Suludo ili genijalno? Znanstvenik ponudio ‘brzopotezno’ rješenje za klimatske promjene

Foto: Riportal

Ako mu odobre pokretanje projekta, sve bi trebalo biti gotovo unutar 10 do 15 godina

Nizozemski oceanograf Sjoerd Groeskamp predložio je kako se boriti protiv trenutno nezaustavljivih klimatskih promjena, zbog kojih raste površina mora. Naime, ideja se može činiti suludom ili genijalnom – izgradnja dvije velike brane koje bi zaštitile Sjeverno more i samim time Europu.

Velike ideje često su smatrane i velikim ludostima pa ne treba isključiti ono što ovaj znanstvenik predlaže kao privremeno rješenje velikog globalnog problema.

“Razina mora bi trebala porasti deset metara do 2500. godine, ako se nastavi ovaj tempo. Brane bi zato bile rješenje koje trebamo upravo sada, da nam daju vremena pronaći druga rješenja”, izjavio je Groeskamp.

Ako bi njegova zamisao uspjela, jedna bi brana bila duga 480 kilometara i protezala bi se od Škotske do Norveške, a druga bi bila duga 160 kilometara i protezala bi se od Engleske do Francuske. Na taj način spasilo bi se oko 25 milijuna potencijalno ugroženih života u Europi.

Također, nije ovo usamljena ideja, niti je nerealizirana u nekom smislu. Inspiraciju je Groeskamp pronašao u Južnoj Koreji, gdje je 2015. izgrađena 85 metara visoka i 690 metara dugačka brana Hantangang Dam. Gradila se osam godina i izgradnja je koštala oko 350 milijuna eura.

S obzirom da bi jedna “Groeskampova brana” bila oko 500 puta duža, procjena izgradnje od oko 300 do 750 milijuna eura po brani i nije toliko strašna. Ujedno, obje su zamišljene i kao mali gradovi, što znači da bi se isplatile u tom smislu. Uostalom, prije no što se južnokorejska brana izgradila, poplave su u svega nekoliko godina načinile gotovo 800 milijuna eura štete i prisilile 31.000 ljudi na selidbu, što znači da se u konačnici brana višestruko isplatila.

Groeskamp tvrdi da bi se tako i ove dvije brane.

Ako mu odobre pokretanje projekta, sve bi trebalo biti gotovo unutar 10 do 15 godina. Baš 2030. se predviđa da će temperature u prosjeku porasti za 1,5 stupanj na globalnoj razini te na taj način ubrzati podizanje razine mora do te mjere da bi 2100. mogle biti 77 centimetara više no što su u ovom trenutku.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari