijević Hrnjkaš za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari