PRATITE UŽIVO

Studija pokazala: Covid-19 izaziva smrt stanica u spermijima i smanjuje mušku plodnost?!

Foto: Pixabay

Studija: Covid-19 možda može smanjiti muški fertilitet

Koronavirusna bolest covid-19 možda može oštetiti kvalitetu spermija i smanjiti plodnost muškarca, pokazuje nova studija koja se oslanja na eksperimentalne dokaze. Virusna bolest, koja je poharala svijet i odnijela 2,2 milijuna života, može izazvati smrt stanica u spermijima, upalu i tzv. oksidativni stres, izvijestili su u petak znanstvenici u časopisu Reproduction.

“Ta otkrića pružaju prvi izravni eksperimentalni dokaz da bi muški reproduktivni sustav mogao biti meta i covid-19 bi ga mogao oštetiti”, zaključiil su autori.

Stručnjaci nepovezani s tim istraživanjem ipak smatraju da je sposobnost virusa da ugrozi mušku plodnost i dalje nedokazana i pozivaju na oprez u interpretaciji rezultata studije. Covid-19 izaziva respiratorne simptome, posebice kod starijih osoba i  onih koji imaju druge bolesti, prenosi Net.hr.

U svijetu je potvrđeno više od 100 milijuna slučajeva oboljelih osoba od pojave te bolesti u Kini krajem 2019. Virus se prenosi respiratornim kapljicama i bolest napada pluća, bubrege, probavni sustav i srce.

Ranija istraživanja pokazala su da može zaraziti i muški reproduktivni sustav, oštetiti stanični razvoj u spermijima i ometati reproduktivne hormone. Isti receptori koje virus koristi za pristup plućnom tkivu nalaze se i u testisima. No učinci virusa na reproduktivnu sposobnost muškaraca ostaju nejasni.

Behzad Hajizadeh Maleki i Bakhtyar Tartibian s njemačkog sveučilišta Justus-Liebig istraživali su biološke markere koji bi mogli pokazati negativni utjecaj na fertilitet. Analiza koju su proveli u desetodnevnim intervalima tijekom 60 dana kod 84 muškarca oboljelih od covida-19 uspoređena je s podacima o 105 zdravih muškaraca.

Kod oboljelih od covida-19 stanice spermija pokazivale su značajno povećanje upalnih markera i oksidativnog stresa, kemijsku neravnotežu koja može oštetiti DNK i proteine u tijelu.

“Ti učinci na stanice spermija povezani su s nižom kvalitetom spermija i smanjenim fertilitetnim potencijalom. Iako se to s vremenom popravilo ostalo je u značajnoj mjeri i abnormalno više kod oboljelih od covida-19.”, kaže Maleki.

Što je teža bila slika bolesti to su promjene bile veće, dodao je.

“Svjetska zdravstvena organizacija trebala bi smatrati muški reproduktivni sustav ranjivim putem za zarazu covida-19 i proglasiti organ visokorizičnim”, kaže Maleki.

Stručnjaci nepovezani s istraživanjem pozdravili su analizu no upozorili su da je potrebno učiniti više analiza prije izvođenja čvrstih zaključaka.

“Muškarce ne bi trebalo bez potrebe uznemiravati. U ovom trenutku nema konačnih dokaza o dugotrajnim oštećenjima izazvanim covidom-19 na spermijima ili na muškom reproduktivnom potencijalu”, kaže Alison Campbell, direktorica embriologije u britanskoj organizaciji za fertilitet CARE.

Na rezultate je možda utjecalo što su muškarci koji su se oporavljali od covida-19 liječili kortikosteroidima i antivirusnim lijekovima, a kontrolna skupina nije primala tu terapiju. I Allan Pacey, specijalist za muški fertilitet na Sveučilištu Sheffield poziva na oprez u interpretaciji rezultata istraživanja.

Neki pokazatelji smanjene kvalitete spermija mogli bi biti rezultat faktora nepovezanih s covidom-19, kaže on dodajući da je veći broj oboljelih bio s prekomjernom tjelesnom težinom. Puka činjenica da je samo jedna skupina vrlo bolesna, bez obzira na to što je uzrok, također se mora uzeti u obzir.

“Već znamo da bolesti s vrućicom mogu utjecati na proizvodnju spermija, bez obzira na uzrok”, dodaje on.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari