Sumnjiva smrt u zatvoru: ‘S hitne su ga vratili u ćeliju, bio je dobro, a onda su me nazvali da je umro u bolnici’

Foto: Privatni album/PIXSELL

28-godišnjak se, navodno, predozirao tabletama. Njegov otac obratio se portalu Vijesti.hr, kaže da mu je sve to čudno

Mladić koji je bio u istražnom zatvoru u Bjelovaru, umro je u petak navečer u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Prema prvim informacijama, 28-godišnji Samir Sinani život si je oduzeo popivši prekomjernu dozu tableta za smirenje. No, točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije.

Međutim, priča oca nesretnog mladića i njegove prijateljice baca posve drugo svjetlo na cijelu situaciju.

“Mene su iz zatvora nazvali u subotu ujutro i kazali da je Samir preminuo u petak navečer. On je pio tablete za smirenje, ali ne znam koje jer je bio ovisnik o marihuani. Iz zatvora su mi rekli kako u petak popodne nije popio terapiju nakon čega mu je pozlilo pa su ga odvezli na hitnu u Bjelovar. Nakon toga su ga vratili u zatvor i rečeno mi je da bio dobro. Da je normalno funkcionirao i još tražio cigaretu. Navečer su ga prevezli u zatvorsku bolnicu u Svetošimunsku”, ispričao je za Vijesti.hr Vedži Sinani, otac nesretnog Samira koji je tu večer preminuo u bolnici.

“Pitao sam upravitelja zašto su ga uopće vozili u zatvorsku bolnicu ako je to poslijepodne nakon boravka na hitnoj bio dobro, a on mi je odgovorio da je to bila preporuka psihijatrice koja je i napisala uputnicu. Doznao sam i da mu je zatvorski čuvar pronašao hrpu tableta ispod jastuka dok je Samir bio na hitnoj to poslijepodne. Sad se pitam kako se mogao navečer predozirati ako su mu te tablete oduzete”, kaže Sinani i nastavlja:

“Pitao sam i zašto nisu kontrolirali uzima li redovito terapiju, odnosno da tabletu nije stavio pod jezik ili zadržao u grlu, a u tom slučaju medicinski tehničar štapićem pregledava grlo i to se mora strogo kontrolirati, ali su mi rekli da to nisu činili.”

Postavlja pitanje kako je Samir mogao uzeti još tableta ako su mu one oduzete nakon što je odveden na hitnu?

”Među zatvorenicima cvjeta zarada na tabletama”

Vedži Sinani nam je ispričao kako mu je muškarac koji je mjesec dana proveo s njegovim sinom u zatvoru rekao da je u zatvoru veliki problem s tabletama i “da zarada na tabletama među zatvorenicima cvjeta”.

Vedži, koji je i sam dobro upućen u život iza rešetaka jer je devet godina robijao u Lepoglavi, kaže kako se njegov sin u istražnom zatvoru u Bjelovaru nalazio od lipnja ili srpnja ove godine nakon što je po međunarodnoj tjeralici uhićen u Njemačkoj i izručen Hrvatskoj. Dodaje kako ne zna zbog čega.

”Poznajem ga od djetinjstva i nema šanse da bi on to napravio”

Samirova prijateljica Ivana Crnjaković ispričala nam je kako se sa Samirom družila od djetinjstva.

“Život mu nije bio lagan. Otkad se dogodila tragedija u njegovoj obitelji, bio je i po domovima i po zatvorima. Nije bio bezgrešan, ali je bio pravi prijatelj. Znam da je bio dovoljno jak da bi ovaj istražni zatvor izdržao jer je izdržao i puno gore stvari koje su mu se dogodile i u puno osjetljivijoj dobi pa nije digao ruku na sebe niti je to ikada spominjao. Zato tvrdim da nema šanse da je sam sebi oduzeo život”, kazala nam je Ivana.

Poslali smo upit Ministarstvu pravosuđa i Upravi za zatvorski sustav, a odgovor prenosimo u cijelosti:

‘Sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora i Pravilniku o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora, podaci iz očevidnika službena su i profesionalna tajna, a osobito oni koji se odnose na zdravstveno stanje pojedinog zatvorenika.

Slijedom navedenoga, nismo u mogućnosti komentirati pojedinačni slučaj.

Budući da se radi o istražnom zatvoreniku, ljubazno Vas molimo da se za daljnje informacije obratite nadležnom sudu.’

Obratili smo se i Županijskom sudu u Bjelovaru 

Oni su nam odgovorili kako nalaz obdukcije, koji je naložilo Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, još nije gotov te da se za daljnje informacije obratimo njima (Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru).

Potom smo, prema naputku, poslali upit i Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. Njihov odgovor još nismo dobili te ćemo ga objaviti čim ga zaprimimo.

Još jedan slučaj “Kristian”?

O takvim i sličnim problemima u hrvatskim zatvorima nedavno smo pisali, odnosno nakon što je smrt Kristiana Vukasovića, koji je također preminuo u zatvorskoj bolnici nakon što je dovezen iz zatvora na Bilicama, uznemirila javnost.

Naime, prema podacima Ministarstva pravosuđa, prošle godine jedna četvrtina zatvorenika bila je na terapiji metadonom i buprenorfinom koji je primijenjen u više od 70 posto slučajeva jer je prvi izbor liječnika.

A upravo na taj problem upozorava Pravosudna policija.

“U posljednje vrijeme enormne količine tableta, ajmo reći, ulaze u te sobe. Najviše problema imaju, evo za čudo, manji zatvori jer oni nemaju medicinskog osoblja pa vikendom, praznikom, u drugoj smjeni – pravosudna policija dijeli tu terapiju”, kazao je tada Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije.

A nema ih, upozorio je, dovoljno pa se često događaju razne malverzacije koje na kraju dovode do suicida.

“Prilikom svake terapije trebalo bi se 15 do 20 minuta pratiti nuspojave zatvorenika koji je popio terapiju. Mi za to nemamo vremena, nemaju ni medicinske sestre”, pojasnio je.

Da je sve to ostavilo traga na sigurnosnom stanju u zatvorima, pokazuju i brojke.

Naime, 2018. preminulo je 18 zatvorenika, a u prvih osam mjeseci ove godine umrlo je već 15 zatvorenika.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari