ZALUĐEN TEORIJAMA ZAVJERE

Susjedi o antimaskeru koji je ubio čovjeka na pumpi: ”Svi ga se boje, bilo je pitanje vremena kad će nešto učiniti”

Foto: Polizei Wiesbaden

Ubojica, pokazuje se, iza sebe ima povijest agresivnog ponašanja. Istražitelji navode da je riječ o osobi obuzetoj teorijama zavjera

Vratio se s revolverom, opet je stao provocirati 20-godišnjaka, a onda mu je prislonio cijev na čelo i povukao okidač, pišu Vijesti.hr

Samo zato što ga je tražio da pri dolasku na benzinsku crpku stavi zaštitnu masku, u skladu s vladinim epidemiološkim mjerama, 49-godišnjak je otišao doma po revolver vratio se i ubio 20-godišnjeg radnika na benzinskoj Alexandera W.

Zločin u gradiću Idar-Oberstein na jugozapadu Njemačke do danas je obišao cijeli svijet kao primjer “antimaskerske radikalizacije”.

RTL Njemačka donosi da je riječ o 49-godišnjaku kojega naziva “Mario N.“, otkriva da je ubojica po struci stručnjak za softver i prenosi da je dotični već godinama poznat u svom susjedstvu kao agresivna osoba.

“Susreti s Mariom N. za njegovu susjedu Piu K. nikada nisu bili lijepi. Softverski stručnjak uvijek je bio agresivan i često ju je verbalno napadao. Već godinama se bojala tog 49-godišnjaka”, donosi RTL.de.

Dalje navodi da je Pia K., koja u susjedstvu vodi svoj kozmetički salon, toliko bila u strahu od Maria N. da je za svakom svojom mušterijom koja bi joj došla u salon na tretman, zaključavala vrata.

“Smatrala sam ga da je opasan i po moje mušterije”, kazala je.

On se s njom često svađao:

VIDEO DANA:

“Kadar za svašta, ali za ovo…”

“Često me je verbalno napadao, vrijeđao me je na najvulgarnije načine. Radilo se o mjestu za parkiranje. Zato sam svim svojim mušterijama govorila neka nipošto ne parkiraju ispred njegove garaže, sve kako ne bi došlo do nekakve katastrofe.”

Kad je nakon ubojstva na benzinskoj pumpi vidjela prvu fotografiju ubojice, još uvijek vrlo loše kvalitete, krajnje zrnatu, odmah je kaže shvatila:

“To je on! Bilo je samo pitanje vremena kad će to eskalirati.”

“Kod njega se nikad nije znalo što bi se još moglo dogoditi. Mislim da su mu korona-mjere došle kao kap previše. Što se mene tiče, s njim sam pokušavala imati što manje kontakata, nikad s njime nisam išla razgovarati.”

Da bi Mario N. mogao otići tako daleko da ubije nekoga zbog takvog razloga kao što je maska, ipak kaže da nije mogla zamisliti:

“Smatrala sam da je kadar za svašta, ali da bi mogao počiniti ovako hladnokrvno ubojstvo, nikad ne bih pomislila.”

Teorije zavjera i ideje o pandemiji

Do danas su vijest o zločinu objavili mediji od Indije do SAD-a. Njemački mediji donose brojne detalje ubojstva koji doista opisuju hladnokrvan zločin. T-online polazi od izjave visokog državnog tužitelja Kaija Fuhrmanna, koji je jučer držao konferenciju za medije, da se “za dobiti jasnu sliku o porivima za zločin, prvo mora provesti detaljna istraga”.

Međutim, portal dalje navodi informacije iz krugova istražitelja da je Mario N. odranije bio “obuzet teorijama zavjere oko korone”. U demonstracijama poput Querdenkena, pokreta kojega je Facebook nedavno potpuno eliminirao sa svojih stranica zbog “organizirane kampanje širenja dezinformacija i poziva na nasilje”, Mario N. nije sudjelovao.

Lako je bilo otkriti da je Mario N. slijedio ideje teorija zavjere.

Riječ je o informatičaru koji je bio vrlo aktivan po društvenim mrežama, koji je, donosi T-online i to, još na samom početku pandemije covida bio sasvim u messenger-aplikaciji Telegram, koji “slovi kao instrument radikalizacije, zato što se tamo praktično nikakve objave ne brišu i praktično nitko ne protuslovi objavama”.

Istražitelji su utvrdili da njegov osobni profil, baš na “Maria N.”, nije povezan s bilo kakvim elementima scene Querdenken, ali isto tako računaju s mogućnosti, s obzirom na viđeno, da je koristio druge profile pod drugim imenima.

Ispod videa pod nazivom “SARS+corona’5G+60Hz+kisik” komentirao je, primjerice: “Mi nemamo problem s virusom, nego problem s kisikom.”

Bilo je to još u travnju 2020.

Kakve je stvari objavljivao po mrežama

Objavu da je ministarstvo zdravstva preporučilo korištenje zaštitnih maski, popratio je komentarom: “Više mi je uznemirujuće ograničavanje disanja.” Njegov profil na Twitteru neaktivan je još od listopada. Ono što je ostalo aktivno po drugim mrežama, pokazuje da je njegova politička orijentacija usmjerena prema desničarskom populističkom AfD-u.

Da je jedan od elemenata istrage u ovoj fazi i to je li Mario N. bio pod utjecajem alkohola ili droga i pati li od kakvih psihičkih smetnji, za DPA je komentirala kriminalistička psihologinja Lydia Benecke.

Njen kolega po struci Rudolf Egg za RTL je pak kazao da pretpostavlja da počinitelj jest imao raniji potencijal za agresivnost, ali je i dodao da se kod takvog zločina mora napraviti razlika između neposrednog uzroka, okidača za zločin, i stvarnog razloga koji je prisutan u pozadini odranije.

Popularni njemački novinar i satiričar Jan Böhmerman na svom je profilu na Twitteru objavio presliku nekoliko postova političara ili političke prirode ljudi i organizacija koje je Mario N. pratio, te je to komentirao: “Tko je ubojici iz Idar-Obersteina isporučio gorivo za mržnju: ovo su profili koje Mario N. slijedi na Twitteru.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari