PAT-POZICIJA

Video | Suci ne odustaju od štrajka, a pridružuju se i odvjetnici? Olujić: ‘Šteta će biti milijunska’

Sudski spor između Vlade i sudaca nastavlja se bez naznaka rješenja, dok se i državni odvjetnici razmatraju hoće li se pridružiti štrajku.

Kako Ministar pravosuđa, Ivan Malenica, tvrdi da su suci odbili materijalna prava koja su tražili, bijeli štrajk sudaca postaje pitanje ne samo većih plaća već i pravne bitke. Prošli puta, više od 70 posto sudaca pridružilo se mjerama upozorenja, a sada najveći sud, Općinski građanski sud u Zagrebu, ima stopostotni odaziv. Sudci su od Vlade zatražili usklađivanje plaća prema prosječnim plaćama, dok je ministar Malenica samo ponudio božićnicom i uskrsnicom. Pitanje je sada može li kako Vlada pravno osporiti bijeli štrajk sudaca, na što će odvjetnik Fran Olujić reći: ‘Ne mogu.’ Ipak, upozorava na milijunske štete koja će nastati ako dođe do štrajka: ‘Govorimo o štetama u milijunskim iznosima. Izgubljena ročišta zbog štrajka sudaca i sudskih službenika znače izgubljene godine.’ U svjetlu bijelog štrajka, odvjetnička komora pisala je predsjedniku Vrhovnog suda, tražeći jasno određivanje hitnih predmeta kako bi se šteta svela na minimum. Predsjednik Vrhovnog suda odgovara da će to osigurati, podržavši time suce. Ipak, podrške od Vlade, ali i oporbe suci ne dobivaju. Više o svemu pogledajte u prilogu Katarine Brečić za Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari