STRAH I TREPET

Supertajna ukrajinska specijalna jedinica komandosa tjera strah u kosti Rusima: Šire se dramatične snimke njihovih akcija

Foto: Twitter

Specijalna postrojba DOZOR, osnovana je 2001. godine kao dio graničnih snaga, a smatra se najelitnijim dijelom ukrajinskih oružanih snaga čiji su pripadnici obučeni za borbe u svim uvjetima

Dok ukrajinska vojska priprema planiranu proljetnu (protu)ofenzivu, u tajnosti djeluje specijalna jedinica komandosa, postrojba poznata kao DOZOR, nanoseći velike gubitke ruskoj strani i unoseći strah u njihove redove. DOZOR čine ponajbolji ukrajinski komandosi, a nedavno su na internetu osvanule snimke nekih njihovih akcija koje potvrđuju nevjerojatne sposobnosti tih komandosa.

DOZOR je, u stvari, jedinica vojne Državne granične straže. Da bi se postalo pripadnikom te postrojbe potrebno je proći iscrpljujuću obuku i testove kondicije, snage i vještine. Službeno, DOZOR je 10. mobilni granični odred, a patrolira širokim granicama Ukrajine provodeći tajne operacije, piše The Sun.

Obučeni za borbu pod vodom i u potpunom mraku

U njihovom djelokrugu odgovornosti je i sigurnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kada ovaj putuje izvan Kijeva. Toj se postrojbi dodjeljuju zadaci koji često iziskuju nemilosrdni oružani odgovor, a imala je i ključnu ulogu u sprječavanju ruskog napredovanja na početku invazije. No, njeni pripadnici strogo štite svoj identitet i preziru javnu slavu.

Postrojba DOZOR, osnovana je 2001. godine kao dio ukrajinskih graničnih snaga u čijim je redovima skoro 45.000 vojnika. Iako su dio graničnih snaga, njihov posao nije provjeravanje putovnica. Naprotiv… Dramatični videozapis, objavljen povodom 22. godišnjice osnutka postrojbe, pokazuje sposobnosti njenih pripadnika na kopnu, moru i u zraku. Oni su obučeni za borbe na različitim terenima, uključujući i zadatke pod vodom te u potpunom mraku.

https://www.youtube.com/watch?v=Qt3D4uCBnBw&ab_channel=Test1

Obučavali ih američki instruktori?

Spominje se da su pripadnike DOZOR-a obučavali instruktori iz SAD-a prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu te da su nakon početka rata dobili velike donacije taktičke opreme.

Pojedinosti o njihovim operacijama državna su tajna, ali neki isječci objavljeni na internetu pokazuju kako jedinica sudjeluje u krvavoj bitci za Bahmut. Čini se da su pripadnici DOZOR-a bolje prošli na bojištu od slične ruske Spetsnaz jedinice, koja je pretrpjela nevjerojatnih 95 posto gubitaka bivajući dovedena kao potpora pješaštvu. To je bio ogroman udarac za Moskvu jer se procjenjuje da će biti potrebno i do deset godina da se ta specijalna jedinica popuni kvalitetno obučenim vojnicima, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari