STVAR RODITELJA I NASTAVNIKA! Obiteljski liječnici od listopada više ne pišu ispričnice

Ispričnice se davati samo onim đacima koje su stvarno i liječili, a u ostalim slučajevima, poručuju, to je stvar roditelja i nastavnika

Na Vijeću Koordinacije hrvatske obiteljske medicine koje je u subotu održano u Metkoviću odlučeno je da obiteljski liječnici od 1. listopada više neće ispisivati ispričnice đacima za izostanak s nastave. A toga datuma pokrenut će i akciju za dodjelu koncesija po hitnom postupku svim zainteresiranim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zaključeno je.

Ispričnice će se davati samo onim đacima koje su stvarno i liječili, a u ostalim slučajevima, poručuju, to je stvar roditelja i nastavnika. U priopćenju navode i da će uskoro objaviti popis potvrda koje obiteljski liječnici više neće ispisivati.

Također, obiteljski liječnici poručuju pacijentima da uskoro neće moći dobiti svaki lijek, doznaku za bolovanje ili putni nalog ako nisu strogo poštovani uvjeti HZZO-a! Za liječnike će otvoriti konzultacijske linije u slučaju nejasnoća, a pacijenti će u svakoj ordinaciji biti informirani u koju pravnu službu HZZO-a se mogu javiti radi obrazloženja svojih prava.

Tako n jedan dijabetičar koji ne donese dnevnik svojih mjerenja šećera u krvi s izbrojenim potrošenim trakicama, neće moći dobiti propisivanje novih lijekova.

“Lijek koji mu je preporučen od bolničkog liječnika neće moći dobiti ako on nije u skladu sa smjernicom HZZO-a (uvjetima plaćanja), a niti privatni recept da ga sam može kupiti. Putni nalog za pacijenta i/ili dijete će se dobiti samo ako su strogo zadovoljeni uvjeti pravilnika. Ukoliko liječnik ne zna stvarne uvjete ili nije siguran u istinitost zahtjeva, morat će odbiti izdati putni nalog”, kažu u KoHOM-u.

Pacijente upućuju da u svim tim slučajevima mogu i trebaju podnijeti prigovor i tražiti pojašnjenja u HZZO-u “koji uostalom i služi tome”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari